Το επόμενο βήμα της καλλιτεχνικής
Η Δέσποινα Καράμπελα διατήρησε την θέση που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της κολυμβητικής ομοσπονδίας (μετά τις πρόσφατες εκλογές των Ιωαννινων) αναφορικά με τον ρόλο της στο χώρο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Παραμένει υπεύθυνη του αθλήματος, ενώ διατηρεί την θέση της στην τεχνική επιτροπή τόσο της παγκόσμιας, όσο και της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα γνώρισε μεγάλες επιτυχίες του 2024, κέρδισε την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια σκηνή και το 2025 θα φιλοξενηθούν στην χώρα μας δύο μεγάλες διοργανώσεις. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας νεανίδων – εφήβων που θα γίνει τον Ιούνιο στο ΟΑΚΑ και το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων που θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο.
Η Δέσποινα Καράμπελα εκφράζεται σήμερα στο επίσημο περιοδικό της κολυμβητικής ομοσπονδίας και κάνει αρχή με την αλλαγή στο προπονητικό σχήμα της Εθνικής ομάδας. Αναφέρεται στην πρόσληψη της Κινέζας Μονγκ Τσεν, η οποία διαδέχεται την Αναστασία Γκούτσεβα στην θέση της ομοσπονδιακής προπονήτριας.
«Πρόκειται – τονίζει – για μία προπονήτρια με σπουδαίο βιογραφικό. Θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα. Δεν ήταν εύκολη η επιλογή της. Είχαμε πολλές προτάσεις, τις οποίες μελετήσαμε προσεκτικά. Έχουμε αρκετή πλέον εμπειρία στον χώρο για να κινηθούμε ανάλογα σε τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις. Επιλέξαμε την Τσεν γιατί πολλούς λόγους. Προέρχεται από την Κίνα, μια χώρα που πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών στο χώρο. Διακρίνεται για την πειθαρχία της σαν προπονήτρια και άτομο. Έχει μεγάλες γνώσεις στο ακροβατικό πρόγραμμα. Έχει βοηθήσει πολλές χώρες στον τομέα αυτό. Το ακροβατικό ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας. Τώρα πλέον δεν θα είναι. Η Μονγκ Τσεν έχει επί σειρά ετών υπηρετήσει με πολύ ποιοτικό τρόπο την εθνική ομάδα του Καναδά. Έχει αναδείξει πολλές και σπουδαίες αθλήτριες. Υπέγραψε μαζί μας ένα συμβόλαιο τετραετίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στους ολυμπιακούς αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο ντουέτο, όσο και στο ομαδικό. Το ομαδικό αποτελεί προτεραιότητα μας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το προπονητικό σχήμα των προηγούμενων ετών, με το οποίο γνωρίσαμε μεγάλες επιτυχίες. Την Αναστασία Γκούτσεβα και την Ναταλία Τσερνέσκα. Οφείλουμε πολλά. Η κυρία Γκούτσεβα αποχώρησε από μόνη της, αξιοποιώντας μία σπουδαία ευκαιρία στο εξωτερικό. Δεν ήταν δικιά μας η επιλογή να αποχωρήσει. Συνεχίζουμε δυναμικά με την Μονγκ Τσεν στο τιμόνι».
Τα άλματα της Ελλάδας στην καλλιτεχνική κολύμβηση είναι ευδιάκριτα στο εξωτερικό, γι’ αυτό άλλωστε και η Κινέζα ομοσπονδιακή προπονήτρια αποδέχτηκε την πρόταση της ΚΟΕ και ήρθε στην Αθήνα. Πως εκφράζεται γι’ αυτό η κυρία Καράμπελα;
«Στόχος είναι να εκτοξευτεί το άθλημα της καλλιτεχνικής αυτή την τετραετία. Η ομάδα έχει δυναμική. Στόχος μας οι ολυμπιακοί αγώνες. Η Τσεν ήρθε στην Αθήνα γιατί πιστεύει στο ταλέντο του Έλληνα. Άφησε πίσω της μια ολόκληρη ζωή για να έρθει στη χώρα μας. Πιστεύει στο δικό μας όραμα».
Η κυρία Καράμπελα εκφράζεται για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο οργανωτικό πρόγραμμα του αθλήματος και κυρίως των εθνικών ομάδων.
«Βάζουμε – υποστηρίζει – ένα στοίχημα. Θα χωρίσουμε τις εθνικές ομάδες. Ξεχωριστές ομάδες ανά κατηγορία. Άλλη εθνική ομάδα στην senior, άλλη στην junior και άλλη στην youth κατηγορία. Ξεχωριστές προπονήτριες και αθλήτριες ανά εθνική ομάδα. Η Κινέζα «οδηγός μας» θα είναι μόνο στην senior κατηγορία, όχι στις άλλες εθνικές. Η κάθε κατηγορία θα λειτουργεί αυτόνομα. Δεν θέλουμε μία ποιοτική αθλήτριά μας να είναι παντού, σε όλες τις κατηγορίες. Το ταλέντο περισσεύει στην χώρα μας. Έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, να ξεχωρίσουμε τις εθνικές ομάδες».
Η παρουσία της Δέσποινας Καράμπελα στις τεχνικές επιτροπές της παγκόσμιας και ευρωπαΐκής ομοσπονδίας, αλλά παράλληλα η συμμετοχή του προέδρου Κυριάκου Γιαννόπουλου στους φορείς αυτούς, δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Μόνο που φέτος, το 2025, η χώρα μας θα φιλοξενήσει δύο και όχι μία, κορυφαίες εκδηλώσεις.
«Το 2025 - προσθέτει η κυρία Καράμπελα - είναι μεστό από σπουδαίες εκδηλώσεις. Κυριαρχεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών - ανδρών που θα γίνει στην Σιγκαπούρη και η συμμετοχή μας σε αγώνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας World Series) στους οποίους με μια ποιοτική παρουσία αποκτάς βαθμούς στην τελική κατάταξη των χωρών και κερδίζεις πόντους στην κατηγορία των γυναικών. Εκτός από το παγκόσμιο πρωτάθλημα υπάρχει το ευρωπαϊκό, στην κατηγορία senior. Όμως κυρίαρχο θέμα για την Ελλάδα είναι η φιλοξενία στο ΟΑΚΑ δύο μεγάλων εκδηλώσεων. Αρχικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων που θα γίνει στην Αθήνα τον Ιούνιο και στη συνέχεια από 26 έως 30 Αυγούστου το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων. Όλα αυτά στο στολίδι της παγκόσμιας κολύμβησης, το ολυμπιακό συγκρότημα υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ. Πιθανότατα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουνίου θα γίνει στην ανοιχτή πισίνα, αφού παράλληλα, τις ίδιες δηλαδή ημέρες, θα διεξαχθεί στην κλειστή πισίνα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των καταδύσεων. Οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος Παίδων – κορασίδων θα γίνουν τον Αύγουστο στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία μας εμπιστεύονται. Αυτό είναι ελπιδοφόρο για την χώρα μας».
Πολλές είναι οι αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η τοποθέτηση της κυρίας Καράμπελα που αποτελεί μέλος των τεχνικών επιτροπών;
«Είναι ξεκάθαρη η προτεραιότητα των διεθνών οργανισμών να αναζητήσουν μία ισορροπία ανάμεσα στον ανθρώπινο παράγοντα και στις τεχνολογίες της εποχής. Γι’ αυτό γίνονται διαδοχικές αλλαγές κανονισμών. Στόχος είναι το άθλημα να είναι θεαματικό, αλλά παράλληλα και δίκαιο. Είμαστε κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Είμαστε δε υπερήφανοι που στην Ελλάδα εφαρμόζουμε άμεσα τις αλλαγές κανονισμών. Οι υπάλληλοι της κολυμβητικής ομοσπονδίας με έχουν εντυπωσιάσει με την δουλειά τους και την άμεση αφομοίωση των αλλαγών αυτών».
Αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, αλλαγές όμως και στην Ελλάδα. Η κολυμβητική ομοσπονδία – όπως υποστηρίζει η κυρία Καράμπελα – προσπαθεί να κάνει ελκυστικό το σπορ και γι’ αυτό έχει προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές καινοτόμες ενέργειες. Ποιες είναι αυτές;
«Θέλουμε να αναπτύξουμε την καλλιτεχνική. Να μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει με ικανοποίηση και χωρίς να κουράζεται τους αγώνες. Θέλουμε ημερίδες μικρότερες σε χρόνο διαρκείας. Γι’ αυτό και διαφοροποιούμε τον τρόπο με τον οποίον οι αθλητές και οι αθλήτριες αποκτούν τα 7 (επτά) αστέρια. Κάνουμε το πρώτο και δεύτερο αστέρι καθαρά κολυμβητικό. Για να προσεγγίσουμε νέα παιδιά. Το κολύμπι είναι η βάση όλων των αθλημάτων της πισίνας. Αποτελεί φυσικά την βάση και για την καλλιτεχνική κολύμβηση. Δεν νοείται παιδιά που ασχολούνται με το σπορ να μην μπορούν να κολυμπήσουν. Άρα το πρώτο και δεύτερο αστέρι θα είναι καθαρά κολυμβητικά. Επίσης ο κάθε αθλητής δεν θα έχει κτήμα του τα αστέρια. Κάθε χρόνο οφείλει να παλεύει για αυτά. Κάθε χρόνο θα ξεκινά από μηδενική βάση».
Με τις φιγούρες; Τι γίνεται με τις φιγούρες; Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μέσα στο πρόγραμμα των αγώνων οι φιγούρες ήταν κουραστικές, με την πολύωρη διαδικασία τους. Τι αλλάζει σε αυτό το κομμάτι;
«Αυτό που αλλάζει είναι πολύ ουσιαστικό. Οι φιγούρες θα γίνονται σε ξεχωριστή ημερίδα νωρίτερα. Δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αγώνων. Έτσι λοιπόν οι αγώνες μας θα γίνονται πιο γρήγοροι και ευκολοκατανόητοι. Δεν θα κουράζουμε τον κόσμο. Καλούμε τους πάντες να έρθουν να δουν τις ουσιαστικές διαφορές φέτος».
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει τις επιταγές της παγκόσμιας ομοσπονδίας, είναι η συμμετοχή των αντρών στο άθλημα. Τι γίνεται με τα αγόρια της Ελλάδας; Υπάρχει πρόγραμμα προσέλκυσης στην κολυμβητική ομοσπονδία; Τι υποστηρίζει η κυρία Καράμπελα;
«Η παγκόσμια ομοσπονδία θέλει τα αγόρια στο χώρο. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Όχι μόνο γυναίκες στην καλλιτεχνική. Τα αγόρια είναι προτεραιότητά μας. Έχουμε αγόρια και θα δοθεί βάση σε αυτόν τον τομέα».
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή της η υπεύθυνη του αθλήματος αναφέρεται στις σχέσεις της ομοσπονδίας με τα σωματεία.
«Κάθε χρόνο εντάσσονται στο άθλημα νέα σωματεία. Να σημειωθεί ότι η ενασχόληση των σωματείων με το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης δεν είναι εύκολη πρωτοβουλία. Το άθλημα απαιτεί χώρο και χρόνο. Ατέλειωτες οι ώρες σε μια πισίνα. Μπράβο στους σωματειακούς προπονητές που μοχθούν καθημερινά ευρισκόμενοι 7 και 8 ώρες στο κολυμβητήριο».
KOEMAG