Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιχμές Γιαννόπουλου για ΕΡΤ

«Μέτωπο» κατά της ΕΡΤ άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-15 Οκτωβρίου στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Αποκάλυψε ότι η ΚΟΕ χρειάστηκε να καταβάλει 33.770 ευρώ στη Δημόσια Τηλεόραση, προκειμένου να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης, η οποία ήταν συμβατική υποχρέωση της ελληνικής ομοσπονδίας απέναντι στην παγκόσμια. Όπως τόνισε, μάλιστα, επειδή τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογιστεί, η ΚΟΕ αποφάσισε να τα "κόψει" από την προετοιμασία της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αυτό που έκανε η δημόσια τηλεόραση είναι ντροπή και έλλειψη σεβασμού προς τους Ελληνες αθλητές!» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, που δήλωσε μάλιστα ότι θα προτρέψει τους αθλητές της ομοσπονδίας να μην κάνουν δηλώσεις στην ΕΡΤ.

Εξιστορώντας τι ακριβώς συνέβη, ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας ανέφερε: «Για ένα τέτοιο μεγάλο event, βασική προϋπόθεση είναι η τηλεοπτική κάλυψη. Ήμασταν σε συνεννοήσεις με τη δημόσια τηλεόραση για το πώς θα καλυφθεί η διοργάνωση. Συνέχεια έλειπε ο γενικός διευθυντής, δεν ξέρω και πότε πηγαίνει, και τελικά, λίγα 24ωρα πριν την άφιξη των αθλητών, η δημόσια τηλεόραση μας είπε ότι δεν μπορεί να καλύψει το γεγονός. Αν το γνωρίζαμε νωρίτερα, θα είχαμε κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις, αλλά φανταστήκαμε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει και αυτό το ρόλο.

Το επιχείρημα ήταν ότι η κολύμβηση δεν "πουλάει" και γι' αυτό δεν θέλουν να το δείξουν. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου κοστίζει στον διοργανωτή 150 εκατομμύρια και η World Aquatics έχει αναθέσει ήδη τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2025, του 2027, του 2029 και του 2031. Γεγονός που σημαίνει ότι τα αθλήματα του υγρού στίβου "πουλάνε" στο εξωτερικό, δεν "πουλάνε" όμως κατά τη δημόσια τηλεόραση. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει και μπορούν να το λένε μόνο άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό».

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος ανέφερε: «Βρεθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Ρωτήσαμε με ποιο κόστος μπορεί να γίνει η μετάδοση και η απάντηση ήταν ότι πρέπει να πληρώσουμε 33.770,16 ευρώ. Δεδομένης της στιγμής, δεν μπορούσαμε να το αρνηθούμε. Αποφασίσαμε στο Δ.Σ. να προχωρήσουμε, έστω κι αν δεν είχαμε στον προϋπολογισμό μας αυτά τα χρήματα, προκειμένου να γίνει η τηλεοπτική κάλυψη, που ήταν στις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Έπρεπε να βρούμε με κάποιο τρόπο τα χρήματα και υπήρχαν δύο τρόποι: να κόβαμε χρήματα, είτε από την προετοιμασία των αθλητών που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε από την προετοιμασία των αθλητών που πάνε για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς. Αποφασίσαμε να κόψουμε τα χρήματα από αυτούς που έχουν ήδη προκριθεί κι έτσι λοιπόν κόψαμε τα χρήματα της εθνικής ανδρών του πόλο. Δεύτεροι Ολυμπιονίκες, με μετάλλια στα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και θα πρέπει ο Γιώργος Αφρουδάκης και εγώ να πάμε να απολογηθούμε στους προπονητές και στους αθλητές. Αυτό που έκανε η δημόσια τηλεόραση είναι μία μεγάλη ντροπή!».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ ζήτησε να υπάρχει μία γενικότερη κουβέντα αναφορικά με τις προτεραιότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Μέσα από την αθλητική διαδικασία, προβάλλουμε στην κοινωνία κάποια πρότυπα, που είναι οι αθλητές μας. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, υπήρχαν αθλητές που έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, έχουν πάρει την πρόκριση για το Παρίσι. Η δημόσια τηλεόραση αρνήθηκε να δείξει τους Έλληνες αθλητές, δείχνει όμως -και καλοπληρώνει με εκατομμύρια- ανώνυμες εταιρείες και ανακηρύσσει ως πρότυπα Αμερικανούς, Λιθουανούς και Σέρβους, όχι όμως τους Έλληνες αθλητές.

Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής ψυχαγωγίας, να δείξουμε την ανάπτυξη του μεταξοσκώληκα και όχι τον Χρήστου, την Ντουντουνάκη, τον Γκολομέεβ, τον Μάρκο, τον Μπίλα και όλα τα παιδιά; Είναι καλύτερο δηλαδή να δείχνουμε αντί για τον Φουντούλη ή την Πλατανιώτη, όσους περνάνε για ένα χρόνο από την Ελλάδα και όχι τους Ελληνες αθλητές;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος και κατέληξε, με εμφανώς ειρωνική διάθεση: «Εμείς θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στη δημόσια τηλεόραση. Ήδη τους παρακαλέσαμε να το κάνουμε σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πληρώθηκε. Το αποδέχθηκαν το αίτημά μας και πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες στη διοίκησή της...».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν καλύπτει το πρωτάθλημα του πόλο, παρ' ότι σε αυτό αγωνίζονται Έλληνες διεθνείς που αναδείχθηκαν «ασημένιοι» Ολυμπιονίκες στο Τόκιο, καθώς και ξένοι παίκτες υψηλού επιπέδου: «Η δημόσια τηλεόραση, για τους δικούς της λόγους, δεν δείχνει το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Μετέχουν ως επί το πλείστον Έλληνες αθλητές, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι έλλειψη σεβασμού προς τους Έλληνες αθλητές του υγρού στίβου. Θα προτρέψω τους αθλητές μας να μην μιλάνε στη δημόσια τηλεόραση».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας άφησε αιχμές κατά της Περιφέρειας Αττικής που δεν δέχθηκε, όπως είπε, να συνεισφέρει οικονομικά στη διοργάνωση, σε αντιδιαστολή με ό,τι κάνει με διεθνείς διοργανώσεις άλλων ομοσπονδιών, εννοώντας τον Μαραθώνιο της Αθήνας. «Η ομοσπονδία δεν έχει απεριόριστο μπάτζετ κι έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε στήριξη από εξωτερικούς φορείς. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια, η οποία σε άλλη ομοσπονδία έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου event -και καλά έκανε και τα έδωσε. Το σκεφτήκανε πολύ, το ξανασκεφτήκανε και στο τέλος το... γυρίσανε στον καλαματιανό».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό από την τριήμερη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ικανοποίηση ήταν εμφανής στα λόγια, τόσο του Κυριάκου Γιαννόπουλου, όσο και του εφόρου κολύμβησης της ΚΟΕ, Νίκου Ξυλούρη, που είχε την οργανωτική ευθύνη. «Επικοινωνήσαμε τα αθλήματά μας στο ευρύ κοινό, δώσαμε τη δυνατότητα στους αθλητές μας να αγωνιστούν μπροστά στους φιλάθλους μας και ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, αναφερόμενος στις συνολικά επτά διεθνείς διοργανώσεις του υγρού στίβου που φιλοξενήθηκαν φέτος στην Ελλάδα, και συνέχισε:

«Σκοπός της ομοσπονδίας είναι η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, η τέλεση των πρωταθλημάτων και κυρίως η προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών για τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Δώσαμε την ευκαιρία στους Έλληνες πρωταθλητές να παρουσιαστούν στο φίλαθλο κοινό, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του χώρου, αλλά και να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές. Ξέχωρα από αυτό, υπάρχει και η προβολή της πατρίδας μας, που επιτυγχάνεται μέσα από τέτοιες διοργανώσεις.

Μέσα από τις διοργανώσεις αυτές έγινε και καλύτερη συντήρηση των εγκαταστάσεών μας ανά την Ελλάδα και εκσυγχρονίστηκε ο αθλητικός εξοπλισμός. Επιπλέον, αποκτήσαμε τεχνογνωσία στον υπέρτατο βαθμό στις νέες απαιτήσεις του αθλητισμού». Ευχαρίστησε παράλληλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους συνεργάτες του, την ΕΟΕ, τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, την Πολιτεία, τους χορηγούς, τους εθελοντές, τα σωματεία και τα ΜΜΕ.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης, είπε: «Οι αθλητές που βρέθηκαν εδώ, 10 Ολυμπιονίκες και 24 παγκόσμιοι πρωταθλητές, έχουν ένα δίκτυο ενημέρωσης, το οποίο απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και το δίκτυο αυτό μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Άρα και στο επικοινωνιακό κομμάτι, η ομοσπονδία μας εκτοξεύτηκε.

Ήρθε κόσμος απ' όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δυναμική του σπορ. Επίσης ήρθε ένα ξεχωριστό κοινό, φίλαθλοι που αγαπούν τον πραγματικό αθλητισμό, το κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, που δεν έχει συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσει τέτοια events. Οι Έλληνες κολυμβητές το χαρήκανε πάρα πολύ. Έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε άλλους πέντε κολυμβητές στην αποστολή για το Παρίσι και ένας από τους λόγους θα είναι η ψυχολογική ώθηση που τους έδωσαν αυτοί οι αγώνες».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διεκδίκηση μελλοντικών διοργανώσεων, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος είπε: «Στόχος της διοίκησης ήταν εξ αρχής να διοργανώσουμε μεγάλους αγώνες στην Ελλάδα, ουσιαστικά να συνεχίσουμε κάτι που είχε αρχίσει από την προηγούμενη διοίκηση. Θα κάνουμε και άλλες διοργανώσεις, αλλά δεν έχουμε έπαρση. Πάντα συζητάμε μεταξύ μας τα υπέρ και τα κατά πριν καταλήξουμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν θα βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις υπό το κράτος του ενθουσιασμού».

Για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης μέσω χορηγιών, ο πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε: «Η ομοσπονδία έχει κάνει πολλά βήματα σε ό,τι αφορά τα χορηγικά της σχέδια. Για πρώτη φορά έχουμε εσωτερικό τμήμα μάρκετινγκ, το οποίο έχει προχωρήσει πολλά θέματα. Θα μπορούσαμε να είμαστε και καλύτερα. Έχουμε εισπράξει όμως πολλή αγάπη και ενδιαφέρον από ανώνυμους χορηγούς, ακόμη και ιδιώτες, οι οποίοι στήριξαν τα μεγάλα events. Στην Κέρκυρα π.χ., πολλοί ιδιώτες μας βοήθησαν ώστε να μην έχουμε οικονομικό πρόβλημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων του open water. Δικός μας σκοπός είναι να βρούμε χρήματα για να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Θα απευθυνθούμε στους χορηγούς μας και ενδεχομένως σε νέους χορηγούς, ώστε να καλυφθεί αυτό το ποσό».

Σε ερώτηση για το επίπεδο του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης και το ζήτημα της εν γένει προβολής του, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που θα έπρεπε, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικά προβλήματα. Το προϊόν σε ό,τι αφορά τις ομάδες έχει βελτιωθεί, οι σύλλογοι δίνουν πολλά χρήματα, η επικοινωνία και η προβολή έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου μετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο το παρακολουθούν σε όλη την Ευρώπη, γιατί είναι άκρως ανταγωνιστικό.

Για κάποια άλλα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε, δυστυχώς κωλυόμεθα, γιατί οι εγκαταστάσεις δεν είναι δικές μας. Οι παρεμβάσεις που θα θέλαμε να γίνουν στα κολυμβητήρια, που δεν ανήκουν ούτε στους συλλόγους ούτε στην ομοσπονδία, χρειάζονται χρήμα και συγκατάθεση από τον ιδιοκτήτη, είτε τη ΓΓΑ, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε ιδιώτη».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ εκτίμησε επίσης ότι η αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου Αθηναίων δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία με την ΕΟΕ αναφορικά με το κολυμβητήριο του Ζαππείου. Αναφερόμενος σε μία δήλωση του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, για την πιθανή διεξαγωγή αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος είπε ότι «είναι ένα όνειρο, δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να γίνει αύριο το πρωί, θέλει προεργασία και σωστά βήματα για να πραγματοποιηθεί».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΚΟΕ απηύθηνε έκκληση στην Πολιτεία να καταβάλλει ως το τέλος του χρόνου σε σωματεία και ομοσπονδίες τα χρήματα από το στοίχημα, ώστε να βοηθηθεί ο προγραμματισμός της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Χαρακτήρισε το μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του αθλητισμού, μέσω της φορολόγησης των κερδών από το στοίχημα, ως «τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δοθεί στον ελληνικό αθλητισμό, μία ώθηση που δεν έχει ξαναγίνει». Και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να παρακαλέσω την Πολιτεία, αν και καταλαβαίνω ότι προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι που από τις θεομηνίες έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, τα χρήματα από το στοίχημα να δοθούν στα σωματεία και τις ομοσπονδίες μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.