Δια βίου άθληση
Δια βίου άθληση
Ο αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της FINA, Γιάννης Μοντεσάτος, αναφέρεται στις προτεραιότητες της ΚΟΕ για το κίνηµα των masters στην χώρα και για τις αρµοδιότητές του στην Επιτροπή της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας
Ο Γιάννης Μοντεσάτος υπηρετεί επί σειρά ετών την ΚΟΕ ως υπεύθυνος της μηχανογράφησης της Ομοσπονδίας. Χωρίς αυτόν δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουν οι αγώνες. Δηλώνει παντού παρών. Μετά από πολλά χρόνια έρχεται να προστεθεί μια ακόμη αρμοδιότητα στις «πλάτες» του και καλείται να τιμήσει τα ελληνικά χρώματα με την θέση που πρόσφατα του ανατέθηκε. Αυτή του αντιπροέδρου της τεχνικής επιτροπής των βετεράνων (masters) της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA). Ο Γιάννης είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο του και εκφράζει στο koeMAG τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα.
«Νοιώθω μεγάλη τιμή - υποστηρίζει - που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κύριος Γιαννόπουλος, επέλεξε εμένα για να εκπροσωπήσω την χώρα στην Τεχνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τους Masters. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι με την πρότασή του αυτή δείχνει έμπρακτα την εκτίμησή του στους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας μιας και είναι η πρώτη φορά που προτείνεται και εκλέγεται σε τέτοια θέση κάποιος από εμάς. Ελπίζω να μην διαψεύσω τις προσδοκίες τόσο του Προέδρου όσο και του υπόλοιπου ΔΣ που με εμπιστεύθηκαν».
Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Επιτροπής;
«Οι προτεραιότητες της επιτροπής (μετά και από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση - συνεδρίαση που είχαμε) είναι σαφώς η ανάπτυξη του κινήματος των Masters σαν μια αέναη και διαρκή ενασχόληση με τον αθλητισμό. Αυτοσκοπός του master αθλητή παύει να είναι αυτή καθαυτή η διάκριση αλλά η διάρκεια. Δια βίου άθληση για όλους. Οι αγώνες πρέπει να είναι μια γιορτή χαράς που να αναδεικνύεται η αξία της συμμετοχής όλων και να αποτελούν τον λόγο για να βρισκόμαστε ενεργά στο αθλητικό γίγνεσθαι, όχι μόνο σαν εργαζόμενοι ή παράγοντες αλλά και σαν πρωταγωνιστές».
Η ΚΟΕ δίνει μεγάλη βάση στην ανάπτυξη των βετεράνων στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας στο κίνημα αυτό;
«Η πρώτη προτεραιότητα της ΚΟΕ είναι ο διαχωρισμός των Masters (βετεράνων αθλούμενων) από τους αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών. Αυτή την στιγμή στην Αθλητική νομοθεσία δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός και έτσι όσοι αθλούνται σαν Masters πιθανόν να έχουν προβλήματα σαν προπονητές ή παράγοντες σωματείων. Τώρα όσον αφορά τους αγώνες σκοπεύουμε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα αγώνων που θα δίνει την δυνατότητα συμμετοχής τακτικά και όλο τον χρόνο. Οι masters επειδή είναι ενήλικοι και εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αγώνες που θα είναι και τουριστικό προϊόν, ώστε να συνδυαστεί ο Αθλητισμός με τις διακοπές του καθενός. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στον Παράδεισο που λέγεται Ελλάδα. Τέλος επειδή τα τελευταία χρόνια μιλώντας για masters συνήθως εννοούμε μόνο Κολύμβηση και Open Water, είναι καιρός να αναπτύξουμε και τα άλλα αθλήματα του Υγρού Στίβου (Υδατοσφαίριση, Καλλιτεχνική, Τεχνική, Καταδύσεις ). Ας μην ξεχνάμε δε το τεράστιο πλεονέκτημα του Υγρού Στίβου που είναι ο καταλληλότερος χώρος άθλησης για όλες τις ηλικίες και προσφέρει μόνο υγεία χωρίς καμία καταπόνηση. Τέλος να τονίσουμε ότι η επίπλευση και η βασική κολύμβηση αποτελούν μία βασική δεξιότητα που πρέπει να μάθουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι. Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι μπορεί να γιγαντωθεί το κίνημα των masters».
«Οι Έλληνες Κολυμβητές μπορούν μέσα από το κίνημα των masters να ξέρουν ότι η αθλητική τους καριέρα δεν τελειώνει αλλά μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν το άθλημά τους και να αποτελούν το παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν να αθλούνται. Μετά τη λήξη της αθλητικής τους σταδιοδρομίας ας γίνουν οι stars στο star system των masters».
ΠΗΓΗ KOEMAG