Θετικά και αρνητικά από το Βελιγράδι
Το Βελιγράδι είναι μια πρωτεύουσα της υδατοσφαίρισης αλλά όχι της κολύμβησης. Η έκδοση 2023 για τους νέους ευρωπαίους κολυμβητές (14-18 ετών) ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό.
Υπήρχαν ομάδες που συμμετείχαν στα περισσότερα αγωνίσματα ατομικά ή ομαδικά, όπως η νικήτρια Ιταλία, η Ουγγαρία και άλλες που βασίστηκαν σε ένα δυο πολύ καλούς κολυμβητές όπως η Βοσνία και η Βουλγαρία που με έναν μοναδικό αστέρι περνούσαν στην πέμπτη θέση.
Οι κολυμβητές που ξεχώρισαν ήταν η Λάνα Πούνταρ της Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης με τις φανταστικές της επιδόσεις στην πεταλούδα και ο Βούλγαρος Πέταρ Μίτσιν με τα απίστευτα ρεκόρ στα 400μ και 800μ ελεύθερο.
Αυτοί που έκαναν τα ρεκόρ
Από γυναικείας πλευράς σίγουρα "έκλεψε" την παράσταση η κολυμβήτρια της Βοσνίας Λάνα Πούνταρ με τα δυο ρεκόρ της στην πεταλούδα. Το πρώτο στα 100 μέτρα όπου με χρόνο 56.95 κατέρριψε το προηγούμενο της Ρωσίδας Αναστάσια Σουκουρνατι (59.93). Και έδωσε συνέχεια στα 200 μέτρα , όπου κατέρριψε με παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα το ρεκόρ της Ρωσίδας Αναστασία Μάρκοβα. Το νέο Ευρωπαϊκό Ρεκόρ είναι 2.06.26.
H Αγγλίδα Λεα Σολοσσαν, ύστερα από μια υπέροχη κούρσα με άριστη τεχνική με χρόνο 2.12.41 στα 200 μικτή κατέρριψε το ρεκόρ της Ιταλίδας Ιλάρια Κουσινάτο 2.13.03 από τη 2016. Από την πλευρά των ανδρών, τα ρεκόρ «έπεφταν» και στις μεγάλες αποστάσεις και στο ύπτιο. Στα 800 ελεύθερο ένα ταλαντούχος Βούλγαρος, ο Πέταρ Μίτσιν, με χρόνο 7.47.45, έγραφε με χρυσά γράμματα το περάσματα του από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν του Τούρκου Ιγκιτ (7.51.20). Και να ήταν μόνο αυτό…
Κατέρριψε ένα ρεκόρ του Γάλλου Ολυμπιονίκη Γιανίκ Ανιέλ στα 400 ελεύθερο (3.46.26) που έχει επιτευχθεί στο Ελσίνκι το 2010. Ο Πεταρ Μίτσιν τερμάτισε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (3.44.61). Ένας κολυμβητής από την Τουρκία, ο Κιουζέϊ Τουνσελί με χρόνο 14.58.89, διέγραψε από τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας το ρεκόρ του Ρώσου Κιριλ Μαρτινιόισιεβ (15.01.59).
Μπορεί η χώρα του να είναι σε πόλεμο αλλά ο νεαρός κολυμβητής από την Ουκρανία Αλεξάντρε Ζεατιάκοφ έκανε… θαύματα και μάλιστα με ένα φανταστικό χρόνο κατέρριψε το ρεκόρ στα 200 ύπτιο με χρόνο 1.55.79 έναντι 1.55.83 του Ρώσου κορυφαίου σε αυτό το στυλ Κλιμέντ Κολέσνικοβ.
Αυτοί που πιάνουν Ολυμπιακά Όρια Α
Είναι ενθαρρυντικό μήνυμα να διακρίνεσαι σε ένα Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συγχρόνως να πιάνεις τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό πέτυχαν οι Νεάνιδες και οι Νέοι που σας παρουσιάζουμε στην συνέχεια.
Νεάνιδες
Λάνα Πούνταρ (Βοσνία) στα 100μ και 200μ Πεταλούδα
Μαρτινε Ντάμποργκ (Δανία) στα 100μ Πεταλούδα
Ζούστιν Δελμάς (Γαλλία) στα 200μ Πρόσθιο
Ενελι Ζεφίμοβα (Εσθονία ) στα 100μ και 200μ Πρόσθιο
Ολιβια Κλιντ (Σουηδία) στα 100μ και 200μ Πρόσθιο
Γκρασε Πάλμερ (Βελγιο) στα 200μ Πρόσθιο
Βιβιεν Τζακ (Ουγγαρία) στα 400μ Μικτή
Λεα Σολοσσάν (Αγγλία) στα 200μ Μικτή
Φοεμπε Κούπερ (Αγγλία) στα 200 Μικτή
Νέοι
Αλεξάντρε Ζεατιάκοφ (Ουκρανία) στα 100μ και 200μ Ύπτιο
Μέρλιν Φίσερ (Γαλλία) στα 200μ Ύπτιο
Απόστολος Σίσκος (Ελλάδα) στα 200μ Ύπτιο
Πέταρ Μίτσιν (Βουλγαρία) στα 400μ και 800μ Ελεύθερο
Βλαντ Στέφαν Στάνκου (Ρουμάνια) στα 800μ και 1500μ Ελεύθερο
Κιουζέι Τουνσελί (Τουρκία) στα 1500μ Ελεύθερο
Κριστιάν Μπακίκο (Ιταλία) στα 100 Υπτιο
Εκείνοι που απογοήτευσαν
Σε ομαδικό Επίπεδο
Η κατάρρευση της Πολωνίας, η οποία πέρσι τερμάτισε στην 3η θέση με ένα συνόλο 17 μεταλλίων, ενώ στην εφετινή διοργάνωση βρέθηκε στην 17 η θέση με μόνο 2 μετάλλια.
Σε ατομικό Επίπεδο
Κατά την γνώμη μου, η μεγαλύτερη ήταν αυτή της Τουρκάλας Μερβέ Τουνσέλ. Στη Ρώμη, για παράδειγμα, στο Ολύμπικο , στις 7 Ιουλίου 2021, κατόρθωσε με μια υπέροχη κούρσα να κάνει Ευρωπαϊκό ρεκόρ με 8.21.91. Στο Βελιγράδι ο χρόνος για την ιδία κούρσα ήταν 8.35.10.
Οι καλύτερες ομάδες
Στην κορυφή, για μια ακόμα φορά η Ιταλία. Οι «Τρανσαλπάν» κέρδισαν συνολικά 21 μετάλλια (13 σε ατομικά αγωνίσματα και 8 σε ομαδικά με τα ακόλουθα χρώματα 9 Χρυσά, 8 Αργυρά και 4 Χάλκινα), κάτι που επιβεβαιώνει την σωστή οργάνωση της Ομοσπονδίας της χώρας. Αυτό που δίνει περισσότερη αξία στην επιτυχία είναι και τα μετάλλια στης σκυταλοδρομίες. Στην προηγούμενη διοργάνωση τερμάτισαν στην πέμπτη θέση και είχαν κερδίσει μόνο 3 χρυσά, 5 Αργυρά και 5 Χάλκινα.
Στη δεύτερη θέση, μια δύναμη στον χώρο, η Ουγγρική ομάδα με 9 Χρυσά, 2 Αργυρά και 2 χάλκινα για ένα συνόλων 13. Τον ίδιο αριθμό μεταλλίων και πέρσι αλλά με πέντε λιγότερα χρυσά. Τo μεγάλο πρόβλημα ήταν η έλλειψη ανταγωνισμού στα αγόρια.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε μια πολύ μικρή χώρα 5.857.00 κάτοικων στη Βόρεια πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου, η Δανία. Όταν μπορείς από την 12η θέση να κερδίσεις τόσες πολλές θέσεις και από τρία μετάλλια στη Ρουμάνια να κερδίζεις εννέα στο Βελιγράδι και μάλιστα 5 χρυσά (4 στα αγόρια και 1 στα κορίτσια) δείχνει ότι ξέρεις να κάνεις σωστά την δουλειά σου.
Η Ελληνική Ομάδα
Θετικά
Σε γενικές γραμμές τίποτα το διαφορετικό από την προηγούμενη διοργάνωση. Ένα χάλκινο μετάλλιο στο Βουκουρέστι από τον κολυμβητή του Ολυμπιακού Βασίλη Σοφικήτη στα 400 μέτρα μικτή. Στο Βελιγράδι ο αθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης Απόστολος Σίσκος «αντέγραψε» με ένα μετάλλιο του ιδίου χρώματος, αλλά στα 200 μέτρα Ύπτιο. Μια πολύ καλή στιγμή για την ελληνική κολύμβηση ήταν το Πανελλήνιο Ρεκόρ Νεανίδων και Γυναικών, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια. Οι Κολυμβήτριες Άρτεμις Βασιλάκη, Αναστασία Μπούτου, Αικατερίνη Χρόνη και Ναταλία Καλτεζιώτη-Αντζελκοβιτς, με χρόνο 8.14.62, «έγραψαν» με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης διότι ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις Εθνικό ρεκόρ δυο κατηγοριών. Η πρόκριση στον τελικό των 400 μέτρων Ελεύθερο από την Άρτεμις Βασιλάκη έγινε με ατομικό ρεκόρ.
Αρνητικά
Ο αριθμός συμμετοχής κολυμβητών και κολυμβητριών στους τελικούς είναι ένας συντελεστής αξιολόγησης. Από ελληνικής πλευράς, είχαμε μόνο τέσσερεις τελικούς για δυο κολυμβητές (2/21=0,0952 μόρια). Τρεις σε ατομικό επίπεδο, δύο από τον Θεσσαλονικιό Απόστολο Σίσκο στα 100μ και 200μ Ύπτιο και μια από την κολυμβήτρια του Τρίτωνα Ηρακλείου Άρτεμις Βασιλάκη στα 400μ ελεύθερο. Από πλευράς σκυταλοδρομιών μια και μοναδική στα 4Χ200 Ελεύθερο Γυναικών, ευτυχώς, με ένα Πανελλήνιο ρεκόρ. Ο αριθμός αυτός δείχνει της αδυναμίες της ομάδας μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτήν την κατηγορία.
Ένας άλλος συντελεστής είναι αυτός της βελτιώσεις ατομικών επιδόσεων. Ελάχιστος αριθμός των συμμετεχόντων κολυμβητών μας βελτίωσε τους χρόνους πρόκρισης. Χρειάζεται μεθοδική ανάλυση και σωστές αποφάσεις για το μέλλον αν επιθυμούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί στο χώρο της Ευρωπαϊκής Κολύμβησης στην Κατηγορία Νέων και Νεανίδων.
Χ.Π.