Οι καταδύσεις στο Τόκιο
Το σχόλιο που ακολουθεί ανήκει στην Γωγώ Φυρίγου-Κόνσολο υπεύθυνης αγώνων και μέλους της τεχνικής επιτροπής καταδύσεων της ΦΙΝΑ.
«Τα αγωνίσματα των συγχρονισμένων καταδύσεων άνοιξαν την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο την Κυριακή στις 25/7/2021. Μια σύνοψη των αγωνισμάτων συγχρονισμένων καταδύσεων έχει προηγηθεί σε προηγούμενη έκδοση ενώ σήμερα θα παρουσιάσουμε μια επισκόπηση και αποτελέσματα των ατομικών αγωνισμάτων, ολοκληρώνοντας με μια απόχρωση κανονισμών. Στο τέλος θα υπάρξει μια συμπερασματική απεικόνιση των αγώνων με ό,τι αυτό επάγεται σε αγωνιστικό και κοινωνικό επίπεδα.
Επισκόπηση ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ
3μ τραμπολίνο Ανδρών
Αφού ήταν δεύτερος μέχρι τον τελευταίο γύρο των τελικών, ο Xie Siyi (CHN) στη συνέχεια πραγματοποίησε μια εξαιρετική βουτιά με 4 ½ στροφές εμπρός σε συσπείρωση σκοράροντας 102.60 και τερματίζοντας πρώτος, μπροστά από τον συναθλητή του Wang Zongyuan και υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά στην ιστορία των καταδύσεων πως κάθε αγώνας διεξάγεται έως το τελευταίο λεπτό χωρίς προγνωστικά΄. Όλα μπορούν αν συμβούν μέχρι την τελευταία βουτιά και να αλλαξεί σημαντικά η κατάταξη.
Με το δεύτερο αυτό μετάλλιο στα 3μ τραμπολίνο ανδρών,το κινεζικό δίδυμο Xie/Wang επιβεβαίωσε την αγαπημένη του θέση και ο Xie επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κυριαρχία του στο αγώνισμα, κατακτώντας το χρυσό με 558,75 βαθμούς. Ο Wang ήταν δεύτερος με 534.90, ενώ το χάλκινο πήγε στον τρίτο καλύτερο επίσης στα ημιτελικά, ο Jack Laugher (GBR), σε 518.00.
Αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος (και ολυμπιακό μετάλλιο) για τον Xie, μετά το χρυσό που κατέκτησε τις προηγούμενες μέρες στο αγώνισμα 3μ synchro ανδρών, αλλά και μια συνέχεια ύστερα από τις εξίσου επιτυχημένες συμμετοχές στα Παγκόσμια πρωταθλήματα της FINA – στην Βουδαπέστη το 2017 και στο Gwangju 2019.
Ο 25χρονος καταδύτης, καθ 'όλη τη διάρκεια του τελικού, διατήρησε τη συγκέντρωση και την αποφασιστικότητά του στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να διαπράξει κάποιο τεχνικό λάθος. Επιπλέον, για την Ομάδα Κίνας αυτό είναι το πέμπτο χρυσό από το σύνολο των 6 που έχουν πραγματοποιηθεί , καθώς υπήρξε η απώλεια του χρυσού στα 10μ Συγχρονισμένων καταδύσεων Ανδρών και η κατάκτησή του από την ομάδα της Μεγ. Βρεταννίας με τους Tom Daley και Matty Lee).
Από το 1996, αυτός είναι ο έκτος (από τους επτά) Ολυμπιακούς τίτλους για την Κίνα σε αυτή τη διοργάνωση: η μόνη φορά που ο Ασιάτης έχασε το χρυσό ήταν το 2012, όταν ο Qin Kai ήταν δεύτερος, πίσω από έναν εκπληκτικό Ilya Zakharov , από τη Ρωσία. Στο Ρίο 2016, ήταν η ευκαιρία του Cao Yuan να λάμψει, και ακολούθησε ο Laugher από την Μ. Βρετανία.
Rommel Pacheco (MEX) και Ken Terauchi (JPN)/Δύο μεγάλες φυσιογνωμίες των Καταδύσεων
Ο τελικός ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός για τους καταδύτες Rommel Pacheco (MEX) και Ken Terauchi (JPN), τελειώνοντας τη μακρά καριέρα τους εδώ στο Τόκιο. Για τον Pacheco 35 ετών (έκτος με428,75), είναι το τέλος πολύ επιτυχημένης καταδυτικής καριέρας με τρία μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINA (δύο ασημένια και ένα χάλκινο).
Ο Ιάπωνας σταρ Ken Terauchi που το Σαββατο 7/8 γιόρτασε τα 40 γενέθλιά του, μόλις ολοκλήρωσε την 6η του βουτιά έλαβε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους τους αθλητές , προπονητές, συνοδούς που ήταν παρόντες στον αγωνιστικο χώρο και τις κερκίδες , γιορτάζοντας μια καριέρα που διήρκεσε 25 χρόνια. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα και πήρε το χάλκινο στο αγώνισμα των 3m τραμπολίνο ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINA 2001, στο Fukuoka (JPN ). Κατετάγει 12ος στου τελικό ύστερα από μια πολύ καλή εμφάνιση με 359.70 βαθμούς.
3μ τραμπολίνο Γυναικών
Ύστερα από τους 4 τελικούς των συγχρονισμένων καταδύσεων που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες , ο πρώτος τελικός στα ατομικά αγωνίσματα ήταν τα 3μ τραμπολίνο Γυναικών. Παραδοσιακά, πρόκειται για κινεζική υπόθεση και τόσο ο Shi Tingmao όσο και ο Wang Han δεν απογοήτευσαν, κατακτώντας χρυσό και ασημένιο μετάλλια, αντίστοιχα.
Με τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακό επίπεδο -στα 3μ ατομικό και συγχρονισμένες στο Ρίο 2016, και στα 3μ συγχρονισμένες ακριβώς πριν μια βδομάδα στο Τοκυο η καταπλητκική καταδύτρια Shi Tingmao κατατάσεται ως θρύλος του αθλήματος, με τέσσερις τίτλους και ισοφαρίζει με την επίσης θρυλική βασίλισσα των καταδύσεων σπεσιαλίστα στα 3m Guo Jingjing, επίσης από την Κίνα, και ένα από τα είδωλα των καταδύσεων. Και οι δύο έχουν τώρα ένα ασύγκριτο κατόρθωμα: να κερδίσουν και τα δύο αγωνίσματα των 3m σε δύο συνεχόμενες διεξαγωγές των Ολυμπικών Αγώνων (η Guo το έκανε το 2004-2008). Η Shi έχει επίσης στο παλμαρέ των επιτυχιών της εννέα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINA, συμπεριλαμβανομένων οκτώ χρυσών και ενός αργυρού. Θεωρείται αξιοσημείωτα η συνεχής μοναδική νικήτρια και των δύο αγωνισμάτων γυναικών τόσο του ατομικού 3μ όσο και αυτού των 3μ συγχρονιμσένων σε τρείς τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FINA (Kazan 2015, Budapest 2017 και Gwangju 2019).
Όσο για τη Wang, που αποτελεί το δίδυμο με την Shi εδώ στο Τόκιο στο αγώνισμα των synchro, αυτό είναι το δεύτερο ολυμπιακό της μετάλλιο. Παγκόσμια πρωταθλήτρια επίσης με την συναθλήτριά της το 2019, η Γουάνγκ επιβεβαίωσε τη δεύτερη θέση από τα προκριματικά και τα ημιτελικά, εκτελώντας επίσης ένα αρκετά σταθερό πρόγραμμα. Με το ασημένιο της, η Wang διατηρεί επίσης την κινεζική παράδοση να κάνει το 1-2 στα 3m τραμπλολίνο γυναικών (η έκτη φορά από το 1988).
Για τον Bondar, η τέταρτη θέση (514,50 β.) ολοκλήρωσε για αυτόν μια πολύ επιτυχημένη έκβαση των Αγώνων, αφού κέρδισε το χάλκινο στο αγώνισμα των 10 μέτρων συγχρονισμένων καταδύσεων με τον Viktor Minibaev ( πέμπτο στον ατομικό τελικό). Ο έμπειρος Ρώσος καταδύτης που θα κλείσει τα 28 του στις 25 Οκτωβρίου, έχει στο παλμαρέ του τέσσερα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA (χάλκινο στη Σαγκάη 2011, ένα ασημένιο στη Βουδαπέστη 2017 και ένα ασημένιο και ένα χάλκινο - ακριβώς στα 10 μέτρα ατομικά, στο Gwangju 2019).
10μ Πλατφόρμα Γυναικών
Για την πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες, η προσδοκία για ένα χρυσό μετάλλιο, από έναν ταλαντούχο και αγαπημένο αθλητή για να κερδίσει μια διοργάνωση, είναι ήδη μια καλή προσδοκία. Για την Κίνα, σε πολλούς τελικούς καταδύσεων το δίλημμα διαφέρει καθώς το ερώτημα είναι : θα πάρουν το χρυσό ΚΑΙ το ασημένιο μετάλλιο και αν ναι, ποιος αθλητής θα ανέβει στην υψηλότερη πορεία του βάθρου και ποιος θα αρκείται μόνο στο ασήμι. Αυτό ήταν επομένως το κύριο ερώτημα κατά την έναρξη του τρίτου ατομικού τελικού καταδύσεων από την πλατφόρμα των 10 μέτρων γυναικών. Στον προκριματικό η Chen Yuxi τερμάτισε πρώτη με 390,70, ενώ η Quan Hongchan ήταν ελαφρώς καλύτερη στα ημιτελικά, συνολικά 415,65 για τις πέντε βουτιές της.
Μπαίνοντας στο αποφασιστικό στάδιο του αγώνα, τον τελικό, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η Κίνα θα έκανε το 1-2, αλλά με ποιον αθλητή σε ποια θέση;
Στον τελικό, η Quan ήταν εξαιρετική, εκτελώντας ένα απολύτως άψογο πρόγραμμα. Σε δύο από τους γύρους της – στον 2ο με την εκτέλεση των 3 ½ περιστροφών εμπρός σε συσπείρωση και στον τέταρτο ,με στήριξη πίσω με 2 περιστροφές και 1 ½ ελιγμό, πήρε επτά τέλεια δέκα από όλους τους κριτές! Οι Κινέζοι έφτασαν ένα εντυπωσιακό σκορ 466,70, σαφώς μπροστά από την Chen, δεύτερη με «μόνο» 425,40 βαθμούς! Η ασημένια νικήτρια ήταν επίσης αρκετά σταθερή στον τελικό, αλλά η Quan έκανε την υπέρβαση στο τέλειο, εκτελώντας ένα πρόγραμμα που σίγουρα θα μείνει στο μυαλό όλων εκείνων που είχαν το προνόμιο να παρακολουθήσουν αυτόν τον τελικό!
Η Quan είναι πλέον η νεότερη σε ηλικία καταδύτρια που μόλις στα 14 της κατακτά το Χρυσό μετάλλιο στην πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε μια σύντομη αναδρομή στους τελευταίους 10 Ολυμπιακούς αγώνες η ασιατική δύναμη είναι κυρίαρχη σε αυτό το αγώνισμα καθώς από το 1984 έως σήμερα αυτός είναι ο όγδοος τίτλος της. Οι μόνες μη κινεζικές νίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πήγαν στη Laura Wilkinson (ΗΠΑ, στο Σίδνεϊ 2000) και στην Chantelle Newbery (AUS, Αθήνα 2004).
Είναι επίσης η δεύτερη φορά που παίζεται το 1-2 μετάλλια για την Κίνα, αφού ο Ren Qian (χρυσή) και η Si Yajie (αργυρή) , επίσης κατέκτησαν τις ίδιες θέσεις του αγωνίσματος πριν από πέντε χρόνια στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Για το χάλκινο μετάλλιο, η Delaney Schnell (τρίτη τόσο στον προκριματικό όσο και στον ημιτελικό) φάνηκε σε καλύτερη θέση για να πάρει το πρώτο μετάλλιο των ΗΠΑ σε αυτή τη διοργάνωση ακριβώς μετά από το επίτευγμα της Wilkinson πριν από 21 χρόνια στην Αυστραλία.
Ωστόσο, ορισμένες δυσκολίες στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο, χάλασαν την ελπίδα ν ’ανέβει στο βάθρο. Στο τέλος τερμάτισε πέμπτη, με συνολικά 340,40 βαθμούς ενώ η σταθερότητα και συγκέντρωση επιβράβευσε τη Melissa Wu από την Αυστραλία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με 371,40 βαθμούς.
Αυτό είναι το δεύτερο (πρώτο ατομικό) Ολυμπιακό μετάλλιο για την Melissa Wu , μετά το ασημένιο στο Πεκίνο 2008 στις συγχρονισμένες των 10μ.
10μ Πλατφόρμα Ανδρών
Συνήθως το τελευταίο αγώνισμα του Ολυμπιακού προγράμματος καταδύσεων , η πλατφόρμα των 10 μέτρων ανδρών είναι συνήθως επίσης ένας από τους πιο «ανοιχτούς» τελικούς, καθώς καθορίζει και την τελική συγκομιδή των μεταλλίων για τις χώρες. Στο Τόκιο, υπήρχε μια ασάφεια καθώς οι πρωταγωνιστές του αγωνίσματος ήταν στην «κόψη του νήματος» αναφορικά΄ με τα δύσκολα τεχνικά τους προγράμματα, αλλά ύστερα από την ολοκλήρωση της προκριματικής και ημιτελικής φάσης το τοπίο ξεκαθάρισε ώστε οι 2 κορυφαίες θέσεις να πάνε στην Κίνα , με τον Κάο Γιουάν να επικρατεί στα ημιτελικά και τον Yang Gian να είναι πρώτος στα προκαταρκτικά.
Στον τελικό, οι Ασιάτες αθλητές ήταν για άλλη μια φορά πολύ συγκεντρωμένοι και απέδωσαν καταπληκτικά καταφέρνοντας να πάρουν 1-2 θέσεις : ο Cao ήταν πρώτος με 582.35 βαθμούς, ενώ ο έπρεπε να αρκεστεί στο ασημένιο με 580.40. Ο αγώνας για το χάλκινο ήταν αρκετά ενδιαφέρον, με τον Thomas Daley (GBR) να επικρατεί στο τέλος του τελικού των έξι καταδύσεων, με συνολικό σκορ 548,25.
Αυτό είναι το πρώτο «διπλό» για την Κίνα από το 2000 σε αυτό το αγώνισμα, όταν ο Tian Liang στην Αθήνα το 2004 πήρε το χρυσό, και ακολούθησε ο συναθλητής του Hu Jia. Σε προηγούμενες Ολυμπιάδες καταδύτες άλλων ηπέιρων κατόρθωσαν να κατακτήσουν την κορυφή του βάθρου στο συγκεκριμένο αγώνισμα: ο Dmitry Sautin (RUS), το 1996, ο Matthew Mitcham (AUS), το 2008 και ο David Boudia (ΗΠΑ), το 2012. Αυτή τη φορά , o Cao, ϋστερα από το αργυρό στο αγώνισμα 10μ συγχρονισμένων καταδύσεων στο Τόκιο (ο μοναδικός τελικός που έχασε η Κίνα, από τα οκτώ μετάλλια στις καταδύσεις), και ολυμπιονίκης του 2016 στα 3 μέτρα τραμπολίνο, εμφανίστηκε αρκετά αποφασισμένος. Χωρίς να υποπέσει σε κάποιο σημαντικό λάθος καθ 'όλη τη διάρκεια του αγώνα: η καλύτερη κατάδυσή του που συγκέντρωσε και την μεγαλύτερη βαθμολογία με 102.60 βαθμούς ήταν η τελευταία όταν πραγματοποίησε 2 ½ περιστροφές πίσω με 2 1/2 ελιγμούς σε δίπλωση και με συντελεστή δυσκολίας , DD 3.6).
Είναι το πέμπτο μετάλλιο για τον Cao σε Ολυμπιακό επίπεδο, μετά τις δύο προαναφερθείσες παρουσίες στο βάθρο, αλλά και το ένα χάλκινο στο 3μ synchro στη Βραζιλία 2016 και το χρυσό στο 10μ synchro στο Λονδίνο 2012. Στα 26 του, ο Κινέζος σταρ είναι ένα σπάνιο παράδειγμα πολυδύναμου καταδύτη, ικανό να διαπρέψει εξίσου τόσο στο τραμπολίνο των 3μ όσο και στην πλατφόρμα στα 10μ.
Σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έχει έξι μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων τριών από το τελευταίο αγώνα το 2019, στο Γκουανγκζού (Παγκόμσιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου): χρυσό και στους δύο αγώνες συγχρονισμένων και ασημένιο στα ατομικά των 3μ. Τέλος, με αυτό το μετάλλιο, ο Κινέζος άσος έγινε ο μόνος καταδύτης που κατακτά μετάλλια Ολυμπιακού επιπέδου σε τρεις διαφορετικές Ολυμπιάδες.
Όσον αφορά το χάλκινο μετάλλιο, τα προκριματικά και τα ημιτελικά κατέληξαν υπέρ του Aleksandr Bondar: στον προκριματικό ο Ρώσος ήταν σαφώς καλύτερος από τον Tom Daley (513,85, έναντι 453,70 για τον Βρετανό αστέρα), ενώ στον ημιτελικό το χάσμα μειώθηκε σε 1,20 πόντους χάρη στην καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση του Daley.
Ο πρόεδρος της FINA Husain Al Musallam απηύθυνε ένα μήνυμα στους καταδύτες μας στο τέλος του Ολυμπιακού προγράμματος στο Τόκιο:
«Μετά από δεκατρείς ημέρες συναρπαστικών αγώνων εδώ στο Τόκιο, το Ολυμπιακό Αθλημα των Καταδύσεων έκλεισε με έναν ακόμη συναρπαστικό τελικό. Πρέπει να συγχαρούμε τους απίστευτους καταδύτες μας που συνέβαλαν στο να προσδώσουν στο σπόρ τις καλύτερες εμφανίσεις και να συμβάλλουν σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία.
Όπως πάντα, μας αφήσατε με δέος για τεχνικές επιδεξιότητες και ασκήσεις που κόβουν την ανάσα, σε συνδιασμό με τον άψογο συγχρονισμό. Είμαι βέβαιος ότι ως αποτέλεσμα των ολυμπιακών εμφανίσεών σας, το ολυμπιακό άθλημα των καταδύσεων θα έχει αποκτήσει πολλούς νέους οπαδούς και θα εμπνεύσει πολλούς μελλοντικούς αθλητές να ασχοληθούν ενεργά με το σπορ.
Γνωρίζουμε ότι δεν ήταν εύκολο για εσάς να φτάσετε εδώ. Αλλά δείξατε μεγάλη δύναμη και επιμονή. Πολλοί από εσάς ήρθατε εδώ στο Τόκιο τον Μάιο παρά τις σημαντικές προκλήσεις, για το Παγκόσμιο Κύπελλο και για να δοκιμάσετε την πισίνα. Για άλλη μια φορά, αποδείξατε την ακλόνητη δέσμευση και αφοσίωσή σας στο άθλημα.
Όπως έχω ξεκαθαρίσει, είμαι παθιασμένος με τη συνεργασία μαζί σας και όλων των υπολοίπων αθλητών των αθλημάτων του Υγρού Στίβου και προτίθεμαι να βοηθήσω το άθλημά μας να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές του».
Καθώς το άθλημα των Καταδύσεων είναι ιδιαίτερα τεχνικό και οι βαθμοί δυσκολίας στα νέα προγράμματα καταδύσεων έχουν «απογειωθεί», η Ελλάδα δεν στάθηκε τυχερή με τον πολύ περιορισμένο χρόνο που δόθηκε λόγω των συγκυριών να υπερνικήσει το ανυπέρβλητο εμπόδιο της πανδημίας και να κάνει την ανατροπή καθώς σημαντικοί παράμετροι όπως : α) η αναστολή λειτουργίας των προπονητικών εγκαταστάσεων β) περιορισμός των προπονήσεων και απώλειας πολύτιμου χρόνου προετοιμασίας γ) ακύρωσης σημαντικών αγώνων καταδύσεων και μη συμμετοχή σε αγώνες πριν από τον τελευταίο προ-ολυμπιακό αγώνα πρόκρισης στο Τόκυο ( Απρίλης 2021) και δ) των κατά πολύ περιορισμένων θέσεων της quota για τα ατομικά (καθώς οι ομάδες των 4 αγωνισμάτων συγχρονισμένων καταδύσεων είχαν συμπληρώσει τις περισσότερες θέσεις), έδρασαν καταλυτικά και πλασματικά για την μη ευόδωση και κατάκτηση του τελικού στόχου.
Το θέμα της quota συζητήθηκε διεξοδικά στις συσκέψεις της Τεχνικής επιτροπής Καταδύσεων και εναλλακτικά σενάρια εξετάσθηκαν ωστόσο η «αχίλλειος πτέρνα» παραμένει ο αριθμός προκρινόμενων καταδυτών 136 συνολικά για τον οποίο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ενόψει των Ολυμπιακών του Παρισιού του 2024. Η διοίκηση της ΦΙΝΑ θα ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα ώστε να πεισθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την αναγκαιότητα αναθεώρησης του συνολικού αριθμού.
Ένα επιπλέον στοιχείο που πρόκειται να εξετασθεί από το Bureau ύστερα από την τεχνική συμβολή και πρόταση της κας Γ.Φυρίγου-Κόνσολο υπεύθυνης αγώνων και μέλους της τεχνικής επιτροπής καταδύσεων της ΦΙΝΑ είναι και η βελτιστοποίηση των ομαδικών αγωνισμάτων Senior Team Event και Junior Team Mix Event.
Ειδικά το δεύτερο έχει δημιουργηθεί από την ίδια ως Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της LEN και Γ.Γραμματέως της FINA , έχει επιτυχώς ενταχθεί στο πρόγραμμα των Πανευρωπαϊκών Νέων -Νεανίδων και εκτιμηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη (ήδη επί μια 8 ετία) με έναρξη το Πανευρωπαϊκο στο Πόζναν το 2013,με την συμμετοχή 10 χωρών και τις RUS-GBR-UKR να κατακτούν τα πρώτα μετάλλια. Εν συνεχεία εντάχθηκε και στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος καταδύσεων Ν-Ν με έναρξη το Παγκόσμιο Νέων του Καζαν το 2015 με την συμμετοχή 14 χωρών και τις χώρες GBR-UKR-CHN να ανεβαίνουν στο βάθρο.
Στο νέο αυτό αγώνισμα δίνεται η δυνατότητα για κάθε ομάδα να αναπτύξει ένα πρόγραμμα στρατηγικής εφόσον απαρτίζεται από 2- 4 καταδύτες-τριες Α/Β κατηγοριών, εναλλάσσονται οι βουτιές τόσο σε ατομικές όσο και σε mix synchro,όπως και τα ύψη. Η κάθε ομάδα ξεκινώντας την εκτέλεση των καταδύσεων προοδευτικά από το 1μ τραμπολίνο με 2 ατομικές καταδύσεις μία από αγόρι και μία από κορίτσι, συνεχίζει στα 3μ τραμολίνο με μία ατομική κατάδυση (είτε από αγόρι είτε από κορίτσι) και μια mix synchro και ολοκληρώνει το πρόγραμμα με δύο καταδύσεις από πλατφόρμα ( 5, 7.5 ή 10μ) με μία ατομική κατάδυση (είτε από αγόρι είτε από κορίτσι) και μια mix synchro.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί πως παρά την τεράστια θλίψη και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε παγκοσμίως στην ανθρωπότητα η πανδημία με συνέπεια την τέλεση των αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών, οι αθλητές, τεχνικοί αξιωματούχοι και προπονητές έκαναν το καλύτερο δυνατό προκειμένου να τιμήσουν την υπέρτατη αθλητική διοργάνωση.
Στις αγωνιστικές εγκαταστάσεις όσο και στους χώρους διαμονής εφαρμόζετο αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και μέτρα για την προστασία των συμμετεχόντων.
Με στάδια κενά από οπαδούς μα με την «γενναιόδωρη καρδιά ,θερμή φιλοξενία και συμπεριφορά των εθελοντών» και όλων όσων εργάσθηκαν αγόγγυστα τις μέρες των αγώνων και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Παρα- Ολυμπιακούς που λαμβάνουν χώρα μέχρι σήμερα, το εγχείρημα κατέστη επιτυχές.
Η διάθεσή μας μπορεί να ήταν μελαγχολική και η καθημερινότητά μας «άνυδρη» από τις συνήθεις εντυπώσεις που θα μπορούσε να προσδώσει ένα τόσο σπουδαίο αθλητικό γεγονός σε φυσιολογικούς καιρούς, ωστόσο η πολυσπερμία εμπειριών που αποκομίσθηκαν και η ψυχική υπέρβαση πρωταρχικά τόσο από τον Ιαπωνικό λαό να στηρίξει το γεγονός όσο και από όλους τους παρισταμένους και συμμετέχοντες ώστε να προστατευθούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και το Ευ Αγωνίζεσθε, χρήζει επαίνων.
Οι πιο ασυνήθιστοι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν με μια κατάλληλη τελετή λήξης :τις συνήθεις ομιλίες, παραστάσεις, παρελάσεις και αφιερώματα που παίζονταν μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες άδειες θέσεις. Αλλά στο έδαφος υπήρχε ένα αδιαμφισβήτητο αίσθημα απουσίας. Απουσία ενθουσιασμού των φιλάθλων στα καθίσματα, απουσία γονέων που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους που έχουν κερδίσει μετάλλια, απουσία του θορύβου που καταλαμβάνει τις Ολυμπιακές πόλεις
Η τελετή λήξης παρουσίασε πυροτεχνήματα και σαρωτικές προβολές, συμπεριλαμβανομένου ενός «φανταστικού πάρκου» που θα βοηθήσει στην απεικόνιση της καθημερινής ζωής στην Ιαπωνία για αθλητές που δεν μπορούσαν να εξερευνήσουν τη χώρα λόγω των περιορισμών του Covid-19, καθώς και μια εικόνα φώτων που ανατέλλουν για να σχηματιστούν οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι που φάνηκαν ότι δημιουργήθηκαν από υπολογιστή μόνο για την τηλεοπτική μετάδοση.
Σε αντίθεση με την τελετή έναρξης όπου ολόκληρες αντιπροσωπείες αθλητών των χωρών παρέλασαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην τελετή λήξης συμμετείχαν σημαιοφόροι από κάθε έθνος, με τον ακοντιστή Kara Winger να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Η τελετή περιελάμβανε επίσης τις τελικές τελετές μετάλλων των Αγώνων, για τους νικητές μαραθωνίων ανδρών και γυναικών.
Οι Ιάπωνες οικοδεσπότες παρουσίασαν μουσικές παραστάσεις συμπεριλαμβανομένων τόσο πιο παραδοσιακών παραστάσεων που γιορτάζουν την κληρονομιά της Ιαπωνίας όσο και μια παράσταση της Ορχήστρας του Τόκιο Ska Paradise της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν.
Η Ολυμπιακή σημαία πέρασε στη δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo πριν από την τελετή να τελειώσει σε μια γιορτή στη Γαλλία, όπου η γαλλική Πολεμική Αεροπορία Patrouille de France πέταξε με μαχητικά αεροσκάφη γύρω από τον Πύργο του Άιφελ εκτοξεύοντας κόκκινο, λευκό και μπλε καπνό και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Ολυμπιακό σύνθημα «Higher, faster, stronger». Ο Ολυμπιακός πυρσός έσβησε και η τελετή ολοκληρώθηκε με μια πινακίδα στα φώτα που έγραφε "Arigato", δηλαδή "ευχαριστώ". (πηγή Forbes)
ΓΩΓΩ ΦΥΡΙΓΟΥ - ΚΟΝΣΟΛΟ για το piscina.net