Προέχει το συμφέρον του αθλητή
Τεράστιο θέμα συζήτησης έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες με τις διαδοχικές κορυφαίες κολυμβητικές διοργανώσεις που αναγγέλλουν η παγκόσμια και η ευρωπαΐκή ομοσπονδία. Αμέτρητοι αγώνες υψηλού επιπέδου όπου είναι αβέβαιο εάν μπορούν να ανταποκριθούν οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες.
Ολυμπιακοί αγώνες πέρσι στο Τόκιο, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα φέτος, παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2023, παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2024 και ολυμπιακοί αγώνες το 2024 στο Παρίσι. Πώς μπορεί ένας αθλητής να ανταποκριθεί σε όλα αυτά;
Μόλις σήμερα το pisina.net δημοσίευσε την απόφαση του παγκόσμιου πρωταθλητή Γάλλου Λεο Μαρσάν, ο οποίος δεν θα λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης και θα πάει για διακοπές.
Πάνω στο μείζον αυτό θέμα τοποθετείται σήμερα με σχόλιό του ο πολύπειρος Έλληνας προπονητής της κλασικής κολύμβησης, ο κύριος Χρήστος Παπαρροδόπουλος.
Διαβάστε την άποψή του:
«Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αποφασίζει για την στρατηγική που θα ακολουθήσει ανάλογα με τα προσωπικά του κριτήρια. Στην κολύμβηση μπορούμε να αναζητήσουμε δύο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του προβλήματος. Η Κατερίνα Χόσου για παράδειγμα χρησιμοποιούσε το μοντέλο των συνεχών αγώνων για να προπονείται, για να ταξιδεύει και γιατί όχι για να κερδίζει τα μεγάλα πριμ των διαφόρων αγώνων στους οποίους συμμετείχε.
Ο Λεο Μαρσάν, που κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στην Βουδαπέστη, αλλά και η Αριανα Τιτμους από την Αυστραλία αποφάσισαν να ακολουθήσουν εντελώς διαφορετική στρατηγική. Ο Λεο Μαρσάν είχε βάλει ως στόχο για φέτος μόνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια επέλεξε να κάνει διακοπές για να είναι φρέσκος για την επόμενη χρονιά.
Η Αριάνα προτίμησε να μην πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και να συμμετάσχει στους αγώνες της κοινοπολιτείας που θα γίνουν στην Αγγλία.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα ενδιαφέροντα είναι διαφορετικά μεταξύ του αθλητή, του προπονητή και της ομοσπονδίας. Ορισμένες φορές τα συμφέροντα αυτά έρχονται σε σύγκρουση.
Να θυμηθούμε το παράδειγμα δύο μεγάλων Γάλλων κολυμβητών που αμέσως μετά την ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο αποφάσισαν να σταματήσουν και να ξεκουραστούν.
Πολλές φορές η πίεση που ασκείται στον αθλητή είναι τεράστια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους χορηγούς και εκείνους που έχουν συμφέρον να πιέσουν τον αθλητή.
Πρόκειται για μία καθαρή επιλογή του αθλητή ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσει. Πάντα υπάρχει μία λύση για κάθε περίπτωση. Δεν πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις. Το βασικό και κυρίαρχο θέμα είναι ο αθλητής να μπορεί να αποδίδει σωστά και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. Όλοι εκεί πρέπει να προσανατολίζονται. Αυτοί που βρίσκονται δίπλα του, οι προπονητές και η ομοσπονδία.
Ο ροκ σταρ προπονητής της Αριάνα Τίτμους, ο Ντιν Μπόξελ είπε χαρακτηριστικά: « Η κολυμβήτρια δεν είναι ένα αντικείμενο υλοποίησης στόχων τρίτων παραγόντων. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Αριάνα να είναι η καλύτερη στον κόσμο. Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να είναι ή παγκόσμια πρωταθλήτρια ή παγκόσμια ρεκόρντγουμαν.
Θα πρέπει όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από έναν αθλητή μεγάλου βεληνεκούς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το συμφέρον του. Να πάρουν την πιο σωστή απόφαση, όχι για τα προσωπικά τους συμφέροντα αλλά για την επιτυχία του κολυμβητή. Να σημειωθεί ότι η πίεση που ασκείται σε έναν πρωταθλητή είναι διαφορετική για εκείνον που έχει ήδη υλοποιήσει τον στόχο του και για εκείνον που τον κυνηγάει».
Χρήστος Παπαρροδόπουλος
Pisina.net