Το ένδοξο παρελθόν οδηγεί το ελπιδοφόρο μέλλον
Ένα ακόμη σπουδαίο γεγονός του υγρού στίβου θα φιλοξενηθεί στην χώρα μας το 2026. Πρόκειται και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης εφήβων – νεανίδων που θα γίνει στο νησί της Χίου από 2 έως 12 Ιουνίου. Περισσότεροι από 250 αθλητές και αθλήτριες, από 22 χώρες, θα φιλοξενηθούν στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Είναι συνέχεια των σπουδαίων διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρσι στον ίδιο χώρο, όπως ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων και οι αγώνες masters για την τεχνική κολύμβηση.
«Οι περσινές μεγάλες διοργανώσεις στο Ιωνικό Κολυμβητήριο άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Κυριάκος Γιαννόπουλος, που βρέθηκε στη Χίο προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες με τον Δήμο Χίου, ενώ υπογράμμισε ότι ο τελικός αριθμός επισκεπτών θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά - αθλητές θα έρθουν με τους γονείς τους.
Την καλή συνεργασία μεταξύ της ΚΟΕ και του Δήμου Χίου επεσήμανε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συμβάλει με κάθε τρόπο σε ό,τι ζητηθεί. «Οι διοργανώσεις αυτές συμβάλουν στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού εκτός όλων των άλλων», ανέφερε εξάλλου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Χριστάκης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ηλίας Ξιάρχος, μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ και Ταμίας της CMAS και ο τεχνικός διευθυντής του αθλήματος Αλέξανδρος Ξιάρχος.
Η Ελλάδα διατηρεί μια μεγάλη παράδοση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων. Έχει κατακτήσει έως σήμερα 169 μετάλλια, 49 Χρύσα, 61 αργυρά και 59 χάλκινα. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης στο άθλημα.
Γενιές και γενιές Ελλήνων αθλητών έχουν διακριθεί από το 1985 στο Αννόβερο της Γερμανίας μέχρι το 2024 στην Κλαϊπέδα της Λιθουανίας, εκεί όπου η χώρα μας σημείωσε μοναδικές διακρίσεις με 16 χρυσά μετάλλια!
Ανάλογες ήταν οι επιτυχίες το 1998 στην Πεσκάρα (9 χρυσά), το 2009 στο Βελιγράδι (7 χρυσά), το 2011 στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας και το 2022 στο Πόζναν της Πολωνίας (από 6 χρυσά).
Τριάντα τρία (33) αγόρια και κορίτσια ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στις προηγούμενες διοργανώσεις. Ανάμεσα τους μορφές του αθλήματος που πέρασαν στην ιστορία για τις διαδοχικές επιτυχίες τους. Πρωταγωνιστές όπως ο Δημήτρης Τομαής (4 χρυσά σε ατομικά αγωνίσματα), ο Κώστας Τζανετάκος (4 χρυσά επίσης), ο Σταυριανός Σισμανίδης (4 χρυσά), ο Γιώργος Καλτσουκαλάς (5 χρυσά, 3 από αυτά σε ατομικά αγωνίσματα), ο Ραφαήλ Κόκκινος (5 χρυσά, 3 σε ατομικά), ο Α. Μιχαηλίδης (4 χρυσά, 2 σε ατομικά), ο Βασίλης Γιαννιτσάκης (4 χρυσά, 2 σε ατομικά), η Θεοδώρα Σεχίδου (3 χρυσά) η Ειρήνη Δεληγιάννη (3 χρυσά), η Βασιλική Δαγρέ (2 χρυσά).
Θέλοντας να συνδέσει το ένδοξο παρελθόν με το ελπιδοφόρο μέλλον, το περιοδικό της ομοσπονδίας έδωσε βήμα σε πέντε κορίτσια που κατέκτησαν 9 από τα 46 χρυσά μετάλλια της Ελλάδας. Τέσσερις Ελληνίδες που εκφράστηκαν για την χρυσή δική τους εποχή, για τον ρόλο τους σήμερα στο άθλημα και στην κοινωνία καθώς επίσης και για την εικόνα που παρουσιάζει η τεχνική κολύμβηση σε διεθνές επίπεδο.
Τα τέσσερα κορίτσια, η Ειρήνη Δεληγιάννη, η Θεοδώρα Σεχίδου, η Βασιλική Δαγρέ και η Κατερίνα Μανιάτη, συγκεντρώθηκαν στο κολυμβητήριο του Αλίμου.
Πριν από 28 ολόκληρα χρόνια η Θεοδώρα Σεχίδου γύρισε από την Πεσκάρα της Ιταλίας με τρία χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα. Το κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, ήταν αθλήτρια του ΝΟ Καλαμαριάς και είχε τότε προπονητή τον νυν ομοσπονδιακό Γιάννη Καλαϊτζογλίδη. Σήμερα, εργάζεται στο υγειονομικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής, παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την εξέλιξη στο άθλημα, έχει δημιουργήσει οικογένεια και έχει δύο παιδιά 13 και 10 ετών.
Η Θεοδώρα ήταν άτυχη αφού παρέμεινε στο χώρο μόνο για 10 χρόνια λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στη μέση. Της έχει μείνει μαράζι το γεγονός ότι ποτέ το άθλημα της τεχνικής δεν συμπεριλήφθηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα. «Διαδοχικά – λέει – η Ελλάδα είχε σπουδαίους αθλητές που δυστυχώς δεν γεύτηκαν την χαρά της συμμετοχής σε μία Ολυμπιάδα. Αποτελεί πληγή για όλους μας».
Λίγα ήταν τα χρόνια της στο άθλημα αλλά η Θεοδώρα νιώθει ευλογημένη που ασχολήθηκε με αυτό. «Πολλά ήταν τα οφέλη, αμέτρητες οι φιλίες και οι σχέσεις που οικοδόμησα και οι οποίες με συνοδεύουν σε όλη μου την ζωή» συνεχίζει και καταλήγει: «Ο αθλητισμός θέλει σωστούς χαρακτήρες, καλούς ανθρώπους. Διαμορφώνει προσωπικότητες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου. Είμαι κερδισμένη από την συμμετοχή μου στο άθλημα. Δεν αναφέρομαι μόνο στα προνόμια που πήρα από τις νίκες μου και οι οποίες με οδήγησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (τμήμα ψυχολογίας), αλλά στην στάση ζωής που μου έδειξε ο αθλητισμός».
Εννέα χρόνια μετά, το 2007, στο Όστροβιτς της Πολωνίας, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ήρθε η σειρά της Βασιλικής Δαγρέ που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια. Ήταν τότε αθλήτρια των Δελφινιών Περιστερίου, με προπονητή τον Γρηγόρη Σπυριούνη.
Η Βασιλική είναι σήμερα αρχιτέκτονας στην ΓΓΑ και μηχανικός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έχει δύο μικρά παιδιά στην κολύμβηση και παρακολουθεί από κοντά το άθλημα της τεχνικής. «Ο αθλητισμός δεν σταμάτησε σε εκείνους τους αγώνες. Μας ακολουθεί για πάντα σε ότι κι αν κάνουμε στη ζωή μας. Αυτό είναι που κρατάμε. Τις σχέσεις ζωής που έχουν μείνει έως σήμερα» υποστηρίζει στο KoeMAG και δίνει τις συμβουλές της στους νεότερους:
«Πρέπει να βάζουμε στόχους και να τους κυνηγάμε. Το κέρδος είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου, να υλοποιήσεις τα όνειρά σου και κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος σε ότι κι αν κάνεις».
Παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αποτελεί η Ειρήνη Δεληγιάννη. Όχι γιατί κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009 στο Βελιγράδι της Σερβίας, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά, είναι εδώ. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο άθλημα.
Πριν από λίγες εβδομάδες τιμήθηκε από την κολυμβητική ομοσπονδία για την παρουσία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών του 2025. Η Ειρήνη ξεκίνησε το άθλημα σε ηλικία 14 ετών στο Χαϊδάρι με προπονητή τον Ανδρέα Μυρίλο. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Νηρέα Γέρακα με προπονητή τον Γιώργο Μυρίλο, με τον οποίον το 2009 στο Βελιγράδι κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, πέτυχε ένα παγκόσμιο και δύο ευρωπαϊκά ρεκόρ νεανίδων.
Σήμερα είναι παιδαγωγός, δασκάλα με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, προπονήτρια του ΝΟ Αμφιθέας, συνεργάτιδα του Πέτρου Χαϊδάρη και το 2025 κατέκτησε τρία μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών. Βρίσκεται 20 ολόκληρα χρόνια στο άθλημα. Τα έχει ζήσει όλα.
«Ναι – τονίζει – έχω βιώσει μοναδικές στιγμές. Και όμορφες και άσχημες. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι γίνονται μεγάλα βήματα στο άθλημα μας. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κοστοβόρο σπορ. Πανάκριβα είναι τα πέδιλα και τα μαγιό που χρησιμοποιούμε. Όλα κοστίζουν μια περιουσία και οι οικογένειες δεν μπορούν να στηρίξουν για πολλά χρόνια τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αθλητές σταματούν στα 20 χρόνια τους».
Η Ειρήνη προπονεί σήμερα μικρά παιδιά και καθοδηγεί – ως δασκάλα – το αύριο της κοινωνίας μας στο Δημοτικό Σχολείο. «Τους ζητώ να προσπαθούν, να επιμένουν, να πιστεύουν στα όνειρα τους. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσω, θα τα καταφέρουμε στο τέλος».
Αφήσαμε τελευταία την πιο νέα της παρέας μας, την Κατερίνα Μανιάτη, το κορίτσι που το 2022 στο Πόζναν της Πολωνίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 400 διπλά πέδιλα. Ήταν αθλήτρια του ΝΟ Αμφιθέας και είχε σαν προπονητή τον Πέτρο Χαϊδάρη.
Σήμερα, αξιοποιώντας τα προνόμια του συγκεκριμένου μεταλλίου, είναι φοιτήτρια ιατρικής. «Πέρασα υπέροχα και γνώρισα εμπειρίες ζωής. Δυστυχώς ο συνδυασμός ιατρικής και πρωταθλητισμού είναι δύσκολος και γι’ αυτό έχω σταματήσει. Παρακολουθώ διαρκώς όμως τους αγώνες και μου λείπει το άθλημα. Ήθελα να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά δεν τα κατάφερα. Είμαι ικανοποιημένη για όσα έζησα. Δεν είναι μόνο οι νίκες, τα όρια, τα ρεκόρ, οι χρόνοι που σε κάνουν ευτυχισμένο στον αθλητισμό. Είναι η αγάπη, οι εμπειρίες, οι γνωριμίες, η κοινωνικοποίηση. Είναι πολλά. Τα νέα παιδιά αυτό πρέπει να ξέρουν», τονίζει στο KoeMAG.
Πηγή: KOEmag