Ζημιωμένες οι επιχειρήσεις
Παρά το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 χαρακτηρίστηκαν ως επιτυχία για την πόλη, πολλές τοπικές επιχειρήσεις ισχυρίζονται τώρα ότι η φιλοξενία της εκδήλωσης έπληξε δραματικά τις πωλήσεις τους το καλοκαίρι, επικαλούμενοι τους αυστηρούς περιορισμούς ασφαλείας στην πόλη.
Σύμφωνα με ορισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αυτό το καλοκαίρι έφερε τον χειρότερο αριθμό πωλήσεών τους ποτέ, ακόμη και κάτω από το καλοκαίρι του 2020 όταν η πανδημία COVID-19 βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Ο Τομ Ντενάιβ, ο οποίος έχει ένα κοσμηματοπωλείο κοντά στο Μουσείο του Λούβρου, ανέφερε ότι οι δρόμοι και οι σταθμοί του μετρό γύρω από το κατάστημά του ήταν περιορισμένοι από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Ήταν ένας νεκρός δρόμος», είπε. «Ένιωσα σαν να επιστρέψαμε στις μέρες του COVID». Το ίδιο το Λούβρο ανέφερε, επίσης, μείωση 22% στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Η ιδιοκτήτρια πολυτελών κεριών Μαρίνα Ορλάντο ισχυρίστηκε επίσης ότι είδε μια δραματική μείωση στους πελάτες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αναφέροντας μια μείωση 29% στις πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Για την Ορλάντο, η κατάσταση παραμένει απογοητευτική, «μας δόθηκε μια ολόκληρη σειρήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι θα ήταν απίστευτο».
Παρά τα όσα αναφέρουν πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα πρώτα νούμερα δείχνουν ότι οι Αγώνες έφεραν μια τεράστια άνοδο στον τουρισμό στην πόλη. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από την κυβέρνηση της πόλης, το Παρίσι είδε πάνω από 1,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες και 1,4 εκατομμύρια Γάλλους τουρίστες κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αύξηση 13% και 26% από το 2023. Ωστόσο, η Ορλάντο λέει ότι αυτοί οι τουρίστες δεν ήρθαν ποτέ στο Παρίσι με σκοπό να ψωνίσουν, «ήρθαν για αθλήματα» και πρόσθεσε: «Ξόδευαν τόσα πολλά σε ξενοδοχεία, πτήσεις, εισιτήρια… δεν τους έμειναν και πολλά χρήματα για ψώνια», πρόσθεσε ο Ντενάιβ.
Ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος, ο Πατρίκ Αμπουκράτ , ο οποίος βοηθά στην εκπροσώπηση περισσότερων από 190 διαφορετικών καταστημάτων και εστιατορίων στην κεντρική γειτονιά Marais του Παρισιού, δήλωσε ότι από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου, τα καταστήματα στην περιοχή παρουσίασαν μείωση εσόδων 35-40%.
Αποκάλυψε ότι ο ίδιος, όπως πολλοί άλλοι στην περιοχή, αποφάσισε τελικά να κλείσει το κατάστημά του για το υπόλοιπο της Ολυμπιακής σεζόν καθώς το κόστος λειτουργίας ήταν πολύ υψηλό. «Δεν άξιζε τον κόπο»,τόνισε.
Οι αρμόδιοι φαινομενικά υποβαθμίζουν τα παράπονα που έχουν λάβει από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Μιλώντας στον Τύπο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ολίβια Γκρεγκόϊρε, η οποία εργάζεται για το υπουργείο Τουρισμού, είπε: «Συχνά συναντάμε ανθρώπους που παραπονιούνται». Επιβεβαίωσε, επίσης, την επιτυχία της πόλης στη διοργάνωση των Αγώνων, επιβεβαιώνοντας ότι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που περιορίζουν τα ταξίδια στο Παρίσι, ισχύουν για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.
Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διορίζοντας μια επιτροπή για να ακούσει αιτήματα αποζημίωσης από αυτές τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η Γκρεγκόϊρε δήλωσε ότι μόνο οι επιχειρήσεις εντός της περιμέτρου που στοχεύουν τα μέτρα ασφαλείας θα είναι επιλέξιμες για αποζημίωση, ενώ οι υποθέσεις αναμένεται να αξιολογηθούν από τον Ιανουάριο.