Στην Κροατία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Η European Aquatics με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι η 21η έκδοση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας θα διεξαχθεί στο Στάρι Γκραντ, στο νησί Χβαρ της Κροατίας, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2025. Αυτή η διοργάνωση σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή στις ρίζες του θεσμού, καθώς το Στάρι Γκραντ φιλοξένησε το πρώτο πρωτάθλημα το 1989.
Το Στάρι Γκραντ, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, συνδυάζει μοναδικά τη γοητεία της ιστορίας με τη φυσική ομορφιά, καθιστώντας το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη σπουδαία διοργάνωση. Η πλούσια ναυτική κληρονομιά της πόλης και τα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας έχει εξελιχθεί σημαντικά από την πρώτη του διοργάνωση. Αρχικά διεξαγόταν ως ανεξάρτητο πρωτάθλημα, όμως το 1995 ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Με την πάροδο των ετών, η διοργάνωση ανέδειξε την αντοχή και την τεχνική των κορυφαίων Ευρωπαίων κολυμβητών ανοιχτής θάλασσας.
Η πρώτη έκδοση της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε επίσης στο Στάρι Γκραντ το 1989. Η Ιταλία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα στον θεσμό, με τη Γερμανία να την ακολουθεί από κοντά. Το πρόγραμμα των αγώνων θα περιλαμβάνει τις κλασικές αποστάσεις των 5χλμ και 10χλμ για άνδρες και γυναίκες, καθώς και ένα νέο αγώνισμα νοκ-άουτ σπριντ, που θα προσθέσει νέο ενδιαφέρον στην εξέλιξη του αθλήματος. Επιπλέον, θα διεξαχθεί η σκυταλοδρομία μεικτής ομάδας 6χλμ, προσφέροντας στο κοινό μια ποικιλία συναρπαστικών αναμετρήσεων.
Η επιστροφή στο Στάρι Γκραντ για την 21η έκδοση του πρωταθλήματος δεν τιμά μόνο την ιστορία του θεσμού αλλά αναδεικνύει και τον διαχρονικό δεσμό της πόλης με την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας. Ο Δρ. Γιόσιπ Βάρβοντιτς, Α’ Αντιπρόεδρος της European Aquatics και Πρόεδρος της Κροατικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε ξανά το πρωτάθλημα εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Ο μοναδικός συνδυασμός ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς του Στάρι Γκραντ το καθιστά απαράμιλλο προορισμό για τη διοργάνωση. Η έκδοση του 2025 θα τιμήσει την κληρονομιά της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας ενώ παράλληλα θα γιορτάσει την ανάπτυξη και εξέλιξή της».
Ο Αντόνιο Σκάρπα, Δήμαρχος του Στάρι Γκραντ, καλωσόρισε την επιστροφή του πρωταθλήματος: «Το Στάρι Γκραντ είναι γνωστό για την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τον φυσικό του πλούτο, αλλά και για την κολύμβηση. Ο όμορφος κόλπος μας είναι το λίκνο των αγώνων ανοιχτής θάλασσας στην Κροατία. Σημαντικοί διεθνείς αγώνες κολύμβησης έχουν πραγματοποιηθεί εδώ, καθιστώντας το Στάρι Γκραντ έναν από τους πιο ελκυστικούς κολυμβητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους αθλητές, τις ομάδες τους και τους φιλάθλους στην όμορφη πόλη και το νησί μας».
Πηγή: European Aquatics