Αυστηρότερα μέτρα για τη βία
Μετά από τα επεισόδια της Δευτέρας, η Ελλάδα θρηνεί ακόμα ένα θύμα της οπαδικής βίας, τον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται για ακόμα μια φορά, μετά την δολοφονία Καμπανού, να διερευνήσει όσα έγιναν και να αποδώσει ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την εξάλειψη της οπαδικής βίας.
Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προέβη την Τρίτη στην καρατόμηση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην έναρξη έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί ο τρόπος που μία μεγάλη ομάδα χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κατάφερε να φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά την απαγόρευση της UEFA και τις αλλεπάλληλες αναφορές περί προσπάθειας εισόδου στην Ελλάδα με στοιχεία για τον τρόπο – τη διαδρομή – ακόμα και τις πινακίδες του βαν που χρησιμοποιούσαν.
Πέρα από τα ανωτέρω μέτρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία».
«Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.
Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.»
Πέραν των ευθυνών που ερευνούνται, ο Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε την λήψη μέτρων για το τέλος της βίας γύρω από τον αθλητισμό. Από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο με τελικό στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Αν και ελήφθησαν κάποια μέτρα μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο πρωθυπουργός φαίνεται να λαμβάνει εισηγήσεις για την λήψη ακόμη πιο δραστικών και σκληρών μέτρων για την τιμωρία των δραστών των πράξεων αυτών.
Μία από τις εισηγήσεις είναι και να μπει «λουκέτο» στους συνδέσμους οπαδών ή να ξηλωθούν όσοι δεν έχουν τηρήσει το νόμο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τις επόμενες μέρες με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία.
Πριν από ένα χρόνο και μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την:
Αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα οπαδικής βίας (από έξι μήνες έως 5 έτη το πλαίσιο ποινής)
Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων
Απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
Εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων οπαδικής βίας
«Λουκέτο» σε όλους τους συνδέσμους οπαδών για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Δημιουργία «Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων»
Απαγόρευση της διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.