Φεύγω ή μένω;
Παρακολουθώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 παρατηρήσαμε ότι πολλοί κολυμβητές μεταναστεύουν για να επιτύχουν Παγκόσμιες και Ολυμπιακές επιτυχίες. Βέβαια, δεν μιλάμε συχνά για αυτούς που απέτυχαν αλλά για αυτούς που πέτυχαν και μάλιστα όταν κέρδισαν Ολυμπιακούς τίτλους στο Τόκιο ή τώρα Παγκόσμιους στην Φουκουόκα.
Θα σταθώ σε δύο άτομα που έχω την τιμή να γνωρίζω το οικογενειακό τους περιβάλλον, τον Γάλλο Λεόν Μαρσάν και το Τυνήσιο Αχμέντ Ανφαουί. Ο πρώτος διακρίνεται στην μικτή και την πεταλούδα και ο δεύτερος το ελεύθερο και της μεγάλες αποστάσεις.
Ο Κολυμβητής της Τουλούζης άρχισε την κολύμβηση πριν από πολλά χρόνια στην πόλη που γεννήθηκε και σιγά-σιγά ,σεζόν με σεζόν βελτίωνε τους χρόνους του μέχρι τα 18 όπου τέλειωσε το Λύκειο και θα έπρεπε να αποφασίσει για την συνέχεια τόσο στον αθλητισμό και στης σπουδές.
Το πρώτο τηλεφώνημα του μυθικού προπονητή Μπομπ Μπόμαν το είχαν ένα χρόνο πριν αλλά οι γονείς επιθυμούσαν να τελειώσει το λύκειο πριν φύγει για το μακρινό ταξίδι στο Φίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας. Το μήνυμα ήταν απλό και ειλικρινή… «Έλα εδώ και εγώ θα σε κάνω Ολυμπιονίκη». Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Οι γονείς δεν τον σκέφτηκαν και πολύ διότι πίστευαν στο παιδί τους, στις ικανότητες του προπονητή και στις συνθήκες εκεί διότι ο πατέρας του Κριστόφ είχε μείνει μια χρονιά στο Όμπορν. Ζύγισαν τα υπερ και τα κατά που θα σας παρουσιάσω στην συνέχεια και πήραν το αεροπορικό εισιτήριο για της ΗΠΑ μέσω Παρισιού.
Ποιοι ήτανε οι λόγοι που τους οδήγησαν να πάρουν αυτήν την απόφαση; Συνθήκες προπονήσεων στο Κολυμβητήριο και στην αίθουσα Φυσικής Προετοιμασίας. Συναγωνισμός στην προπόνηση. Να προπονηθείς και να ακούς της συμβουλές ενός από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο στα στυλ που κάνεις. Το επίπεδο των αγώνων προετοιμασίας κατά όλη την διάρκεια του χρόνου και σε μικρές αλλά κα σε μεγάλες πισίνες. Το ότι ένα μεγάλο μέρος του χρόνου γίνονται αγώνες σε κολυμβητήρια 25 γιάρδες, δηλαδή 22.86 μέτρα, που σε αναγκάζει να γίνεις άριστος στις στροφές. Η κάλυψη των δαπανών από οικογενειακής πλευράς, διότι αυτά καλύπτονται από την ομάδα του πανεπιστήμιου που σπουδάζεις και αγωνίζεσαι.
Βέβαια για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αυτό συμφέρει και το σωματείο του και την ομοσπονδία διότι έχουν ελάχιστα έξοδα μόνο για τα εισιτήρια και κάποια δωράκια σε έναν προπονητή θαυμαστή της γαλλικής διατροφής. Σίγουρα ο Λεό «κόπηκε» λίγο από την οικογένειά του, τους φίλους του και τον όμορφο τρόπο ζωής στην Τουλούζ, αλλά όπως λέμε αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Το σενάριο είναι πολύ πιο δύσκολο για τον Τυνήσιο κολυμβητή. Στην πρωτεύουσα της πατρίδας του τα κολυμβητήρια δεν είναι πάντα ανοικτά και οι θερμοκρασία πολλές φορές χαμηλή για ένα αθλητή υψηλού επιπέδου που θα περάσει πάρα πολλές ώρες καθημερινά μέσα στο νερό. Τι να πούμε για την Ομοσπονδία, το κράτος, τον αθλητισμό σε μια χώρα με πάρα πολλά προβλήματα. Δεν μιλάω καθόλου για αγώνες διότι οι καλύτεροι κολυμβητές έχουν φύγει για την Γαλλία και πολύ λιγότερο για τον συνδυασμό σπουδών και αθλητισμού. Για την οικογένεια του Άχμεντ υπήρχαν και κάποιες άλλες ενδείξεις που τους βοήθησαν διότι είχαν καταλάβει ότι έπρεπε να τους αφήσει και να φύγει κάτι πολύ δύσκολο για την τοπική κουλτούρα.
Ουσάμα Μελούλι Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο στα 1500 ελεύθερο 14.37.28 και στο Λονδίνο στα 10 χιλιόμετρα. Ο νεαρός Ουσάμα έφυγε πολύ πιο νωρίς από το τέλος των σπουδών του, στην αρχή για την Γαλλία κι έπειτα στις ΗΠΑ. Η μετανάστευση δεν βοήθησε να γίνει αυτό που έγινε τόσο μέσα στα κολυμβητήρια αλλά και στα έδρανα του Πανεπιστήμιου. Έτσι, λοιπόν, ο νεαρός έφυγε για το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και τον προπονητή που του ζήτησε να έρθει τον Ρέι Λούζ. Πήρε πλήρης υποτροφία που εκτιμάται περίπου στα 300.000 δολάρια δηλαδή κάτι που αντιστοιχεί με 857 μήνες εργασίας περίπου στην χώρα του που οικονομικά οι γονείς του δεν θα μπορούσανε να καλύψουν ούτε στα όνειρα τους.
Τελειώνοντας μπορούμε όλοι μας με απόλυτη ειλικρίνεια και σεβασμό να κάνουμε την ίδια σκέψη με αυτούς διότι όπου και να βρισκόμαστε αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. Ποια είναι η καλύτερη λύση για τα παιδιά μας; Τι μπορούμε να κάνουμε; Το να φύγεις μακριά δεν είναι τόσο εύκολα για όλους μας διότι ίσως να μην έχουμε μια διαπαιδαγώγηση που να ανταποκρίνεται στο Αμερικάνικο τρόπο ζωής.
Μην ξεχνάμε και την σκληρή πραγματικότητα, ότι στις ΗΠΑ σε βοηθούν όσο πρέπει, όσο είσαι χρήσιμος και αποδοτικός για τον στόχο που έβαλαν. Δεν νομίζω ότι οι υπεύθυνοι του Αθλητισμού έχουν πολύ φιλανθρωπικό πνεύμα. Θα έλεγα ότι για κάθε περίπτωση και η ανάλογη λύση. Όλα εξαρτώνται από εσάς και το περιβάλλον σας. Μην παίρνετε αποφάσεις απρογραμμάτιστες διότι έπειτα ίσως να είναι πολύ αργά για όλα.
Χρηστος Παπαρροδοπουλος swimcoach@hotmail.fr