Έξι μήνες για το μεγάλο στοίχημα
Στις 28 Αυγούστου, περισσότεροι από 4.000 αθλητές θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για τους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία.
Θα γεμίσουν οι κερκίδες; Η πόλη είναι αρκετά προσβάσιμη; Μερικά από τα ερωτήματα που υπάρχουν ήδη και αναμφίβολα θα προκύψουν μέχρι να πλησιάσουν οι 11 ημέρες της διοργάνωσης στα τέλη Αυγούστου, μετά από μια τελετή έναρξης στην Πλατεία Κονκόρντ.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που έδωσε η οργανωτική επιτροπή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 870.000 εισιτήρια, από τα 2,8 εκατομμύρια συνολικά, πωλήθηκαν ή διατέθηκαν.
«Αυτή είναι μια κανονική καμπύλη πωλήσεων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες», εξήγησε ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, «ξέρουμε ότι τα πράγματα θα επιταχυνθούν όσο πλησιάζουν οι Αγώνες».
Μια παρατήρηση που μοιράστηκε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόνι Εστανγκέ, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου στα τέλη Δεκεμβρίου: «Παραδοσιακά, σε όλες τις τελευταίες διοργανώσεις των Αγώνων, υπάρχουν λίγο λιγότερα από τα μισά εισιτήρια που πωλούνται την ώρα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ αργά, και είναι πολύ πιθανό να μην αποτελέσουμε εξαίρεση».
Νέες επικοινωνιακές εκστρατείες γύρω από τη διοργάνωση θα ξεκινήσουν την άνοιξη, ενώ η οργανωτική επιτροπή θέλει επίσης να συνεχίσει το έργο της ευαισθητοποίησης του κοινού για να κάνει γνωστές τις ιδιαιτερότητες των Αγώνων. Και για να πετύχει να φέρει το αναμενόμενο μεγάλο κοινό στους αγωνιστικούς χώρους, το Παρίσι, που συχνά ξεχωρίζει για τα πολυάριθμα εμπόδια του στις μεταφορές, θα πρέπει να «παίξει» την κάρτα προσβασιμότητας. Μόνο το 14% του πολύ παλιού δικτύου του metro θα πρέπει να είναι προσβάσιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με την Λουντιβίν Μουνός, υπεύθυνη για των Παραολυμπιακών Αγώνων στην οργανωτική επιτροπή, τα άτομα με αναπηρία «έχουν τρεις τρόπους να έρθουν στους Αγώνες. Είτε με με ταξί,VTC ή προσωπικό όχημα». Ο τελευταίος τρόπος, για τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, θα είναι να σταθμεύσουν σε ειδικό χώρο όπου θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άτομα με εισιτήριο αναπηρικού αμαξιδίου».
To Παρίσι υποσχέθηκε επίσης εγκαταστάσεις υποδοχής και υποστήριξης, ενώ αναπτύσσονται εργαλεία για τους θεατές, όπως ηχητική περιγραφή κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.
Από την άποψη της στέγασης στην περιοχή του Παρισιού, η πρόεδρος της ένωσης αναπηρίας APF Γαλλίας Πασκάλ Ριμπέ τονίζει τον «πολύ περιορισμένο» αριθμό προσαρμοσμένων δωματίων: «2.950 δωμάτια» σύμφωνα με αυτήν, «ενώ αναμένουμε μεταξύ 4.000 και 5.000 άτομα. σε αναπηρικά καροτσάκια» καθημερινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.