Το μυστικό της επιτυχίας
Ο ΠΑΟΚ έδειξε το δρόμο στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης πως θα πρωταγωνιστούν στην ελληνική κολύμβηση. Αρχές της δεκαετίας του 80 ο Δικέφαλος του Βορρά δημιούργησε μια μεγάλη ομάδα η οποία κατέκτησε επί σειρά ετών το πρωτάθλημα κατηγοριών (4 χρόνια).
Η ίδια ομάδα, όταν μεγάλωσε ηλικιακά, στήριξε τον Δικέφαλο στην κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών στην Καλαμάτα το 1987. Συντελεστής της μεγάλης επιτυχίας του ΠΑΟΚ ήταν ο Γιώργος Τσαλής που θυμάται και αναφέρει στο KoeMAG:
Που οφείλεται αυτή η επιτυχία του ΠΑΟΚ; «Από το 1981 φάνηκε η δουλειά που είχε ξεκινήσει δυο χρόνια νωρίτερα στις υποδομές της ομάδας του ΠΑΟΚ. Αναλαμβάνοντας με συνεργάτη τον κ. Τζοβαΐρη τις πρώτες αγωνιστικές κατηγορίες, υπό την επίβλεψη του κ. Γαρέφη, προσπαθήσαμε να φέρουμε μαζί στην προπόνηση ότι καλύτερο δυναμικό είχε η ομάδα ανεξαρτήτως επιδόσεων.
Εκείνη τη χρονιά κερδίσαμε για δεύτερη φορά τη βαθμολογία (με 250 β.) αλλά τερματίσαμε δεύτεροι στη συνολική των ηλικιακών κατηγοριών πίσω από τον ΠΑΟ του κ. Μπία (1982 – 446 έναντι 358 β.). Τα προηγούμενα χρόνια είχε ήδη συνεισφέρει στη προπονητική διαδικασία ο κ. Χατζηστάμος ο οποίος μας μεταλαμπάδευσε σύστημα και επιστημονική προσέγγιση.
Το 1983 ο ΠΑΟΚ κέρδισε τις ξεχωριστές κατηγορίες αγοριών – κοριτσιών και τη Γενική Α, Β, Γ, Δ, Ε με 474 β. Για ακόμη μια φορά οι μικρότεροι κολυμβητές (Ε κατηγορία) συνείσφεραν τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Το 1984 ο ΠΑΟΚ βγήκε πρωταθλητής με 406 β και το 1985 με 934 β. Το φθινόπωρο του 1985 αποχώρησα αλλά η φοβερή δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια έδωσε στο ΠΑΟΚ το μοναδικό Εθνικό Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1987. Η αγάπη για την ομάδα, μιας και οι περισσότεροι προπονητές προερχόμασταν από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ ως αθλητές, η πειθαρχία για το στόχο να γίνουμε πρώτοι, η αγκαλιά για όλα τα παιδιά της ομάδας που τα βοήθησε να αναδειχθούν αργότερα και να συνεισφέρουν βαθμολογικά αφού υστερούσαν στις πρώτες κατηγορίες και ο σεβασμός για τους αντιπάλους, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της τότε πετυχημένης πορείας του ΠΑΟΚ.
Ποιοι ήταν οι βασικοί συντελεστές της επιτυχίας; Πιστεύω ότι η διοίκηση αφιέρωνε αρκετό χρόνο στο κολυμβητικό τμήμα που δυστυχώς με την άνοδο του μπάσκετ αργότερα το άφησε αρκετά πίσω. Ακόμη η φιλία και η συνεννόηση μεταξύ των προπονητών ήταν σημαντική επίδραση στην παραγωγή καλών αποτελεσμάτων. Προπονητές όπως ο Χρήστος Γαρέφης, εγώ, ο Βασίλης Τζοβαΐρης, ο Λευτέρης Χατζηστάμος, ο Γιώργος Μαυρίδης, ο Μιχάλης Χρηστίδης ήμασταν και είμαστε ακόμη φίλοι.
Παρότι χώρισαν επαγγελματικά οι δρόμοι μας ο καθένας μας είχε επιτυχία με ότι ασχολήθηκε. Φανταστείτε οι δυνάμεις ενωμένες. Επίσης το όνομα του ΠΑΟΚ και φυσικά η οργάνωσή του, έφερε στις τάξεις του πολλούς καλούς κολυμβητές και ανέβασε το συναγωνισμό με αποτέλεσμα αυτή τη μεγάλη ομαδική επιτυχία.
Ποια παιδιά από εκείνες τις ομάδες εξελίχθηκαν στη συνέχεια και έκαναν καριέρα; Ήταν πολλοί οι κολυμβητές που διακρίθηκαν κυρίως σε Βαλκανικά πρωταθλήματα που εκείνη την εποχή ήταν παρόμοια σαν Πανευρωπαϊκά. Φυσικά αρκετοί συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκούς αγώνες, κυρίως νέων, και είχαμε Ολυμπιακές συμμετοχές. Μπορώ να σταθώ στον Χρυσάφη Βαγγελακάκη, στην Κατερίνα Κλέπκου, στην Έλενα Σπανδώνη, στην Αθηνά Ζήτρου, στην Εβίτα Παρασκευοπούλου, στο Δημήτρη Τζέτζη χωρίς να θέλω να αδικήσω αυτούς που δεν αναφέρω».
ΠΗΓΗ: ΚΟΕMAG