Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Δεν διοικήσαμε από το γραφείο»

Σαράντα (40) μήνες διοίκησης συμπληρώνονται για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕ με πρόεδρο τον Κυριάκο Γιαννόπουλο. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, της κορυφαίας διοργάνωσης του αθλητισμού, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος καταθέτει στο KoeMAG το απολογιστικό έργο της διοίκησής του και αναφέρεται στις προτεραιότητες.

Οι εκλογές στην Κολυμβητική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθούν - σύμφωνα με τον νόμο - στις 7 Σεπτεμβρίου στα Γιάννενα σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΚΟΕ που ελήφθη στις 19 Ιουλίου. «Θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και ο νόμος, με αρχές διαφάνειας όπως άλλωστε αυτή η διοίκηση έχει αποδείξει σε όλες τις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις» τονίζει. 

Πως μπορεί να καταγραφεί το απολογιστικό έργο της διοίκησης των τελευταίων 40 μηνών;

«Η διοίκηση μας ανέλαβε με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό οκτώ ετών. Όσα υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη. Όχι στο 100%, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν τα φέραμε εις πέρας ή δεν ξεκινήσαμε κάποια από αυτά. Κυρίως όμως, κάναμε πράξη αυτό που εξαρχής είχαμε πει – έστω και αν αμφισβητηθήκαμε – ότι «θα κολυμπήσουμε όλοι μαζί», με συνέπεια, αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η πανδημία και τα συνεπακόλουθα αυτής

«Η περίοδος που κληθήκαμε να διοικήσουμε ήταν η πιο δύσκολη ιστορικά για τα αθλητικά δρώμενα παγκοσμίως. Πλήθος αθλητικών διοργανώσεων που είχαν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού προστέθηκαν σε αυτά που ήδη είχαν προγραμματιστεί. Άρα ο σχεδιασμός μας επιβαρύνθηκε με επιπλέον υποχρεώσεις που απαιτούσαν σωστό σχεδιασμό και πολλούς ανθρώπους στο πλευρό μας. Πετύχαμε όμως αυτό που είχαμε πει, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικάΜπήκαν οι βάσεις για μια σύγχρονη και μοντέρνα Ομοσπονδία. Εφαρμόστηκαν κανόνες διαφάνειας σύμφωνα με όσα πρεσβεύουν η Ευρωπαϊκή, η Παγκόσμια Ομοσπονδία και η νομοθεσία μας. 

Ήμασταν οι πρώτοι που δημιουργήσαμε Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας και σε αυτό το κομμάτι πήραμε άριστα από όλους τους φορείς. 

Στο επικοινωνιακό κομμάτι η Ομοσπονδία είναι πλέον σε υψηλό επίπεδο στα social media και σε ικανοποιητικό στο live streaming, μέσω του ΚΟΕ TV, καλύπτοντας το 80% των δραστηριοτήτων σε ζωντανή σύνδεση σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα αναφέρω αυτό που έγινε πρόσφατα στα περιφερειακά πρωταθλήματα κολύμβησης, όπου είχαμε κάλυψη όλων των αγώνων μέσα από το κανάλι της Ομοσπονδίας. Παράλληλα εκείνες τις μέρες καλύψαμε και το τουρνουά υδατοσφαίρισης γυναικών που έγινε στη Χαλκίδα. Εννέα ζωντανές μεταδόσεις ταυτόχρονα. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Προφανώς χρειάζεται περισσότερη δουλειά στον τομέα αυτό, αλλά η αρχή έχει γίνει. 

Ένα σημείο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ο υγρός στίβος έχασε πάρα πολλά παιδιά. Έπρεπε να γίνει ένας ξεχωριστός σχεδιασμός ώστε να επιστρέψουν πίσω. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε πλέον περισσότερους αθλητές από όσους είχαμε το 2019 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς δημιουργώντας σε εμάς ένα ευχάριστο πρόβλημα. Επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των αθλητών.

Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου;;;

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε τόσες φορές, όσες πότε τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα από 50 διοικητικά συμβούλια και 80 εκτελεστικές επιτροπές. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα και πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις. Κατά τη γνώμη μου ήταν ένα από τα καλύτερα διοικητικά συμβούλια που πέρασε ποτέ από την ΚΟΕ. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη για την προσφορά τους και εκτιμώ ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Δηλώνω παρών 

Δήλωσα κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης ότι θα είμαι παρών, ως υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές, με μία ισχυρή ομάδα κοντά μου. Γιατί ναι, κάναμε καλό έργο, υπάρχει όμως και το καλύτερο. Αυτό είναι το όραμα. Να βελτιωθούμε κι εμείς. Μέσα από την βελτίωση της Ομοσπονδίας καλυτερεύουν και τα σωματεία – μέλη μας. Γινόμαστε όλοι καλύτεροι». 

Γιατί τα σωματεία να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Γιαννόπουλο και τους συνεργάτες του;

«Γιατί υπάρχουν δείγματα γραφής. Ποτέ δεν είχαμε τόσες αγωνιστικές επιτυχίες. Ποτέ δεν είχαμε πληθώρα διοργανώσεων στη χώρα μας. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Και όλα αυτά με τα ίδια χρήματα όπως στο παρελθόν, τα οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν μας προτεραιότητες και αξίες. Αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία βρίσκεται οικονομικά σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το χορηγικό της πρόγραμμα. Εταιρείες μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στον αγωνιστικό προγραμματισμό, αλλά και στις προετοιμασίες των αθλητών μας. Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δώσουμε τις καλύτερες συνθήκες στα παιδιά που διεκδικούσαν την πρόκριση για την συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Σεβόμενοι τα χρήματα της ελληνικής Πολιτείας, των χορηγών, των μελών μας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής φτάσαμε στο σημείο 45 Έλληνες αθλητές να εκπροσωπήσουν την χώρα στο Παρίσι, προετοιμαζόμενοι με τις καλύτερες συνθήκες και με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν στην Ελλάδα με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Αρκετοί συνάδελφοι από όλη την χώρα έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετάσχουν στα κοινά. Πολύ σημαντική η τοποθέτηση τους και είμαστε ανοικτοί προς κάθε κατεύθυνση. Όχι όμως σε συνεργασίες με άτομα που δεν έχουν αφήσει σε ….χλωρό κλαρί την Ομοσπονδία. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι ουδέποτε στο παρελθόν μία Ομοσπονδία δέχτηκε τέτοιο λυσσαλέο πόλεμο από πρόσωπα που δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και δεν έχουν τις ικανότητες να μετάσχουν σε αυτό το μοντέρνο και σύγχρονο σχήμα, το οποίο υιοθέτησε η Ομοσπονδία αυτά τα τρεισήμισι χρόνια. Λυπάμαι πολύ που κάποια άτομα εμμένουν, δημιουργώντας άκομψες εντυπώσεις, την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη και το Υπουργείο Αθλητισμού έχουν αποφανθεί επί όλων των θεμάτων. Όλη αυτή η διαδικασία δυστυχώς στοίχισε – προς το παρόν – την απώλεια δύο πολύ ικανών συνεργατών μου. Είναι το γεγονός που με στεναχώρησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην θητεία μου ως πρόεδρος. Να μην έχουμε κοντά μας – τυπικά, γιατί ατύπως τους έχουμε με την εθελοντική τους παρουσία – τον Γιάννη Νάτσιο και την Δέσποινα Καράμπελα. Τα πράγματα όμως θα πάρουν το δρόμο τους και η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της. Θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο συνεργάτες μου για την εθελοντική παρουσία τους στα κοινά. Με τον τρόπο τους, βοήθησαν στην εξέλιξη τόσο της κλασσικής, όσο και της καλλιτεχνικής κολύμβησης με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Προτεραιότητες για την νέα τετραετία; 

«Αρχικά να κάνουμε ακόμα πιο σύγχρονη την ομοσπονδία. 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπάρχει πλέον παρουσία Ορκωτών Λογιστών που θα ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα της Ομοσπονδίας μας. Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το νόμο στο θέμα αυτό. 

Θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του αθλητικού μας εξοπλισμού. Εξοπλισμός ο οποίος θα ανήκει στην Κολυμβητική Ομοσπονδία και θα παραχωρείται για την διεξαγωγή αγώνων, ανεξάρτητα εάν τα κολυμβητήρια που χρησιμοποιούν τα σωματεία μας είναι δημοτικά ή εθνικά. Κάναμε κάποια σπουδαία βήματα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα αυτό της ανανέωσης και ενίσχυσης του. Δεν είναι δουλειά βέβαια, της ομοσπονδίας να αγοράζει αθλητικό εξοπλισμό, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και θεωρώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα

Θα γίνει αγωνιστικός σχεδιασμός τετραετίας με κατάληξη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες. Ήδη οι τεχνικοί μας σύμβουλοι δουλεύουν το προσχέδιο και θεωρώ ότι τουλάχιστον για το άθλημα της κλασικής κολύμβησης, ο σχεδιασμός θα παρουσιαστεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Θα συνεχιστεί ο σχεδιασμός ώστε όλα τα Καμπ προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων σε όλα τα σπορ να πραγματοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι με τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τρεις εθνικές ομάδες σε κάθε άθλημα. Απόδειξη του σωστού σχεδιασμού είναι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουμε στις μικρές ηλικίες όλων των αθλημάτων μας. Η «παραγωγή» αθλητών είναι κυρίαρχο θέμα, πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερα βήματα και να εμπλουτιστεί με νέα επιστημονικά δεδομένα, όπως ισχύει πλέον στον αθλητισμό. Η εξέλιξη στα αθλήματα τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και θα εμείς είμαστε παρόντες με τους κατάλληλους συνεργάτες.

Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Η επικοινωνία που βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, με συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θα λάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προέλθει από τις αρχαιρεσίες. 

Θα εδραιωθούν οι συνεργασίες με την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Έχουμε τους ανθρώπους μας σε καίριες θέσεις. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να αναφέρω την προσωπική μου επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όπου εκλέχτηκα με το απόλυτο των ψήφων. 

Θα γιορτάσουμε πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ομοσπονδίας μας, το 2027. Θα είναι ένας από τους κύριους τομείς που θα επικεντρωθούμε για την νέα τετραετία. 

Θα συνεργαστούμε με την ελληνική Πολιτεία για την δημιουργία νέων κολυμβητικών δεξαμενών. Ήδη έχουμε την διαβεβαίωση ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων κολυμβητηρίων θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Και βέβαια η προσπάθεια μας θα ενταθεί για την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου υγρού στίβου των εθνικών μας ομάδων. Σας αναφέρω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και σταματώ εδώ.

Θα εργαστούμε εντατικά στο πρόγραμμα «learn toswim». Ένα πρόγραμμα που αφορά στην εδραίωση των αθλημάτων μας στις πολύ μικρές ηλικίες. Θα μάθουμε τα παιδιά να κολυμπούν και να αγαπήσουν τον υγρό στίβο. Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά προς όφελος των σωματείων μας». 

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει: 

Με τα σωματεία – μέλη μας είχαμε μια πολύ στενή σχέση. Μια αγαστή συνεργασία. Δεν διοικήσαμε από το γραφείο μας. Γυρίσαμε, εγώ προσωπικά αλλά και οι συνεργάτες μου, όλη την Ελλάδα 3 φορές. Μιλήσαμε με τους εκπροσώπους των σωματείων, σκύψαμε πάνω στα προβλήματα τους. Προσπαθήσαμε σε όλα να δώσουμε λύση. Προφανώς δεν τα καταφέραμε απόλυτα. Η Ομοσπονδία μεγάλωσε πάρα πολύ. Μεγάλωσε σε οργάνωση, σε επιτυχίες, σε συνεργασίες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Συνεργάτες μου εντός και εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου και πάνω απ’ όλα το προσωπικό της Ομοσπονδίας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστώ δημόσια, υπαλληλικά στελέχη της ομοσπονδίας που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, για όσα προσέφεραν – και ήταν πολλά – στο χτίσιμο αυτής της Ομοσπονδίας.

Με την ευκαιρία θέλω να στείλω τις καλύτερες ευχές μου στους 45 αθλητές και αθλήτριες μας που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (είμαστε μια από τις 10 μεγαλύτερες αποστολές σε αριθμό αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου), στους προπονητές μας, αλλά και σε όλο το βοηθητικό προσωπικό μας, ελπίζοντας να βρεθούν στους αγώνες στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση.

Πηγή: ΚΟΕmag

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.