Προσπάθεια δύο χρόνων με Παγκόσμιο μετάλλιο
Τη μεγαλύτερή της επιτυχία στο νεοσύστατο τμήμα της τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου κατάφερε να φέρει πριν από λίγες ημέρες από την Αίγυπτο η 16χρονη Λυδία Παντελόγλου.
Η Βολιώτισσα κολυμβήτρια της τεχνικής, έχει μπροστά της πλέον την πρόκληση ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών, όπου αυτή τη φορά θα κολυμπήσει μαζί με το πρότυπό της, Αθανασία Καρατσιβή, με την οποία είναι συναθλήτριες και στη Νίκη Βόλου.
Τα δύο κορίτσια, μαζί με τον προπονητή τους Γρηγόρη Καλαϊτζογλίδη, φιλοξενήθηκαν στον Blue Heart Fm, μιλώντας για τις επιτυχίες τους, το μέλλον τους και όχι μόνο.
Ο Γρηγόρης Καλαϊτζογλίδης, που βρίσκεται στη Νίκη τα τελευταία δύο χρόνια ανέφερε από τη μεριά του: «Η φετινή προετοιμασία ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και όλοι μαζί ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για τους στόχους μας. Πριν ξεκινήσει η χρονιά, κάθε αθλητής περνά από μία μίνι συνέντευξη, όπου μπαίνουν και οι στόχοι από τον κάθε αθλητή και που θέλει να βρεθεί κι από εκεί και έπειτα πρέπει να βγει και το πλάνο από τη μεριά των προπονητών, που θα αναλάβουν μαζί με τον αθλητή να κυνηγήσουν τους στόχους του».
Για τις ώρες προπόνησης που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν τέτοιοι στόχοι, όπως το Παγκόσμιο μετάλλιο της Λυδίας: «Τα κορίτσια και τα αγόρια ξεκινάνε με ένα δίωρο καθημερινά μέσα στο νερό και σε περιόδους, όταν δεν υπάρχουν υποχρεώσεις με σχολεία κτλ., πραγματοποιούμε και διπλές προπονήσεις πρωί-μεσημέρι.
Παράλληλα έχουμε τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστηριακή προπόνηση εκτός νερού, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 1,5 ώρα, ενώ τα κορίτσια αφιερώνουν και πρόγραμμα προπόνησης ακόμη κι όταν βρίσκονται στο σπίτι τους».
Για τη διάκριση της Λυδίας: «Σε καμία περίπτωση δεν ήρθε τυχαία. Οι διακρίσεις στον αθλητισμό απαιτούν κόπο, πόνο, κι ατελείωτες ώρες προπόνησης. Προπονήσεις οι οποίες κρίνονται στη λεπτομέρεια για να μπορέσουμε να ρίξουμε τα κλάσματα του δευτερολέπτου, όπως έγινε και στην περίπτωση της Λυδίας στα 50μ. διπλά πέδιλα. Για να μπορέσουμε να ρίξουμε έστω και 5 εκατοστά του δευτερολέπτου, κοιτάζουμε ακόμη και τα σκουφάκια που θα φορέσει για να έχουμε μηδαμινές τριβές».
Για τους επόμενους στόχους της Νίκης: «Θέλουμε να βρεθούμε ακόμη ψηλότερα σαν ομάδα, αλλά και ατομικά για τον κάθε ένα αθλητή και αθλήτρια. Να βελτιώσει ο καθένας τον ίδιο του τον εαυτό και έτσι θα βοηθηθεί και η ομάδα για να συμμετέχουμε και στα επόμενα πρωταθλήματα και να ανέβουμε στις υψηλότερες θέσεις».
Για το παράδειγμα που δίνουν οι Παντελόγλου – Καρατσιβή στα υπόλοιπα παιδιά: «Σίγουρα αποτελούν πρότυπο και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που παρατηρώ κι εγώ στην προπόνηση είναι πως προσπαθούν να μοιάσουν κι εμφανισιακά και κινησιολογικά και σε ένα πακέτο να κάνουν ότι κάνουν τα δύο κορίτσια για να φθάσουν στο επίπεδό τους. Ακόμη και ο τρόπος που αφήνουν τις τσάντες πριν την προπόνηση, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα μικρότερα παιδιά του τμήματος».
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Βόλου: «Ο Βόλος είναι μία πόλη ποιοτική με πολλές ευκολίες και πάρα πολύ καλά δομημένη στο κομμάτι του αθλητισμού. Είναι μια αθλητική πόλη, αλλά σίγουρα υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης».
Για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών που έρχεται και τη συμμετοχή της 16χρονης Λυδίας: «Στην ηλικία της Λυδίας θα συμμετάσχουν κι άλλες αθλήτριες, αλλά είναι αρκετά ικανή θα έλεγα, που βρίσκεται σε αυτή τη διοργάνωση και θα μπορεί να αποκομίσει ακόμη περισσότερες εμπειρίες, από εκείνη του Καΐρου. Το επίπεδο είναι σίγουρα πιο υψηλό κι αυτό που θα δει κι αυτό που θα πάρει από αυτή τη διοργάνωση θα της αφήσουν αναμνήσεις για μια ζωή, που θα τη θωρακίσουν και στις επόμενες στο μέλλον».
Παντελόγλου: «Θα σταματούσα από την πισίνα»
Η Λυδία Παντελόγλου ξεκίνησε την κλασική κολύμβηση από ηλικία 4 ετών και από τον ΟΕΑΝΑΒ αρχικά για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στη Νίκη Βόλου, ενώ μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει στον χώρο της τεχνικής. Με πρότυπό της την συναθλήτριά της Αθανασία Καρατσιβή, η 16χρονη σήμερα Λυδία αποκάλυψε πως εάν δεν είχε ασχοληθεί με την τεχνική κολύμβηση, ίσως να είχε αποχωρήσει από τις πισίνες, αλλά η γνωριμία με τον προπονητή Γρηγόρη Καλαϊτζογλίδη την μετέπεισε να παραμείνει στο υγρό στοιχείο και να ακολουθήσει τα βήματα της τεχνικής.
Όσον αφορά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Αίγυπτο, σχολίασε: «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία κατάφερα και τον στόχο μου κι ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Το ήθελα το χρυσό σίγουρα. Μπορώ να πω πως αυτό είχα ως στόχο εξαρχής. Μετά τον προκριματικό στον οποίο πήγα καλά είπα στον εαυτό μου «πάμε». Η διοργάνωση γενικά ήταν πάρα πολύ ωραία και μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα. Ήταν όλα πάρα πολύ όμορφα. Το κλίμα της Εθνικής ήταν πάρα πολύ όμορφο, γνωριστήκαμε με όλα τα παιδιά και σε συνδυασμό με το μετάλλιο, πιστεύω πως περάσαμε πολύ ωραία».
Για την υποδοχή που της επεφύλαξαν οι συναθλητές της:«Δεν την περίμενα. Ήξερα πως θα κάνουν κάτι, αλλά όχι τόσο πολύ».
Καρατσιβή: «Οικογένεια η Νίκη»
Η 21χρονη Αθανασία Καρατσιβή είναι φοιτήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στον Βόλο και τον τελευταίο ένα χρόνο φορά και επίσημα το σκουφάκι της Νίκης Βόλου, ερχόμενη ως μεταγραφή από τον Λαρισαϊκό-Τιτάνες. Είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στα 1500μ επιφάνεια, που έσπασε στον Βόλο, πριν από λίγους μήνες και το οποίο κρατούσε 17 χρόνια.
Η ίδια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέχεια της διαδρομής της:«Πριν έρθω στη Νίκη Βόλου δεν είχα την προπονητική στο μυαλό μου γιατί θεωρούσα πως θα σταματούσα και την κολύμβηση σύντομα, αλλά από τότε που έχω έρθει στη Νίκη κι έχω δει και τη δουλειά και του κ. Γρηγόρη το έχω σκεφτεί και θα ήθελα να είμαι βοηθό του όσο βρίσκομαι στον Βόλο. Για εμένα η Νίκη Βόλου είναι μια μεγάλη οικογένεια και καθημερινά προσπαθώ και για εμένα, αλλά και για όλα τα παιδιά που με στηρίζουν και βρίσκονται δίπλα μου».
Ο έφορος του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου, Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης πρόσθεσε από τη μεριά του σχετικά για την οργάνωση του τμήματος: «Υπάρχει πλάνο και όλα γίνονται βάσει αυτού. Προχωράμε βήμα-βήμα και ήδη από τον πρώτο στον δεύτερο χρόνο αξιολογούμε τα δεδομένα. Την πρώτη χρονιά είχαμε μια αποτύπωση με επτά αθλητές, οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν 11 μετάλλια στην πρώτη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και φέτος είναι η 2η χρονιά, που ξεκίνησε με τις προκρίσεις των κοριτσιών στις Εθνικές ομάδες και τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η επιτυχία της Λυδίας ήταν τεράστια, αλλά για εμάς ήταν αναμενόμενη, απλά όπως γνωρίζουμε σε αγώνες τέτοιου επιπέδου δεν είναι τίποτα δεδομένο εκ των πραγμάτων, έστω κι αν υπάρχει μια αγωνιστική ταυτότητα του κάθε αθλητή».
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ