Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιμένουν έργα στην Κω

O Ναυτικός Όμιλος Κω ιδρύθηκε το 1977 και είναι ένα από τα αρχαιότερα σωματεία στο νησί. Αρχικά, η δράση του ήταν οικολογική αλλά μετέπειτα δραστηριοποιήθηκε στα αθλήματα, αρχικά, της κολύμβησης και στην συνέχεια της ιστιοπλοΐας.

Εδώ και 20 χρόνια ο ΝΟ Κω αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα παιδιά του νησιού, όσον αφορά την συνεισφορά του στην εκμάθηση της κολύμβησης, ενώ από το 2015 πήρε και επίσημα την αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ ως ναυταθλητικό σωματείο.

Στόχος του Ομίλου ήταν και θα είναι να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την αγάπη και τον σεβασμό για την θάλασσα και να τους δώσει την ευκαιρία να αθληθούν και να μάθουν τα αγωνίσματα του υγρού στίβου. Σήμερα, δραστηριοποιείται στα αθλήματα της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας και είναι εγγεγραμμένος τόσο στο μητρώο της ΚΟΕ όσο και στην ΕΙΟ. Και στα δύο αθλήματα λειτουργούν τμήματα από επίπεδο αρχαρίων μέχρι και αγωνιστική ομάδα που συμμετέχει στις αγωνιστικές διοργανώσεις των Ομοσπονδιών. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης υποδομών (κολυμβητήριο) το κολυμβητικό τμήμα του Ομίλου λειτουργεί μόνο από το τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλος Αυγούστου με προπονήσεις στη θάλασσα.

Οι Ναυτικοί Όμιλοι στα περισσότερα νησιά αποτελούν «κόσμημα» για τον τόπο και την τοπική κοινωνία και τους στηρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Στον ΝΟ Κω έχει παραχωρηθεί μια μικρή αποθήκη σε μια παραλία του νησιού που ιστορικά έχει ταυτιστεί με το όνομα του Ομίλου. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ούτε μια παρέμβαση για την βελτίωση των συνθηκών και είναι εμφανέστατη η έλλειψη υποδομών

Όσον αφορά το τμήμα της ιστιοπλοΐας, οι άνθρωποι του ΝΟ Κω έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα (με μεγάλες δυσκολίες, λόγω παντελούς έλλειψης υποδομών και πόρων) να το κρατήσουν σε λειτουργία όλο τον χρόνο από το πείσμα και τη θέληση των λίγων αθλητών και των οικογενειών τους που το υποστηρίζουν, προσπερνώντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το χειμώνα με την αδυναμία προπονήσεων λόγω συνθηκών.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Ομίλου… «Δυστυχώς, δεν έχει καλλιεργηθεί το πνεύμα της «ναυτοσύνης» στη νεολαία του νησιού. Ο αθλητισμός για τα παιδιά είναι υγεία. Πρέπει να είναι στα γήπεδα αλλά, πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που έχουν πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, υπάρχουν και άλλα αθλήματα που θα έπρεπε να στηριχθούν και να αναδειχθούν». Το παράπονό τους; «Οι Ναυτικοί Όμιλοι στα περισσότερα νησιά αποτελούν «κόσμημα» για τον τόπο και την τοπική κοινωνία και τους στηρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Έχουν εγκαταστάσεις, έχουν υποδομές που αποφέρουν έσοδα και είναι «στολίδια». Στον ΝΟ Κω έχει παραχωρηθεί μια μικρή αποθήκη σε μια παραλία του νησιού που ιστορικά έχει ταυτιστεί με το όνομα του Ομίλου. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ούτε μια παρέμβαση για την βελτίωση των συνθηκών και είναι εμφανέστατη η έλλειψη υποδομών».

Τα ιστιοπλοϊκά προπονητικά σκάφη που με κόπο έχει καταφέρει να αγοράσει ο Όμιλος είναι εκτεθειμένα στον ήλιο μιας που μόνο το 1/4 από αυτά χωράει να μπει σε μια μικρή αποθήκη που έχει στην διάθεσή του. Είναι πανάκριβο υλικό που συντηρείται δύσκολα. Ράμπα για να πέφτουν τα σκάφη στο νερό δεν υπάρχει και όλες οι προσπάθειες να φτιαχτεί έστω και μια υποτυπώδη υποδομή έχουν πέσει στο κενό. Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να σέρνουν τα σκάφη στα χαλίκια για να τα ρίξουν στο νερό και κάνουν αγώνα να βγουν στην στεριά όταν ο καιρός είναι λίγο άστατος. Τον χειμώνα χάνονται συνεχόμενες προπονήσεις όχι λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά λόγω αδυναμίας εισόδου των σκαφών στο νερό, ενώ προκαλούνται μεγάλες ζημιές στον εξοπλισμό.

Πριν την έναρξη κάθε θερινής περιόδου, μια χούφτα άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου σκάβουν με τσάπες για εβδομάδες προκειμένου να φτιάξουν μια υποτυπώδη ράμπα με σακιά γεμάτα άμμο. Φέτος βέβαια αισθάνονται και τυχεροί γιατί εκτός από τα σακιά, κουβάλησαν με κόπο και κάτι μεταχειρισμένους τάπητες που βρήκαν για να… ομορφύνουν τον χώρο. Και όπως λένε στον Όμιλο… «Θαυμάζουμε και ζηλεύουμε άλλους νησιωτικούς Ομίλους όπως πχ. εκείνον της Άνδρου που έχει την στήριξη του εφοπλιστή Πολέμη και έχουν απίστευτες εγκαταστάσεις. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε εφοπλιστή να μας πάρει στις πλάτες του».

Όσον αφορά την κολύμβηση, ελλείψει εγκαταστάσεων, τα παιδιά προπονούνται στην θάλασσα, μόνο το καλοκαίρι, έχοντας στην διάθεσή τους μια μεταχειρισμένη διαδρομή πιασμένη με σκοινιά που την μαζεύουν από την Ψέριμο όταν την παρασύρει το κύμα! Τα παιδιά της αγωνιστικής ομάδας-περίπου είκοσι τον αριθμό-εδώ και χρόνια πηγαίνουν κάθε Σάββατο πρωί στην Κάλυμνο για να κάνουν την προπόνησή τους σε πισίνα και να χρησιμοποιήσουν τους βατήρες! Τι σημαίνει αυτό; «Οι αθλητές, ο προπονητής και ο βοηθός προπονητή παίρνουν στις 8 π.μ. το καραβάκι από το λιμάνι και ταξιδεύουν 40 λεπτά για να φτάσουν στο απέναντι νησί. Εκεί τους περιμένει ένα πούλμαν που έχουμε ναυλώσει για να τους μεταφέρει στο κολυμβητήριο, να κολυμπήσουν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ.μ. και να περιμένουν στη συνέχεια καθισμένοι σε μια καφετέρια το πλοίο της επιστροφής που φεύγει στις 16:30 για να φτάσουν πίσω στην Κω μετά τις 17.00. Και αυτά εν έτη 2023!

Αν συμπεριλάβουμε δε την οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς των αθλητών και τον Όμιλο, η κατάσταση είναι… τραγική!» αναφέρουν οι άνθρωποι του Ν.Ο. Κω και τονίζουν… «Όλα αυτά τα χρόνια, νοικιάζουμε, φυσικά εμείς, χώρο και διαδρομές στο κολυμβητήριο της Καλύμνου για να προπονούνται τα παιδιά εκεί κάθε Σάββατο. Οι γονείς επιβαρύνονται πέραν της οικονομικής συμμετοχής των παιδιών τους στο τμήμα κολύμβησης, με όλα τα έξοδα μετακίνησης από και προς Κάλυμνο για τις έξτρα προπονήσεις. Δηλαδή ακτοπλοϊκά εισιτήρια συν μετακίνηση προς και από την πισίνα συν τη διατροφή των παιδιών. Αυτό για έναν γονιό με 2 παιδιά αθλητές σημαίνει το λιγότερο 35 ευρώ την εβδομάδα! Μόνο η συμμετοχή των δύο παιδιών, λοιπόν, στις προπονήσεις της Καλύμνου επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με πάνω από 140 ευρώ τον μήνα!».

Όμως, υπάρχουν και επιπτώσεις… «Λόγω του ότι στις ημέρες που ζούμε αυτό το ποσό έχει γίνει δυσβάσταχτό για πολλές οικογένειες πλέον, έχουμε μειώσει δραματικά τις προπονήσεις μας στην Κάλυμνο. Πηγαίνουμε, πλέον, μόνο 2-3 φορές τη σεζόν. Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από έκκληση που κάναμε στην τοπική κοινωνία, βρέθηκε ένας επιχειρηματίας ξενοδόχος, ο κος Σπύρος Μπαλαλής του ξενοδοχείου Zorbas Beach στο Τιγκάκι της Κω, που μας έδωσε την άδεια να προπονείται η αγωνιστική μας ομάδα στην πισίνα του ξενοδοχείου νωρίς το πρωί. Η πισίνα φυσικά δεν είναι κατάλληλη για αθλητική προπόνηση, αλλά παρ όλα αυτά έχει βρεθεί τρόπος για προπόνηση και είμαστε ευγνώμονες γι αυτή την παροχή. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κο Μπαλαλή. Το ότι μας έδωσε «μόνιμη στέγη» και λύση για τις προπονήσεις έστω του αγωνιστικού τμήματος είναι
ανεκτίμητο». 

Τα παιδιά της αγωνιστικής ομάδας του Ναυτικού Ομίλου, λοιπόν, πηγαίνουν 7.30 με 9.00 το πρωί στην πισίνα και έχουν την ευκαιρία, ακόμη και χωρίς βατήρες, να έρχονται τουλάχιστον σε επαφή με το γλυκό νερό έτσι ώστε να προετοιμάζονται λίγο καλύτερα για τους αγώνες και να γλιτώσουν και τα δυσβάσταχτα έξοδα από τις εβδομαδιαίες επισκέψεις στην Κάλυμνο. Όσο για το περιβόητο έργο της κατασκευής κολυμβητηρίου, στον ΝΟ Κω ακόμη αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις. Είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν φαίνεται να προχωράει ούτε γνωρίζουν να υπάρχει κάποια εξέλιξη. «Σαν όμιλος έχουμε συζητήσει με την εκάστοτε δημοτική αρχή πολλές φορές και όλοι φαίνεται να θέλουν και να στηρίζουν αυτό το έργο ΑΛΛΑ πρόοδο δεν βλέπουμε. Αν γίνει κάτι πάντα είναι στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Ομίλου.

Το νησί έχει περίπου 33.000 κατοίκους και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κολυμβητήριο. «Όντως είναι ένα έργο με πολύ ακριβή συντήρηση αλλά αν γίνει με σωστή μελέτη, οργανωθεί και δουλευθεί σωστά μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Έχουμε το παράδειγμα του Άργους που είναι σχετικά κοντά σε εμάς πληθυσμιακά, με το καινούργιο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο που εγκαινιάσθηκε σχετικά πρόσφατα. Μια πισίνα 25Χ33. Δεν είναι ολυμπιακών διαστάσεων αλλά καλύπτει τις ανάγκες. Και απ ότι μαθαίνουμε πάει και καλά. Εμείς δεν θέλουμε μια
λύση σαν της Καλύμνου. Η Κάλυμνος έχει κολυμβητήριο το οποίο όμως δεν λειτουργεί τον χειμώνα και ανοίγει μόνο δύο μήνες το καλοκαίρι.

Τα μηχανήματα τους πλέον είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθιστώντας την λειτουργία της εγκατάστασης πολύ κοστοβόρα. Οπότε και αυτοί το έχουν κλειστό το χειμώνα! Το ζήτημα είναι να φτιαχτεί κάτι σύγχρονο, με χρήση καινούργιας τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να οργανωθεί και να αξιοποιηθεί σωστά και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο έργο» υποστηρίζουν στον ΝΟ Κω.

«Με τον υγρό στίβο που έχουμε, τον ήλιο και την θάλασσα μπορούμε να έχουμε όλη την Βόρεια Ευρώπη να προπονείται στο νησί μας. Το έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν με την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας και άλλων βορείων χωρών να έρχονται πχ. στην Κάλυμνο για προπονήσεις» υποστηρίζουν. Επομένως, «αν έχουμε σωστές εγκαταστάσεις θα μπορούμε να προσελκύσουμε και περισσότερα παιδιά και να είμαστε βιώσιμοι! Δεν θέλουμε πλέον να είμαστε «φιλοξενούμενοι» στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου με παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές αλλά να γίνουν έργα για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά. Να γίνει σωστή μελέτη για αποθηκευτικό χώρο σκαφών και εξοπλισμού. Να γίνουν έργα για ασφαλή είσοδο των σκαφών και των παιδιών στο νερό και να φτιαχτεί επιτέλους το περιβόητο κολυμβητήριο που θα δώσει νέα πνοή στο
άθλημα της κολύμβησης».

Υπάρχει ένα πλάνο στα χαρτιά για αξιοποίηση της παραλίας του Ναυτικού Ομίλου αλλά «έτσι όπως έχει μελετηθεί αυτό εμάς δεν μας καλύπτει» τονίζουν και συμπληρώνουν... «Ναι μεν έχει αποδυτήρια και κάποια καινούργια αποθήκη σκαφών αλλά πάλι δεν προβλέπει τίποτα όσον αφορά πρακτικά την βελτίωση των εγκαταστάσεων για να βοηθηθούν τα αθλήματα του υγρού στίβου. Προβλέπει γήπεδα τένις και καλλωπισμό του χώρου για τους λουόμενους και του θαμώνες της παραλίας αλλά εμείς θέλουμε να γίνουν και έργα για να μπορεί να λειτουργεί ο όμιλος σαν αθλητικό σωματείο και να μπορούν να εκτελούνται σωστά τα μαθήματα στο νερό!

Ο Ναυτικός Όμιλος Κω δεν είναι καλοκαιρινό καμπ. Δεν κάνει φύλαξη παιδιών. Είναι ναυταθλητικό σωματείο. Κάνει ουσιαστική δουλειά στην κολύμβηση και την ιστιοπλοΐα. Επενδύει στο να φέρει προπονητές από την Αθήνα. Φέτος το προπονητικό σχήμα της κολύμβησης θα αποτελείται από τον συνεργάτη προπονητή που έχουμε από την Αθήνα και που τρέχει το τμήμα τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και δύο βοηθούς προπονητές που θα έρθουν στο νησί.

Όλοι από την γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα κολύμβηση, πρώην αθλητές με μεγάλη εμπειρία σε μεγάλους αθλητικούς ομίλους στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή ιστιοπλοΐας που έχουμε χειμώνα - καλοκαίρι. Είναι καταρτισμένος επαγγελματίας με μεγάλη εμπειρία. Όλοι οι συνεργάτες μας είναι έμπειροι και καταρτισμένοι επαγγελματίες γιατί πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των παιδιών και το να μάθουν σωστά»

Και το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι το ΝΟ Κω είναι… «Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση. Είκοσι χρόνια περιμένουμε… Είναι πραγματικά κρίμα να είμαστε σε νησί και τα περισσότερα μας παιδιά 8-10 ετών να φορούν μπρατσάκια και να φοβούνται την θάλασσα. Περιμένουμε να δούμε έργα πλέον όχι άλλα λόγια!»

 

 

ΠΗΓΗ: ΚΟΕMAG

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.