Ο παράδεισος θέλει τα όργανα στη γη
Θοδωρής Κατσαρός. Ένας σημαντικός πρεσβευτής των μεταμοσχευμένων και αιμοκαθαιρόμενων Ελλήνων. Ατόμων με σημαντικά προβλήματα στη ζωή τους που μπορούν να ζήσουν ποιοτικά εάν αλλάξουν κάποια πράγματα στην νομοθεσία της χώρας μας και στην νοοτροπία των πολιτών της.
Ο Θοδωρής Κατσαρός είναι άνθρωπος του υγρού στίβου, τον οποίον υπηρετεί επί σειρά ετών τόσο ως αθλητής της κολύμβησης της δεκαετίας του 60, του 70 και του 80, όσο και αργότερα σαν διοικητικός παράγοντας συλλόγων όπως ο Εθνικός Πειραιά και ο ΝΟ Ιτέας.
Τα τελευταία χρόνια ο Θοδωρής βρίσκεται ανελλιπώς στο χώρο μετέχοντας σε αγώνες της κατηγορίας masters. Έχει λάβει μέρος – με σημαντικές διακρίσεις – σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα masters, ενώ το Καλοκαίρι του 2024 βρέθηκε στη Λισαβόνα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης μεταμοσχευμένων! Ο Θοδωρής Κατσαρός κολύμπησε 50 και 100 ύπτιο, καθώς επίσης και 50 πεταλούδα. Κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (φωτογραφίες ανάρτησης). Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του σε πρωτάθλημα μεταμοσχευμένων και αιμοκαθαιρόμενων αφού είχε προηγηθεί η συμμετοχή του πριν από λίγα χρόνια σε μία αντίστοιχη διοργάνωση στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Το πιο μεγάλο και σπουδαίο χρυσό μετάλλιο ο Θοδωρής το έχει πάρει με τον αγώνα που δίνει καθημερινά για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα αναφορικά με τις δωρεές οργάνων από άτομα που φεύγουν από τη ζωή.
Έχει να καταθέσει μια συγκλονιστική ιστορία στην προσωπική του ζωή. Πριν από κάποια χρόνια έμεινε χωρίς νεφρά και ήταν αιμοκαθαιρόμενος. Κάποια ημέρα υποχρεώθηκε να μεταβεί στην Γαλλία, εκεί όπου η νομοθεσία είναι διαφορετική. Κάθε Γάλλος – σύμφωνα με το νόμο – είναι εν δυνάμει δότης οργάνων από τη στιγμή που φεύγει από τη ζωή. Μόνο εάν ο ίδιος ή οι συγγενείς του αρνηθούν, μόνο τότε αρχίζει η διαδικασία μη δωρεάς οργάνων. Το αντίθετο βέβαια συμβαίνει στην Ελλάδα. Μόνο εάν κάποιος συγγενής υπογράψει, μόνο τότε ένας τερματικός ασθενής – κλινικά νεκρός – μπορεί να κάνει δωρεά τα όργανα του. Ο Θοδωρής βρέθηκε λοιπόν σε ένα νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Αμιέν. Πέρασε από εξετάσεις και απέκτησε έναν φάκελο, αναζητώντας έναν νεφρό που θα του έδινε μια ποιοτική ζωή. Κάποια στιγμή, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, χτύπησε το τηλέφωνο του στην Ελλάδα. Οι γιατροί στην Γαλλία του ζητούσαν να επισκεφθεί την πόλη Αμιέν γιατί είχε βρεθεί δότης. Όλα άλλαξαν στη ζωή του. Ο Θοδωρής, μεταμοσχευμένος πλέον, απολαμβάνει τη ζωή και τον αθλητισμό, κολυμπάει διαρκώς. Διακρίνεται σε αγώνες masters και μεταμοσχευμένων. Μιλάει - ως πρεσβευτής των μεταμοσχευμένων - και τονίζει στο pisina.net:
«Ένα σημαντικό βράδυ της ζωής μου με κάλεσαν από το νοσοκομείο της πόλης Αμιέν στην Γαλλία. «Πρέπει μέσα σε 15 ώρες να έρθετε γιατί έχει βρεθεί νεφρός για εσάς» μου είπαν. Πήρα λοιπόν ένα δώρο από τον Θεό. Ήταν ένας θηλυκός άγγελος, πέντε χρόνια νεότερος από μένα, που έφυγε από τη ζωή αλλά έστησε μια γέφυρα ζωής για μένα. Στην Γαλλία οι νόμοι είναι διαφορετικοί από τη χώρα μας. Όλοι οι πολίτες είναι εν δυνάμει δότες. Στην Ελλάδα δυστυχώς χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή, μεταξύ των οποίων και αρκετά νεαρά άτομα, αλλά τα όργανά τους δεν δωρίζονται. Τα θάβουμε. Τα τρώνε τα σκουλήκια. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να σώσουμε μια ζωή, πολλούς συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται από καρδιακά, νεφρικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Κάνοντας μια δωρεά οργάνων, σώζουμε τους ανθρώπους αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα κέρδιζε πολλά χρήματα. Ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής στοιχίζει περίπου 200.000 € τον χρόνο στο ελληνικό κράτος. Είναι πολύ πολύπλοκο το σύστημα υποστήριξης του ασθενούς, τα μηχανήματα και τα φάρμακα, τα επιδόματα που δίνει το κράτος. Με μία μεταμόσχευση όλα αυτά τα χρήματα εξοικονομούνται. Παράλληλα η ζωή του θεραπευόμενου ατόμου γίνεται ποιοτική. Είναι αμαρτία να μην στήνεται μια γέφυρα ζωής για κάποιον, από ένα άτομο στο οποίο έχει επέλθει το μοιραίο και τα όργανα του θα τα φάνε τα σκουλήκια ενώ θα μπορούσε να σώσει μια ζωή. Ο παράδεισος δεν χρειάζεται τα όργανα μας !!! Γνωρίζει πολύ καλά ότι χρησιμεύουν εδώ στην γη ……Το κράτος οφείλει να αλλάξει τα δεδομένα. Πρέπει να θεσμοθετηθεί νόμος για να είναι όλοι οι Έλληνες εν δυνάμει δότες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν επίσης οι διευθυντές και οι γιατροί στις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου μπορούν να διακρίνουν τους τερματικούς ασθενείς και να ενημερώσουν τους συγγενείς για την δυνατότητα δωρεάς οργάνων. Αντίστοιχος πρέπει να είναι και ο ρόλος της εκκλησίας. Είναι πεπερασμένες κάποιες θρησκοληψίες», καταλήγει ο Θοδωρής Κατσαρός ο οποίος σκέφτεται τους νέους στόχους στην αθλητική του καριέρα.
«Θα ήθελα να δώσω το παρών στα πανελλήνια πρωταθλήματα masters το 2025, ενώ μεγάλη μου επιθυμία είναι να μπορέσω να βρεθώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα masters που θα γίνει το καλοκαίρι στην Σιγκαπούρη καθώς επίσης και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταμοσχευμένων που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2025 στην Δρέσδη». Να προσθέσουμε ότι ο Θοδωρής Κατσαρός είχε λάβει μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πέρθ στην Αυστραλία το 2023 έχοντας κατακτήσει 3 χρυσά μετάλλια και έχοντας καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία.
Προπονήτρια του Θοδωρή Κατσαρού είναι η πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης Χριστίνα Μαγγανά, ενώ γυμναστής του είναι ο Δημήτρης Θεμιστοκλέους.
Pisina.net