Έφηβος ετών 96
Στη ζωή τα χρόνια δεν μετράνε.
Αυτό που μετράει είναι η δύναμη της ψυχής η οποία οδηγεί τους ανθρώπους σε παρατεταμένη άσκηση.
Η κατηγορία Masters στον υγρό στίβο μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο με τη βοήθεια της κολυμβητικής ομοσπονδίας που διεξάγει πλέον αρκετούς ποιητικούς αγώνες.
Πολλοί είναι οι Έλληνες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία καθώς υπάρχουν και «αιώνιοι έφηβοι».
Ένα τέτοιο παράδειγμα , όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα αποτελεί και ο Άθως Κραβαρίτης , από το Βόλο ο οποίος πέρασε τα 90 και μετέχει στους αγώνες κολύμβησης.
Μια άλλη περίπτωση «αιώνιου εφήβου» περιγράφεται από το Βήμα της Κω την εφημερίδα του νησιού , και αποτελεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής master , Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ ο οποίος κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στα 400μ όπου κι έκανε ρεκόρ Αγώνων στην ηλικιακή κατηγορία Μ95 και το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος.
«Ο Κώος Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Ρέκορντμαν κλείνει την αγωνιστική περίοδο έχοντας κατακτήσει συνολικά δέκα χρυσά μετάλλια ,πέντε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Τορούν της Πολωνίας όπου κι έκανε τρία νέα παγκόσμια ρεκόρ στα 60μ, στα 200μ και στα 400μ.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου αθλητών Μάστερς στο Γκέτεμποργκ κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια κάνοντας παράλληλα ρεκόρ Αγώνων στα 400μ και στα 800μ αγωνιζόμενος υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες .
Με ένα επικό και συγκινητικό συνάμα αθλητικό φινάλε έπεσε η αυλαία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων αθλητών στίβου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, καθώς κατά την τελευταία ημέρα της παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης του κλασικού αθλητισμού, ο Κώος πρωταθλητής Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, θριάμβευσε αγωνιζόμενος σε μήκος και 400 μέτρα μέσα σε μόλις μία ώρα, μιας και αγωνίστηκε υπό βροχή και κρύο σε δύο διαφορετικά στάδια της φιλόξενης σουηδικής πόλης. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής κατόρθωσε να πετύχει μια αρκετά καλή επίδοση στο μήκος στην κατηγορία 85+, ενώ εν συνεχεία για να προλάβει έκανε αγώνα δρόμου ώστε να βρεθεί εγκαίρως στο δεύτερο στάδιο της πόλης στην περιοχή Bjorlanda που βρίσκεται 35 λεπτά μακριά από το κέντρο.
Η μετάβαση στο bjorlandavallen παρά την κακοκαιρία ήταν άμεση και έτσι ο πρωταθλητής μας κατόρθωσε να αγωνιστεί σε μια ακόμη κατηγορία στα 96 του πλέον χρόνια και ολοκλήρωσε εξαιρετικά και επιτυχημένα την πορεία του με ένα 5ο χρυσό μετάλλιο.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την απονομή των μεταλλίων των 2 τελευταίων αγωνισμάτων οι διοργανωτές αφού τον βράβευσαν και του απένειμαν τα χρυσά μετάλλια, του έδωσαν το μικρόφωνο όπου έψαλε τον εθνικό μας ύμνο σε ένδειξη τιμής και υπερηφάνειας καθώς για μια ακόμη φορά ανέβασε στην κορυφή την γαλανόλευκη σημαία και τίμησε τα ελληνικά χρώματα με την παρουσία του και την απόδοση του στους αγώνες.
Κλείνοντας, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι θεατές στο αγώνισμα των 400 μέτρων και αφότου είχε ολοκληρώσει την προσπάθεια του με μια εξαιρετική αλλά δύσκολη κούρσα υπό βροχή, τον υποδέχτηκαν στην εξέδρα με ένα φοβερό και ανεπανάληπτο standing ovation όπου όλο το γήπεδο σηκώθηκε και χειροκροτούσε παρατεταμένα τον Έλληνα πρωταθλητή και γηραιότερο παγκόσμιο πρωταθλητή της κορυφαίας διοργάνωσης βετεράνων αθλητών στίβου!
Ο Άθλος του Έλληνα Παγκοσμίου Πρωταθλητή Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς.
Η προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά μέσα στο στάδιο της Κω προκειμένου να πετύχει τους αθλητικούς στόχους που έχει θέσει ένας άνθρωπος 96 ετών είναι αναμφίβολα το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας.
Τα αθλητικά ιδεώδη και το ευ αγωνίζεσθαι βρίσκονται στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον κύριο Μάριο Παπαδημητρίου συνοδό του Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ σε αυτό το δύσκολο ταξίδι των 15 ημερών. Ο Μάριος στάθηκε δίπλα στον πρωταθλητή μας ως ο Φύλακας Άγγελοςτου. Ήταν και είναι ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος της τεράστιας προσπάθειας προκειμένου ο Έλληνας Παγκόσμιος πρωταθλητής Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ να πετύχει αυτόν τον Άθλο στη μακρινή Σουηδία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για όσα πρόσφεραν στην Ελλάδα μάς μαζί με όλους τους Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Μάστερς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τιμώντας το Ελληνικό Εθνόσημο σε αυτή την Παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που συμμετείχαν 8000 αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο».
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ
Μάριος Παπαδημητρίου
Στέργιος Χατζηστέργου