Μοιράζει εισιτήρια για το Παρίσι
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Ντόχα και το pisina.net σας προσφέρει ορισμένες λεπτομέρειες για την διοργάνωση.
Τα αγωνίσματα της κολύμβησης και της καλλιτεχνικής κολύμβησης, καθώς και τα τουρνουά υδατοσφαίρισης θα φιλοξενηθούν στο γιγαντιαίο «Aspire Dome», μία πολυχρηστική εγκατάσταση όπου έχουν γίνει -μεταξύ άλλων- οι Ασιατικοί Αγώνες του 2006 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2010, ενώ εκεί πρόκειται να φιλοξενηθούν και αγώνες του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο μπάσκετ (2027).
Τα αγωνίσματα των καταδύσεων θα πραγματοποιηθούν στο «Hamad Aquatic Centre», όπου το 2014 διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα. Τέλος, η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας και οι καταδύσεις από μεγάλο ύψος (high diving) θα γίνουν στο Παλιό Λιμάνι της Ντόχα.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το Παγκόσμιο της Ντόχα σημαδεύεται από την απουσία των περισσότερων σταρ της κολύμβησης, που προτίμησαν να μην διακόψουν την προετοιμασία τους για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε και λέμε… Οι ΗΠΑ στέλνουν μία εξαιρετικά ολιγομελή αποστολή χωρίς τα μεγάλα ονόματα. Από τους σταρ της Αυστραλίας (που πέρυσι στη Φουκουόκα επανήλθε μετά από πολλά χρόνια στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων) ο μοναδικός που θα κάνει το ταξίδι για το Κατάρ είναι ο κάτοχος του τίτλου στα 50μ. ελεύθερο, Κάμερον ΜακΙβόι. Η Κίνα θα παραταχθεί χωρίς τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της (Χαϊγιάνγκ Τσιν και Γιουφέι Ζανγκ), ενώ τεράστιες είναι και οι απουσίες του Γάλλου Λεόν Μαρσάν, του Ούγγρου Κριστόφ Μίλακ, του Ιταλού Τόμας Τσέκον και της Καναδής Σάμερ ΜακΙντος. Η Μεγάλη Βρετανία κατεβάζει πλήρη ομάδα, με τον Άνταμ Πίτι μάλιστα να επιστρέφει μετά από διετή απουσία, αλλά η βασική στόχευση είναι οι «σκυταλοδρομίες» και είναι αμφίβολο αν οι κορυφαίοι της χώρας θα «πέσουν» στα ατομικά αγωνίσματά τους.
Εκτός διοργάνωσης παραμένουν φυσικά και οι Ρώσοι κολυμβητές, που τελούν υπό αποκλεισμό, με τη World Aquatics, πάντως, να χορηγεί άδεια σε έναν αθλητή, τον Ιβάν Γκίρεφ, να αγωνιστεί ως ανεξάρτητος. Αντίθετα, περισσότεροι είναι οι Λευκορώσοι που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και επιστρέφουν σε επίσημες διοργανώσεις, με σημαντικότερο όλων τον πρωταθλητή του προσθίου, Ιλια Σιμάνοβιτς.
Οι αγώνες στην Ντόχα αποτελούν βασικό κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού στα περισσότερα αθλήματα του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά την κολύμβηση, πέραν της δυνατότητας επίτευξης ορίων στα ατομικά αγωνίσματα, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα προκύψουν οι χώρες που θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο Παρίσι στις «σκυταλοδρομίες» (16 χώρες ανά αγώνισμα).
Μέχρι στιγμής, το εισιτήριο έχουν εξασφαλίσει οι πρώτες τρεις ανά αγώνισμα στο προηγούμενο Παγκόσμιο. Οι υπόλοιπες 13 θέσεις θα διατεθούν στις χώρες που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις, αποκλειστικά στις κούρσες της Φουκουόκα και της Ντόχα (υπολογίζονται προκριματικοί και τελικοί σε αμφότερες τις διοργανώσεις). Ουσιαστικά, σε κάθε αγώνισμα θα δημιουργηθεί μία ενιαία λίστα με την καλύτερη επίδοση κάθε χώρας σε αυτές τις δύο διοργανώσεις και οι πρώτες 13 -εξαιρούνται αυτές που έχουν ήδη προκριθεί από πέρυσι- θα αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στη συγκεκριμένη «σκυταλοδρομία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην υδατοσφαίριση, θα δοθούν τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια για το Ολυμπιακό τουρνουά των ανδρών και τα τελευταία δύο εισιτήρια στις γυναίκες. Στους άνδρες, έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παρίσι η Γαλλία (διοργανώτρια), η Ουγγαρία (πρωταθλήτρια κόσμου το 2023), η Ελλάδα (φιναλίστ στη Φουκουόκα), η Ισπανία (Ευρώπη), οι ΗΠΑ (Αμερική), η Αυστραλία (Ωκεανία), η Ιαπωνία (Ασία) και η Νότια Αφρική (Αφρική). Αν δεν υπάρξει κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη, οι τελευταίες θέσεις θα καλυφθούν από τις εναπομείνασες ισχυρές ευρωπαϊκές ομάδες, δηλαδή την Κροατία, την Ιταλία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Στις γυναίκες, όπου στο Ολυμπιακό τουρνουά μετέχουν δέκα ομάδες, έχουν προκριθεί η Γαλλία (διοργανώτρια), η Ολλανδία (πρωταθλήτρια κόσμου το 2023), η Ισπανία (φιναλίστ στη Φουκουόκα), η Ελλάδα (Ευρώπη), οι ΗΠΑ (Αμερική), η Αυστραλία (Ωκεανία), η Κίνα (Ασία) και η Νότια Αφρική (Αφρική). Φαβορί για τα δύο τελευταία εισιτήρια είναι η Ιταλία και η Ουγγαρία, αλλά τις δικές του φιλοδοξίες έχει και ο Καναδάς.
Στην καλλιτεχνική κολύμβηση, θα δοθούν πέντε εισιτήρια για το ομαδικό αγώνισμα, στο οποίο έχουν ήδη προκριθεί η Γαλλία (ως διοργανώτρια), η Αυστραλία, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Μεξικό (ως ηπειρωτικοί εκπρόσωποι). Οι χώρες που θα προκριθούν στο ομαδικό, εξασφαλίζουν αυτόματα θέση και στο ντουέτο, όπου έχουν επιπλέον ήδη «κλείσει εισιτήριο» για το Παρίσι η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική. Από τις υπόλοιπες χώρες που θα μετάσχουν στην Ντόχα στο ντουέτο, οι τρεις με την καλύτερη κατάταξη θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επισημαίνεται ότι, για την κατάταξη της Ολυμπιακής πρόκρισης στο ντουέτο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα της βαθμολογίας σε τεχνικό και ελεύθερο πρόγραμμα, ενώ για το ομαδικό συνυπολογίζονται τρία προγράμματα (τεχνικό, ελεύθερο και ακροβατικό).
Στην μαραθώνια κολύμβηση, οι πρώτοι τρεις των 10χλμ. ανδρών και γυναικών από τη Φουκουόκα έχουν εξασφαλίσει θέση στο Παρίσι για τις χώρες τους (οι θέσεις δεν είναι ατομικές), ενώ από μία εγγυημένη θέση έχει η οικοδέσποινα Γαλλία. Συγκεκριμένα, στους άνδρες η Γερμανία έχει «κλείσει» το μάξιμουμ των δύο θέσεων και η Ουγγαρία έχει κερδίσει άλλη μία, ενώ στις γυναίκες τα αντίστοιχα εισιτήρια έχουν πάρει η Γερμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες θέσεις για το Παρίσι (θα μετάσχουν 22 αθλητές και 22 αθλήτριες συνολικά) θα δοθούν βάσει της κατάταξης της κούρσας των 10χλμ. στην Ντόχα, με αναγκαία συνθήκη να υπάρξει εκπροσώπηση από όλες της ηπείρους και με τον περιορισμό των δύο θέσεων ανά χώρα (αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία στους άνδρες δεν μπορεί να κερδίσει επιπλέον θέση, όπου και αν τερματίσουν οι αθλητές της στην Ντόχα).
Στις καταδύσεις, τέλος, θα διατεθούν τα υπόλοιπα εισιτήρια στα ατομικά αγωνίσματα του Ολυμπιακού προγράμματος (3μ. και 10μ. ανδρών και γυναικών), με τους 12 φιναλίστ του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος να έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόκριση για τη χώρα τους. Ο ακριβής αριθμός θέσεων που απομένουν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστός, αφού εξαρτάται από το πώς θα διαθέσει κάθε χώρα τις θέσεις που της αντιστοιχούν (π.χ. ένας αθλητής ή μία αθλήτρια μπορεί να μετάσχει σε δύο αγωνίσματα, οπότε «απελευθερώνεται» μία θέση).
Έτσι, από την Ντόχα θα δοθούν όσα εισιτήρια χρειάζονται, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 136 αθλητών/τριών που θα αγωνιστούν στο Παρίσι (συμπεριλαμβανομένων οκτώ Γάλλων), με τον περιορισμό ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει μέχρι δύο αθλητές/τριες ανά αγώνισμα και μέχρι 16 στο σύνολο (οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες). Στις συγχρονισμένες καταδύσεις (τραμπολίνο και πλατφόρμα ανδρών και γυναικών), τρεις χώρες ανά αγώνισμα έχουν προκριθεί από τη Φουκουόκα και άλλες τέσσερις θα πάρουν το εισιτήριο από την Ντόχα, με τη Γαλλία να συμπληρώνει την οκτάδα.