Νέοι κανονισμοί για τα ευρωπαϊκά κύπελλα
Η νέα ευρωπαϊκή σεζόν για συλλόγους θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου με τον προκριματικό γύρο του Champions League.
Η European Aquatics εισήγαγε πρόσφατα αρκετές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη μορφή της διοργάνωσης, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τα προκριματικά του Champions League και το Euro Cup.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των κανονισμών, η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή αφορά τους συλλόγους που τερματίζουν στη 2η και 3η θέση στα πρωταθλήματα των χωρών που κατατάσσονται από την 1η έως την 10η θέση στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών Συλλόγων Υγρού Στίβου . Την σεζόν 2025/26, οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η θέση προκρίθηκαν απευθείας στους ομίλους του Euro Cup. Την επόμενη σεζόν, ωστόσο, δεν θα λαμβάνουν πλέον αυτόματη πρόκριση και θα πρέπει να αγωνιστούν στον προκριματικό γύρο του Euro Cup μαζί με όλους τους άλλους συμμετέχοντες.
Ταυτόχρονα, οι δεύτερες ομάδες από τα 10 κορυφαία πρωταθλήματα έχουν ένα πλεονέκτημα . Κάθε ομάδα που συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League έχει πλέον εγγυημένη τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας στη φάση των ομίλων μιας από τις δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, οι ομάδες που αποκλείονταν στον προκριματικό γύρο του Champions League έπεφταν στον προκριματικό γύρο του Euro Cup. Σύμφωνα με τη νέα μορφή, οι ομάδες που δεν καταφέρνουν να προκριθούν στους ομίλους του Champions League θα προκρίνονται αυτόματα στους ομίλους του Euro Cup , διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς να χρειάζεται να παίξουν επιπλέον προκριματικούς αγώνες.
Κατάταξη χωρών σε ευρωπαϊκές ομάδες ανδρών 2026 : 1. Ιταλία, 2. Ουγγαρία, 3. Ισπανία, 4. Σερβία, 5. Ελλάδα, 6. Κροατία, 7. Γαλλία, 8. Ρουμανία, 9. Γερμανία, 10. Μαυροβούνιο, 11. Γεωργία, 12. Τουρκία, κ.λπ.
Οι λίστες με τις ομάδες που προκρίθηκαν στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Champions League
Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται από την 1η έως την 10η θέση στην κατάταξη χωρών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών Υγρού Στίβου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με τους δύο πρώτους συλλόγους τους. Οι χώρες που βρίσκονται στην 11η και 12η θέση επιτρέπεται να δηλώσουν συμμετοχή με τους πρωταθλητές.
Οι πρωταθλητές από τις 10 πρώτες χώρες προκρίνονται απευθείας στη Φάση των Ομίλων, ενώ όλες οι άλλες ομάδες πρέπει να ξεκινήσουν από τον Προκριματικό Γύρο.
Άμεσα προκριθέντες στη Φάση των Ομίλων (τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων): Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Προ Ρέκο (Ιταλία), Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Ραντνίτσκι (Σερβία), Ολυμπιακός (Ελλάδα), Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία), Μαρσέιγ (Γαλλία), Βάσπο 98 Αννόβερο (Γερμανία), Στεάουα (Ρουμανία), Γιαντράν Χέρτσεγκ Νόβι (Μαυροβούνιο).
Δικαιούχοι συμμετοχής στον Προκριματικό Γύρο: Μπρέσια (Ιταλία), Χόνβεντ (Ουγγαρία), Σαμπαντέλ (Ισπανία), Νόβι Μπέογκραντ (Σερβία), Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Γιαντράν Σπλιτ (Κροατία), Στρασβούργο (Γαλλία), Σπαντάου 04 (Γερμανία), Οράντεα (Ρουμανία), Μπούντβα (Μαυροβούνιο), Apollon Sport Management (Γεωργία), Γαλατασαράι (Τουρκία).
Οι πρωταθλητές των χωρών που κατατάσσονται στην 11η και 12η θέση (Γεωργία και Τουρκία) έχουν την επιλογή να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στα Προκριματικά και να συμμετάσχουν στο Euro Cup. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη μορφή της διοργάνωσης, είναι πιθανό και οι δύο ομάδες να συμμετάσχουν στο Champions League εάν στοχεύουν να αγωνιστούν στη φάση των ομίλων μιας από τις δύο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις.
Οι ομάδες που δεν θα προκριθούν από τη φάση των ομίλων του Champions League στα προημιτελικά θα αγωνιστούν στους όγδοους τελικούς του Euro Cup.
Euro Cup
Οι χώρες που κατατάσσονται από την 1η έως την 10η θέση στην κατάταξη των Ανδρικών Συλλόγων μπορούν να υποβάλουν συμμετοχές για δύο συλλόγους που τερμάτισαν 3οι και 4οι στα πρωταθλήματά τους. Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται 11οι και 12οι στην κατάταξη των Ανδρικών Συλλόγων μπορούν να υποβάλουν συμμετοχές για τους δύο πρώτους συλλόγους (με την ήδη αναφερθείσα προσθήκη ότι οι πρωταθλητές αυτών των χωρών μπορούν να επιλέξουν σε ποια διοργάνωση θα συμμετάσχουν).
Επιπλέον, ο νικητής του Conference League (Ντε Άκερ, Ιταλία) έχει το δικαίωμα να επιλέξει να αγωνιστεί στο Euro Cup Ανδρών.
Απευθείας προκριθείσες στη φάση των ομίλων (τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων): οι ομάδες που αποκλείστηκαν από τα προκριματικά του Champions League.
Δικαιούχοι συμμετοχής στον Προκριματικό Γύρο: Σαβόνα, Ποσίλιπο (Ιταλία), BVSC, Σόλνοκ (Ουγγαρία), Βαρκελώνη, Τεράσα (Ισπανία), Σάμπατς, Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Απόλλωνας, Βουλιαγμένη (Ελλάδα), Γιουγκ, Πριμόριε (Κροατία), Πεΐ ντ'Αιξ, Νις (Γαλλία), Ντούισμπουργκ, White Sharks Hannover (Γερμανία), Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Πρίμορατς, Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο), Γαλατασαράι, ENKA (Τουρκία), A-Polo Sport Management, Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία), Ντε Άκερ Μπολόνια (Ιταλία, νικήτρια του Conference Cup).
Η Γαλατασαράι και η Α-Πόλο μπορούν να επιλέξουν αν θα αγωνιστούν στο Champions League ή στα προκριματικά του Euro Cup. Η Ντε Άκερ έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να αγωνιστεί στο Euro Cup και να ξεκινήσει στο Conference Cup, τόσο ως κάτοχος του τίτλου όσο και ως ομάδα που κατέκτησε την 5η θέση στην Ιταλία.
Το πολύ έξι ομάδες θα περάσουν από τα προκριματικά του Champions League στο Euro Cup, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 10 ομάδες από τα προκριματικά θα προκριθούν στη φάση των ομίλων. Οι ομάδες που δεν προκριθούν στη Φάση των Ομίλων μπορούν να συνεχίσουν τη σεζόν στον 2ο γύρο των προκριματικών για το Κύπελλο Περιφέρειας.
Conference Cup
Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται από την 1η έως την 10η θέση στην Κατάταξη Χωρών Ανδρικών Συλλόγων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με τους συλλόγους που τερμάτισαν 5οι και 6οι στα πρωταθλήματά τους. Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται από την 11η έως την 12η θέση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με τρεις συλλόγους που κατέλαβαν την 3η-5η θέση στα πρωταθλήματά τους.
Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται στην 13η θέση και κάτω μπορούν να συμμετάσχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Ωστόσο, αυτοί οι σύλλογοι μπορούν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στο Conference Cup Men και να συμμετάσχουν στο Challenger Cup.
Σύμφωνα με τους κανόνες, ο νικητής του Challenger Cup της προηγούμενης σεζόν έχει επίσης το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Conference Cup Men της επόμενης σεζόν, ανεξάρτητα από τη θέση του στην εθνική κατάταξη ή την τελική κατάταξη στα εθνικά πρωταθλήματα.
Η Γαλατασαράι κατέκτησε το Challenger Cup του 2026. Ως εκ τούτου, οι πόρτες και των τεσσάρων διοργανώσεων είναι ανοιχτές για την τουρκική ομάδα, η οποία μπορεί να επιλέξει αν θα ξεκινήσει τη σεζόν στο Champions League, στο Euro Cup, στο Conference Cup ή στο Challenger Cup, ως η κάτοχος του τίτλου.
Άμεσα προκριθείσες στον 2ο Προκριματικό Γύρο: οι ομάδες που αποκλείστηκαν από τα Προκριματικά του Euro Cup.
Δικαιούχοι συμμετοχής στον 1ο Προκριματικό Γύρο: Τεργέστη και Ντε Άκερ (Ιταλία), Βάσας, Σέγκεντ (Ουγγαρία), Ματαρό, Σαντ Αντρέου (Ισπανία), Παρτιζάν, Βάλις (Σερβία), Πανιώνιος, ΠΑΟΚ (Ελλάδα), Σολάρις, Ζαντάρ 1952 (Κροατία), Σέτε, Μονπελιέ (Γαλλία), Πότσνταμ και Κάνστατ (Γερμανία), CSU Οράντεα, Σπόρτουλ Στουντεντέσκ (Ρουμανία), Κατάρο (Μαυροβούνιο), Γαλατασαράι (Τουρκία, νικήτρια του Κυπέλλου Περιφέρειας), οι ομάδες που τερμάτισαν στην 3η, 4η και 5η θέση στην Τουρκία και τη Γεωργία και οι πρωταθλητές των χωρών που κατατάχθηκαν στην 13η και κάτω θέση.
Ο αριθμός των ομάδων που θα προκριθούν στον 2ο γύρο θα καθοριστεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων.
Μόνο οι ομάδες από χώρες που κατατάσσονται 13ες και χαμηλότερες στην κατάταξη Χωρών Ανδρικών Συλλόγων και δεν προκρίθηκαν στον 2ο Προκριματικό Γύρο του Κυπέλλου Περιφέρειας θα προκριθούν στον 2ο Προκριματικό Γύρο του Κυπέλλου Challenger.
Challenger Cup
Συμμετέχουσες ομάδες: Οι έξι ομάδες με την υψηλότερη κατάταξη στα εθνικά πρωταθλήματα των χωρών που κατατάσσονται στην 13η και χαμηλότερη θέση, και η Γαλατασαράι (Τουρκία, η κάτοχος του τίτλου)
Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα ξεκινήσουν από τον 1ο Προκριματικό Γύρο. Η φόρμουλα του διαγωνισμού και ο αριθμός των ομάδων που θα προκριθούν στον 2ο Γύρο θα καθοριστούν ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων.
Εάν οποιαδήποτε από τις ομάδες από χώρες που κατατάσσονται στην 13η ή χαμηλότερη θέση επιλέξει να συμμετάσχει στο Conference Cup και δεν προκριθεί στον 2ο γύρο αυτής της διοργάνωσης, θα συνεχίσει τη σεζόν στον 2ο προκριματικό γύρο του Challenger Cup.