Το σουηδικό μοντέλο
Το σουηδικό μοντέλο
Η Σουηδία, μια χώρα σε πληθυσμό όπως η Ελλάδα, διατηρεί μια μεγάλη παράδοση στο άθλημα της κλασικής κολύμβησης. Δεν είναι μόνο η Σάρα Σέστρεμ που έχει κατακτήσει την κορυφή του ….Ολύμπου στην παγκόσμια σκηνή. Είναι τόσοι και τόσοι σπουδαίοι κολυμβητές και ποιοτικές κολυμβήτριες που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την χώρα μέσα στο χρόνο.
Η Σουηδία έδωσε το παρών στο πρόσφατο «Ακρόπολις» μίτινγκ που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ τον Απρίλη του 2024 με μία πολυπληθή αποστολή. Έδωσαν το παρών 15 νέα στελέχη του αθλήματος της σκανδιναβικής χώρας. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καρλ Τζέννερ, ένας πολύπειρος προπονητής, υπεύθυνος για την εξέλιξη των νέων κολυμβητών και κολυμβητριών στη χώρα. Εθνικός προπονητής στο κλιμάκιο των 12 καλύτερων στελεχών του αθλήματος στην Σουηδία.
Ο Καρλ εκφράστηκε στο επίσημο περιοδικό της κολυμβητικής ομοσπονδίας για τον τρόπο λειτουργίας της σουηδικής ομοσπονδίας αναφορικά με τους αθλητές επιπέδου. Σύμφωνα με τον Σουηδό τεχνικό τα παιδιά όταν τελειώνουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φτάνουν δηλαδή στα 19 χρόνια ζωής τους, έρχονται στο κλιμάκιο των εθνικών ομάδων που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Στοκχόλμη. Σήμερα ο αριθμός των κορυφαίων κολυμβητών που μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι 12.
Εκτός όμως από το κλιμάκιο ανδρών – γυναικών υπάρχουν δύο ακόμη κλιμάκια που λειτουργούν στην Σουηδία για παιδιά ηλικίας 16 έως 19 ετών. Ένα στο κέντρο και ένα στον νότο της χώρας. Τριάντα δυο (32) είναι οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες που φιλοξενούνται σε αυτά τα κλιμάκια.
«Δουλειά μου είναι να επισκέπτομαι τα κλιμάκια αυτά και να συναντώ τους αθλητές και τους προπονητές σε οικείο περιβάλλον, στο σπίτι τους. Προσπαθώ να φέρω όλους τους αθλητές μαζί και δύο – τρεις ημέρες κολυμπούν όλα τα κλιμάκια στο ίδιο περιβάλλον. Οι προπονήσεις που γίνονται εκεί είναι καθημερινές, μακριά από τα σωματεία τους, μόνο στα κλιμάκια. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία της σουηδικής ομοσπονδίας με τους συλλόγους» τονίζει ο Καρλ Τζέννερ και προσθέτει: «Φιλοδοξία μας είναι τα 44 αυτά παιδιά να διακρίνονται στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη όπως είναι τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σε διεθνή μίτινγκ, σε καμπ προετοιμασίας, ταξιδεύουν συνέχεια. Είναι μια σπουδαία ομάδα, μία οικογένεια. Οι αθλητές ανήκουν στα σωματεία τους, αλλά εργάζονται για τους στόχους της σουηδικής ομοσπονδίας στα κλιμάκια».
Σύμφωνα με τον Σουηδό τεχνικό τα έξοδα για την λειτουργία των κλιμακίων επιβαρύνουν την ομοσπονδία και την εθνική ολυμπιακή επιτροπή, ενώ η λειτουργία των δύο αναπτυξιακών κλιμακίων εκτός Στοκχόλμης βαρύνει την κυβέρνηση. Τα 12 στελέχη του κλιμακίου ανδρών – γυναικών είναι επαγγελματίες και οι αμοιβές τους προέρχονται από τα σωματεία τους, την εθνική ολυμπιακή επιτροπή και τους χορηγούς.
«Είμαστε μία χώρα 10 εκατομμυρίων. Μικρή χώρα, με μεγάλα επιτεύγματα. Στις γυναίκες βρισκόμαστε αρκετά ψηλά στην κατάταξη της παγκόσμιας κολύμβησης. Έχουμε ως στόχο - για την Ολυμπιάδα του Παρισιού - μετάλλια από την Σάρα (Σέστρεμ) και τελικούς από τα υπόλοιπα τρία κορίτσια. Στους άνδρες τα περισσότερα παιδιά, όταν ενηλικιώνονται, φεύγουν για τα αμερικανικά πανεπιστήμια».
Ο Καρλ Τζέννερ διευκρινίζει ότι όσα ταλέντα είναι ηλικίας 16 ετών και κάτω εξελίσσονται στα σωματεία τους. «Τα παρακολουθούμε πολύ στενά», υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον Σουηδό τεχνικό αμέτρητοι σε αριθμό είναι οι προπονητές που εργάζονται στην Σουηδία. Τα σωματεία έχουν σοβαρά έσοδα από τις ακαδημίες τους και πληρώνουν καλά τους προπονητές τους. Η λειτουργία του αθλήματος στην χώρα είναι σχεδόν δωδεκάμηνη. Μόνο 2-3 εβδομάδες τον χρόνο σταματούν να λειτουργούν οι σύλλογοι και αυτό γίνεται τον Ιούλιο που υπάρχουν οι διακοπές.
ΠΗΓΗ KOEMAG
Pisina.net