Λοιμώξεις μαλακών μορίων
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΕΡΙΛΗΚΩΝ ΠΑΤΣΟΥΡΕΑΣ
Τι είναι η κατάκλιση;
Κατάκλιση ονομάζουμε την νέκρωση του δέρματος αλλά και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Η πίεση αυτή διακόπτει την ροή του αίματος προς τους ιστούς με αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μια κατάκλιση δεν είναι μεγάλος. Συχνά αρκούν λιγότερες από 24 ώρες. Ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, συστηματική λοίμωξη ή υποθρεψία.
Σε ποια σημεία του σώματος μπορούμε να συναντήσουμε κατακλίσεις;
Ισχίο, κόκκυγας, αγκώνας, σφυρό, τροχαντήρας, γόνατα, κνημιαίο λοφίο, πλάτη, πτέρνες, σφυρά (έσω και έξω), αυχένας, λοβοί αφτιών και αλλού.
Παράγοντες εμφάνισης κατακλίσεων:
Οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία κατακλίσεων είναι εσωτερικοί και εξωτερικοί.
Εσωτερικοί: Ελαττωμένη θρέψη, απώλεια αισθητικότητας, ατροφικό δέρμα, απώλεια κινητικότητας, κωματώδεις συγχυτικές καταστάσεις.
Εξωτερικοί: Πίεση, τριβή, πίεση και τριβή, υγρασία.
Στάδια Κατακλίσεων:
Οι κατακλίσεις διακρίνονται σε 4 στάδια:
Κατάκλιση 1ου βαθμού: Ερυθρότητα χωρίς εντύπωμα σε ανέπαφο δέρμα. Αποχρωματισμός δέρματος, θερμότητα, οίδημα και σκλήρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες ειδικά σε άτομα με σκούρο δέρμα.
Κατάκλιση 2ου βαθμού: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος, στην οποία εμπλέκεται η επιδερμίδα, το χόριο ή και τα δύο. Το έλκος είναι επιφανειακό και κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή γδαρσίματος ή φλύκταινας.
Κατάκλιση 3ου βαθμού: Απώλεια ολικού πάχους δέρματος, η οποία περιλαμβάνει καταστροφή ή νέκρωση υποκείμενων ιστών, χωρίς σπήλαιο.
Κατάκλιση 4ου βαθμού: Εκτεταμένη καταστροφή δέρματος, νέκρωση ιστών ή καταστροφή μυών και οστών, σχηματισμός σπηλαίου.
Περιποίηση Κατάκλισης και Θεραπεία:
Η θεραπεία συμπληρώνει την ιατρική φροντίδα και την φροντίδα του φροντιστή με την περιποίηση του ασθενούς, την καθαριότητα και την περιποίηση του δέρματος, τις αλλαγές θέσης και την κινητοποίηση, τις αλλαγές και την περιποίηση των κατακλίσεων, την φροντίδα της διατροφής, την εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών και την έγκαιρη αναγνώριση κάθε προβλήματος ώστε να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο δυνατόν.Η πρόληψη και η θεραπεία των κατακλίσεων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, γι΄ αυτό πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους και περιλαμβάνει:
1. Τον χειρουργικό καθαρισμό της κατάκλισης: Την αφαίρεση δηλαδή όλων των νεκρών ιστών, που εμποδίζουν την επούλωση και αποτελούν επικίνδυνη εστία μόλυνσης, καθώς αποικίζονται από πολυάριθμα και συχνά πολυανθεκτικά μικρόβια. Μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ή σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.
2. Την χρήση ειδικών επιθεμάτων για την κάλυψη και την επούλωση του τραύματος: Τα επιθέματα κατακλίσεων έχουν διάφορες μορφές (επιθέματα κολλητικά ή μη, αφρώδη, υδροκολλοειδή, αντιμικροβιακά, αλγηνικά κλπ). Συνταγογραφούνται από Γενικό Χειρουργό, που τα επιλέγει ανάλογα με την σοβαρότητα, το είδος, τη θέση και το στάδιο της κατάκλισης.
3. Την αντιμετώπιση όλων των συνοδών παθολογικών προβλημάτων του ασθενούς με τον καλύτερο τρόπο, ώστε η συνολική κατάσταση της υγείας του να είναι η καλύτερη δυνατή.
4. Την διόρθωση κάθε διαταραχής της θρέψης, και ιδιαίτερα της έλλειψης πρωτεϊνών, καθώς η επούλωση των κατακλίσεων δεν είναι δυνατή σε υποθρεπτικούς ασθενείς. Συχνά απαιτείται η συνταγογράφηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε μορφή και ποσότητα που θα αποφασίσει ο γιατρός, ανάλογα με τις ανάγκες του αρρώστου.
5. Τον τακτικό επανέλεγχο της κατάκλισης αλλά και της κατάστασης του ασθενούς, με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.
Πρόληψη κατακλίσεων:
Η πρόληψη των κατακλίσεων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες όπως φροντίδα, τακτική κινητοποίηση, χρήση στρώματος μεταβλητής πίεσης (αεροστρώματα) και ειδικών μαξιλαριών με σκοπό την αποφόρτιση.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΕΡΙΛΗΚΩΝ ΠΑΤΣΟΥΡΕΑΣ
Pisina.net