Τα 76 χρόνια μιας ιστορικής διαδρομής
Ο Ναυτικός όμιλος Ρόδου είναι ένα αθλητικό σωματείο που από την επίσημη ίδρυση του, μαζί με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947, γαλούχησε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης της Ρόδου με την αγάπη της θάλασσας, το ήθος και την άμιλλα, συμβάλλοντας έτσι στην καταξίωση τους ως δημιουργικά μέλη της κοινωνίας. Ο Ν.Ο. Ρόδου καλλιεργεί 5 Ολυμπιακά αθλήματα: Ιστιοπλοΐα, Κανόε-Καγιάκ, Κολύμβηση, Κωπηλασία και Υδατοσφαίριση.
Η πρόσοψη της Ρόδου, αφού χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως Υγειονομικός Σταθμός και Λοιμοκαθαρτήριο (καραντίνα) μέχρι το 1912, από τους Ιταλούς ως Λιμεναρχείο (1912-1929) και αργότερα ειδικά ως Ναυτικός Όμιλος (Marechiaro) και Αθλητικό Σκοπευτήριο (Tiro α Volo) (1931-1947), έρχεται σήμερα, συνεχίζοντας την ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, να φιλοξενήσει στην αγκαλιά του το πρώτο Κολυμβητήριο του νησιού.
Το ΔΣ αποτελείται από τους: Δημήτρη Χριστοδούλου (πρόεδρος), Τάκης Μιχαηλίδης (αντιπρόεδρος), Αντώνης Γκίκας (Γενικός Γραμματέας και έφορος εγκαταστάσεων), Ναυσικά Γιώτη (ταμίας) Ελευθερία Στεργίου (έφορος Κανόε Καγιάκ, έφορος Ιστιοπλοϊας Optimist και Σχολών Ανοιχτής Θάλασσας), Σταύρος Πιζημολας (έφορος Κολύμβησης), Στέφος Κουτσονούρης (έφορος Κωπηλασίας), Παναγιώτης Μήτκας (έφορος Ιστιοπλοϊας) και Μιχάλης Παπαοικονόμου (έφορος Δημοσίων Σχέσεων και εκδηλώσεων).
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ομάδας… «Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου είναι κάτι παραπάνω από ένα καταξιωμένο αθλητικό σωματείο, είναι νοοτροπία, είναι η ενεργή παρουσία, είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Ουσιαστικά εδώ χτυπάει η καρδιά της Ναυταθλητικής συνείδησης ολόκληρου του Νησιού της Ρόδου. Ενός Νησιού που από την αρχαιότητα έως σήμερα πιστεύει στον αθλητισμό, ελπίζει στον αθλητισμό, βρίσκει στον αθλητισμό τον ακριβή συνδυασμό πνεύματος και συγκίνησης».
Το τέλος της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη των εκμαθήσεων των ναυταθλημάτων (κανόε-καγιάκ, κολύμβηση, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα και υδατοσφαίριση) που καλλιεργεί ο Όμιλος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων… «Κάθε χρόνο πάνω από 700 παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματα στις εγκαταστάσεις μας. Ο αριθμός αυτός των παιδιών είναι αποτέλεσμα του εξειδικευμένου - πιστοποιημένου προσωπικού που επιλέγει η Διοίκηση τόσο για τις
εκμαθήσεις όσο και για τα αγωνιστικά τμήματα» και τονίζουν...
«Ο Τοµέας του Αθλητικού Τµήµατος και οι σχολές εκµάθησης των αθλημάτων, είναι εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Ναυτικού ομίλου Ρόδου. Λειτουργούµε τις σχολές των µικρών µαθητών / αθλητών µε την τρίµηνη εκπαίδευσή τους, σκοπός της οποίας είναι η αγάπη για το άθληµα και η ανάδειξη νέων ταλέντων».
Για την κολύμβηση υπάρχει η μικρή πισίνα όπου… «Παιδιά από την ηλικία των 3 ετών μαθαίνουν να εξοικειώνονται με το νερό. Στόχος μας είναι η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων όπως ισορροπία στο νερό, προώθηση με πόδια και χέρια, βύθιση κεφαλής και απλή τεχνική κολύμβηση. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 45 λεπτά. Ο μέγιστος
αριθμός παιδιών σε κάθε τμήμα είναι 8».
Στην μεγάλη πισίνα… «Τα παιδιά που γνωρίζουν κολύμπι λαμβάνουν μέρος στα τμήματα της μεγάλης πισίνας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της τελειοποιημένης τεχνικής στα τέσσερα στυλ κολύμβησης. Βελτίωση της ταχύτητας και αντοχής στην κολύμβηση. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε τμήμα είναι 12.
Ωράριο λειτουργίας Κολυμβητηρίου
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00–13:00 και 16:00–19:00
ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ : 10:00–13:00 και 16:00–19:00
Σχετικά με το Κανόε – Καγιάκ…
«Τα μαθήματα υλοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή του Μαντρακίου με σκάφη τύπου Κ1 / Κ2 (μονό και διπλό). Παιδιά από την ηλικία των 8 μπορούν πάρουν μέρος στο τμήμα και δεν παίζει κανένα ρόλο η φυσική κατάσταση ή ο σωματότυπος του παιδιού. Το κανόε-καγιάκ γυμνάζει το σώμα χωρίς επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό και αναπτύσσει την κοινωνικότητα λόγω της ομαδικής τους φύσης» τονίζουν οι άνθρωποι του Ν.Ο. Ρόδου.
Ωράριο Τμήματος Κανόε - Καγιάκ
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00–11:30 και 11:30–13:00
Στο τμήμα της Κωπηλασίας…
«Τα μαθήματα υλοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή του Μαντρακίου με σκάφη τύπου σκιφ (μονό και διπλό). Παιδιά από 12 χρονών ξεκινούν να κωπηλατούν, αρχικά στην ξηρά σε ειδικά μηχανήματα κωπηλασίας και κατόπιν κάποια μαθήματα στο κωπηλατήριο όπου για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το κουπί. Όταν ο προπονητής κρίνει ότι ο αθλητής μπορεί να διαχειρίζεται σωστά τα υλικά (βάρκες, κουπιά) του ομίλου και είναι εξοικειωμένος με το υγρό στοιχείο μπαίνει στις βάρκες για προπόνηση. Η κωπηλασία δημιουργεί την καλύτερη φυσική κατάσταση στο μικρότερο δυνατό διάστημα. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς σε όλο το εύρος τους».
Ωράριο Τμήματος Κωπηλασίας
ΤΡΙΤΗ–ΠΕΜΠΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00–12:00, 12:00–14:00,14:00–16:00
Όσον αφορά την Ιστιοπλοΐα…
«Τα µαθήµατα υλοποιούνται µε σκάφη τύπου optimist. Σε κάθε σκάφος επιβαίνει ένας μαθητής ενώ ο εκπαιδευτής συνοδεύει τα σκάφη από φουσκωτό σκάφος. Παιδιά από 6 ετών μπορούν να λάβουν μέρος στο τμήμα ιστιοπλοΐας και να μάθουν την τέχνη να ελέγχεις ένα σκάφος αλλάζοντας την πλεύση με το πανί και το τιμόνι σε ένα προκαθορισμένο υγρό στίβο. Κάνοντας ιστιοπλοΐα μαθαίνεις να αγαπάς τη θάλασσα, να την σέβεσαι , να μην τη φοβάσαι, αποκτάς αυτοπεποίθηση και έλεγχο αφού γίνεσαι καπετάνιος στο σκάφος σου και αργότερα στη ζωή σου. Αποκτάς γνώσεις ναυτικής τέχνης, στρατηγικής και παράλληλα γυμνάζεσαι και αθλείσαι» λένε οι παράγοντες της ομάδας.
Ωράριο τμήματος Ιστιοπλοΐας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00–11:00 και 11:00–13:00
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ : 09:00–11:00 και 11:00–13:00
Σχετικά με το τμήμα Υδατοσφαίρισης…
«Τα μαθήματα λαμβάνουν μέρος στην πισίνα του ομίλου και παίρνουν μέρος παιδιά από 8 ετών. Η εκμάθηση προϋποθέτει γνωριμία με την κολύμβηση και αρχική επαφή με την μπάλα στο νερό. Η υδατοσφαίριση προσφέρει στα παιδιά όλα τα θετικά του ομαδικού αθλήματος (κοινωνικοποίηση, διασκέδαση, άθληση) καθώς και σωματική άσκηση βοηθώντας στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος» επισημαίνουν.
Ωράριο τμήματος υδατοσφαίρισης
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 13:00–15:00
Στο κομμάτι «Δημιουργική Απασχόληση»…
«Σε συνεργασία με το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 3-12 ετών τη περίοδο 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου που είναι κλειστά τα σχολεία. Με το πρόγραμμα αυτό δώσαμε λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές εργαζόμενες οικογένειες και τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το τμήμα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00π.μ.-15:00μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο» επισημαίνουν στον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου.
«Όλα αυτά μαζί με τη μοναδική τοποθεσία της εγκατάστασης, τον κοινωνικό του ρόλο, όπως και τις ειδικές τιμές σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες, τη δωρεάν χρήση της πισίνας σε άτομα με ειδικές ανάγκες υπό την παρακολούθηση ειδικευμένων γυμναστών, καθιστούν το Ν.Ο. Ρ. το μεγαλύτερο Ναυτικό Όμιλο στην Ελλάδα όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά του» τονίζουν οι παράγοντες της ομάδας και προσθέτουν…
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε τη γραμματεία του Ν.Ο. Ρόδου στα τηλ.: 2241038043, 2241023287, καθημερινά από τις 10:00 έως 15:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως 13:00».
Ο Ν.Ο. Ρόδου, στην 70χρονη σχεδόν παρουσία του, στα αθλητικά δρώμενα της χώρας έχει αναδείξει ουκ ολίγους αθλητές που πρωταγωνιστούσαν σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Οι άνθρωποι της ομάδας κάνουν λόγο για την κωπηλασία την δεκαετία του ΄50, την ιστιοπλοΐα το ΄60, την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση από τα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι τα μέσα του ΄90, την κωπηλασία και το κανόε- καγιάκ το ΄90 και το ΄00.
«Ο Ναυτικός Όμιλος τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό που απέκτησε από τη διοργάνωση των island games το 2007, σημείωσε αλματώδη άνοδο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας» λένε οι Ροδίτες και τονίζουν…
«Ο ΝΟΡ συμμετέχει στα Περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα και έχει πετύχει πολλές διακρίσεις. Η μεγαλύτερη διάκριση είναι της 17χρονης αθλήτριάς μας Μαρίας Καρακιαούρη, δεύτερη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2012 στη κατηγορία σκαφών Laser 4,7. Η επιτυχία αυτή είναι η μεγαλύτερη διάκριση του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου στο Άθλημα της Ιστιοπλοΐας από την ίδρυσή του.
Η δεύτερη θέση της χάρισε και μια θέση στην Εθνική ομάδα της χώρας μας. Σαν μέλος της εθνικής ομάδας έλαβε μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αυστρία και κατέλαβε τη 10 η θέση στην κατηγορία της. Το 2013 πέτυχε 3 η πανελλήνια νίκη στα σκάφη τύπου laser RDL, Ολυμπιακή κατηγορία Νέων Γυναικών αν και ήταν μόλις 16 ετών.
Το 2014 κατέκτησε εκ νέου την 3η πανελλήνια νίκη Laser RDL Νεανίδων, θέση που της δίνει το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Νεανίδων στην συγκεκριμένη Ολυμπιακή κατηγορία».
ΠΗΓΗ: ΚΟΕ MAG