Ολυμπιονίκης, ετών 40
Ο Γκάρι Χαντ είναι ένας θρύλος των καταδύσεων. Στα 27 μέτρα τα έχει κάνει όλα... δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πέντε ακόμη μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, τέλειες καταδύσεις, τίτλοι Red Bull. Αλλά δεν ήταν ποτέ ολυμπιονίκης μέχρι τη Δευτέρα.
Χθες, λοιπόν, ο βρετανικής καταγωγής Γκάρι Χαντ έκανε το ντεμπούτο του ως Ολυμπιονίκης. Στο Παρίσι, ο Χαντ και ο 31χρονος Λοις Σίμτζακ, κατέλαβαν την όγδοη θέση στο αγώνισμα πλατφόρμας 10 μέτρων ανδρών για τη Γαλλία. Στα χαρτιά, ήταν η τελευταία θέση. Αλλά στην καρδιά του Χαντ, ήταν το... αποκορύφωμα.
«Ναι, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή», είπε ο Χαντ μετά. «Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά απόλαυση εκεί πάνω σήμερα. Όλη η σκληρή δουλειά που καταβάλαμε απέδωσε για να είμαι εδώ».
Στο Παρίσι, ο Χαντ ήταν ο πρώτος καταδύτης από το 1912 που έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς σε ηλικία 40 ετών. (ο τελευταίος ήταν ο Ερικ Τιαντέρ από τη Σουηδία στους Αγώνες της Στοκχόλμης, πριν από 112 χρόνια.). Ωστόσο, ο Χαντ δεν ήταν ο γηραιότερος αθλητής που συμμετείχε στους Αγώνες. Ο έξι φορές Ολυμπιονίκης της Ιαπωνίας Κεν Ταραούτσι ήταν επίσης 40 ετών όταν αγωνίστηκε στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο, στο εφαλτήριο των 3 μέτρων.
Για δεκαετίες, ο Χαντ ήταν -και συνεχίζει να είνα- ένας θρύλος στις καταδύσεις. Ήταν λοιπόν μια μικρή έκπληξη όταν εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2022 στην εσωτερική πισίνα καταδύσεων για να αγωνιστεί στο μη ολυμπιακό αγώνισμα μεικτού συγχρονισμού. Απαιτήθηκε να προσγειωθεί με το κεφάλι από μια πλατφόρμα 10 μέτρων αντί να προσγειωθεί με τα πόδια από τα 27 μέτρα. Και όταν επέστρεψε σε αγώνες Ολυμπιακού τύπου, δεν είχε κάνει μια βουτιά με το κεφάλι εδώ και 10 χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό ως πρόκληση, το 2017, αντιμετώπισε τις... περιστροφές. Το ίδιο πρόβλημα που αναγκάζει την αμερικανίδα αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς να αποσυρθεί από τον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Είναι ακόμα ένα θέμα», επισήμανε ο Χαντ. «Έχω ακόμα πολλές καταδύσεις που δεν μπορώ να κάνω λόγω του προβλήματος της συστροφής. Μόλις βρήκα τις περιοχές που είναι εύθραυστες και τις αποφεύγω». Οι αλλαγές του Χαντ, στην πραγματικότητα, επηρέασαν τη λίστα καταδύσεων του ζευγαριού στο Παρίσι.
«Σχεδιάζαμε αρχικά να έχουμε μια διαφορετική σειρά καταδύσεων», είπε ο Χαντ, αλλά... «δεν λειτούργησε, οπότε έπρεπε να προσαρμοστούμε στο αρχικό μας πλάνο, όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τις καταδύσεις μας. Η ιδέα ήταν να κάνω μια περιστροφική κατάδυση, αλλά συνέχιζε να πηγαίνει στραβά για μένα, οπότε έπρεπε να το αλλάξουμε». Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμπόδισε, επίσης, το γαλλικό δίδυμο να έχει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό επίπεδο δυσκολίας στη λίστα καταδύσεων.
Κατά τα άλλα... «Είμαι μεγάλος φαν του πινγκ πονγκ, οπότε έχω φωτογραφίες με τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη Ούγκο Καλντεράνο, αλλά και τα αδέρφια Λεμπρούν της Γαλλίας», είπε ο Χαντ . «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συναντάς ωραίους ανθρώπους» πρόσθεσε.
Ο Χαντ σχεδιάζει να μείνει στο Παρίσι μέχρι την τελετή λήξης στις 12 Αυγούστου. Και όταν φύγει, θα είναι το τέλος της καριέρας του στις καταδύσεις σε εσωτερικούς χώρους.
«Αισθάνομαι πως είναι ένα δώρο», είπε ο Χαντ για την εμπειρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν για να έρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, αλλά την ίδια στιγμή, είδα πολλούς συναθλητές μου να σταματούν τις καταδύσεις. Η δουλειά απέδωσε. Το πάθος μου για τις καταδύσεις με έφερε εδώ».