Οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι
Ένα ιστορικό κεφάλαιο στην πολιτική και όχι μόνο ζωή της Ιταλίας έκλεισε με τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους πιθανούς κληρονόμους της αμύθητης περιουσίας του.
Ο «Καβαλιέρε» που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, είχε αποκτήσει πέντε παιδιά από δύο διαφορετικούς γάμους, ενώ μόνο δύο από αυτά ασχολούνταν εντατικά εδώ και τρεις δεκαετίες με τις επιχειρήσεις του.
Συγκεκριμένα, η μεγάλη κόρη του Μαρίνα (γεννημένη τον Αύγουστο του 1966) και ο Πιερ Σίλβιο (Απρίλιος 1969) συμμετείχαν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους έκανε την είσοδό του στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της Fininvest, επιβλέπει τη Mondadori, ενώ ο Πιερ Σίλβιο ήταν υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία ήταν από καιρό το στολίδι στο στέμμα της οικογένειας.
Εντούτοις, η Μπάρμπαρα (Ιούλιος 1984), η Ελεονόρα (Μάιος 1986) και ο Λουίτζι (Σεπτέμβριος 1988), τα παιδιά που απέκτησε από το δεύτερο γάμο του, δεν είχαν τόσο σημαντικούς εκτελεστικούς ρόλους στη διαχείριση των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, ο Λουίτζι ανέλαβε το καθήκον να εκπροσωπήσει την οικογένειά του στη Fininvest, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στα οικονομικά και τη διαχείριση.
Η πιο σημαντική επιχείρηση του Μπερλουσκόνι ήταν η Fininvest και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το μέλλον των επιχειρηματικών του συμφερόντων πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς θα διανεμηθεί το 61% του μεριδίου.
Επίσης, το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να διατηρηθεί η οικογενειακή ενότητα μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον των εταιριών του.
Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούσε ότι δεν ήταν πλέον στρατηγικά, από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο AC Milan έως μερίδια στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική εμπορική τράπεζα Mediobanca (MDBI.MI)
Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην τηλεοπτική της επιχείρηση MediaforEurope (MFEB.MI), υποστηρίζοντας σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη για να αντισταθεί στους γίγαντες ροής των ΗΠΑ μέσω συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μένει όμως να φανεί αν αυτή η φιλοδοξία θα διατηρηθεί μετά τον θάνατο του ιδρυτή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, είναι πολύ πιθανό να τελεσθεί την Τετάρτη στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε δήλωση του για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «ήταν ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος «σφράγισε την ιστορία της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας».
Ως ηγέτης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην ιταλική πολιτική και διετέλεσε πρωθυπουργός τέσσερις φορές», συμπλήρωσε ο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε, τέλος, στη “μεγαλη ανθρωπιά” και στις επιτυχίες και την καινοτόμο δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως επιχειρηματία.