Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Respect Ασημάκη

Respect Ασημάκη

Στις 31 Μαρτίου του 2024 έγινε στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης ο τελικός του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της κατηγορίας νέων – αντρών ανάμεσα στην Βουλιαγμένη και τον ΠΑΟΚ. Ο ΝΟΒ επικράτησε με 12-8 και κατέκτησε τον τίτλο. Πέρασαν λίγες ώρες, μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί, οι φωτογραφίες, τα πανηγυρικά βίντεο, τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα χρυσά παιδιά της Βουλιαγμένης και την επόμενη μέρα ήρθε ένα δημοσίευμα του πολύπειρου προπονητή του Απόλλωνα Σμύρνης, του Νίκου Δεληγιάννη, για να βάλει τα πράγματα στη σειρά. Διαβάστε κάτωθι τι έγραψε ο επί σειρά ετών διεθνής τερματοφύλακας και νυν προπονητής στην σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χθες, στο κατάμεστο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης, βρέθηκα να παρακολουθήσω τον τελικό νέων ανδρών (τον προθάλαμο της Α1 ανδρών). Δεν επικεντρώθηκα στα τακτικά και τεχνικά κομμάτια.

Υπήρξε κάτι πιο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου μοναδικό!

Ο Γερασιμος (Ασημάκης για τους δικούς του) Σπηλιόπουλος. Κατά την γνώμη μου ήταν ο πολυτιμότερος του τελικού, σκοράροντας δυο κρίσιμα - απο τα τρία συνολικά δικά του - γκολ της ομάδας του, κάνοντας πέντε σουτ συνολικά, συνεισφέροντας στην άμυνα και ειδικά στον παίκτη λιγότερο, πολύ καλός στη δημιουργία στην επίθεση…

Θα πει κάποιος: χα, και ο δικός μου ο γιόκας τα κάνει αυτά και βάζει και περισσότερα!!!!

Η διαφορά είναι οτι το παιδί αυτό, κάνει όλα αυτά, συμμετέχει σε ένα ΟΜΑΔΙΚΟ σπορ που συμβαίνει στο ΝΕΡΟ, με τους διαιτητές να χρησιμοποιούν ενα ΣΦΥΡΙΓΜΑ περίπου κάθε 8-10 δευτερόλεπτα, χωρίς να μπορεί να ακούσει τίποτα!

Προσωπικά, ένιωσα τέτοιο σεβασμό και θαυμασμό γι αυτόν, τον προπονητή του που συνεννοείται μαζί του άψογα την ώρα του ματς (και του δίνει και άφθονο χρόνο συμμετοχής) που δεν μπόρεσα να επικεντρώσω σε τίποτα άλλο στον τελικό…

Θα μπορούσε να είναι ένας θυμωμένος - διαμαρτυρόμενος νεαρός,που εκφράζει το θυμό του με αστέρες του πενταγράμμου, μιλώντας για πιστόλια και π……., ναρκωτικά και μπάτσους.

Όμως αυτός έκανε ένα ολόκληρο κολυμβητήριο να τον καταχειροκροτήσει όταν ο Χατζηδάκης (προπονητής του) τον έκανε αλλαγή, κάνοντας κάποιους (λίγους που ίσως γνωρίζουν) στην κερκίδα να συγκινηθούν δυνατά.

Δεν θα το γράψει κάποιο σαιτ, δεν θα το πει κάποιο κανάλι , γιατί στις μέρες μας δεν….

Εύγε σε εκείνον, στους γονείς του, στους συναθλητές του, στους προπονητές του και το σύλλογό του. Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω προσωπικά…».

Ήταν τόσο σπουδαίο το δημοσίευμα που όλος ο κόσμος του υγρού στίβου και όχι μόνον, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, διαψεύδοντας τον Νίκο. Όλοι έτρεξαν να βρουν τον Ασημάκη Σπηλιόπουλο. Τον καλύτερο παίκτη του τελικού, τον μεγάλο πρωταγωνιστή. Το παιδί που κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα χωρίς να μπορεί να ακούσει τίποτα μέσα στο νερό αφού αντιμετωπίζει από μικρό παιδί ένα σοβαρό πρόβλημα ακοής.

Συγχαρητήρια στον Νίκο Δεληγιάννη που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και φυσικά συγχαρητήρια στην οικογένεια του Ασημάκη που τον στηρίζει καθημερινά. Μια οικογένεια που προέρχεται από τον χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ο πατέρας του Κώστας και η μητέρα του Ιωάννα βρίσκονται στο χώρο του αθλήματος και τον υπηρετούν. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έχει διαγράψει μια λαμπρή προπονητική καριέρα υπηρετώντας τόσο τα ανδρικά τμήματα, όσο και αυτά των υποδομών της υδατοσφαίρισης.

Το επίσημο περιοδικό της κολυμβητικής ομοσπονδίας κάλεσε την οικογένεια μια Κυριακή του Απρίλη στις εγκαταστάσεις της Βουλιαγμένης, μίλησε με τον Ασημάκη, τον Κώστα, την Ιωάννα και την αδελφή του Μαρκέλλα και απαθανάτισε τους πρωταγωνιστές αυτής της όμορφης και συγκινητικής ιστορίας.

Όταν γεννήθηκε ο Ασημάκης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ούτε ασθένειες, ούτε πυρετοί, ούτε αντιβιώσεις. Κανείς δε στην οικογένεια του Κώστα και της Ιωάννας δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα ακοής. Κι όμως, το παιδί δεν άκουγε. Μετά την πάροδο κάποιων ετών οι υπεύθυνοι γιατροί εκτιμούν ότι κάτι μπορεί να συνέβη κατά τη διάρκεια της γέννας που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Ουδείς όμως μπορεί να εκφραστεί με σιγουριά για τα αίτια που προκάλεσαν την έλλειψη ακοής. Από την ώρα που αντιλήφθηκε η οικογένεια το πρόβλημα στήριξε το παιδί με κάθε τρόπο. Ο Ασημάκης δεν περπάτησε ποτέ μόνος. Είχε την οικογένεια στο πλευρό του. Ακόμα και σήμερα όλοι αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση.

Τα χρόνια περνούσαν. Ο Ασημάκης άρχισε να ασχολείται με τα σπορ, πήγαινε στο σχολείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, και διαρκώς εξέπληττε με την συμπεριφορά του τους γονείς του και τους φίλους του. Ήταν παντού ο πρώτος και ο καλύτερος. Τίποτα δεν τον σταματούσε. Στο Σχολείο διακρινόταν, στον αθλητισμό το ίδιο. Αρχικά ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια σαν πολίστας. «Ήταν άριστος μαθητής από το Δημοτικό. Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να πάω στην δασκάλα των γαλλικών και να της ζητήσω, λόγω του προβλήματος ακοής, να μην παρακολουθεί γαλλικά ο Ασημάκης, αφού θα μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση. Πριν αρχίσω να της πω την επιθυμία μου ως μάνα, άρχισε να με φωνάζει κοντά της και να μου λέει. «Είστε η μητέρα του Ασημάκη; Συγχαρητήρια κυρία μου. Ο Ασημάκης είναι ο καλύτερος μαθητής μέσα στην τάξη». Τα έχασα. Η δασκάλα με παρότρυνε να τον αφήσω να συνεχίσει. Συνέχισε και τα κατάφερε. Καθημερινά με εξέπληττε με την συμπεριφορά του. Σαν μανα είχα πάντα ένα άγχος και μία αγωνία για τον Ασημάκη, αλλά πάντα είχε ένα τρόπο να με αιφνιδιάζει ευχάριστα. Να τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο εύκολα και απλά. Respect Ασημάκη», ισχυρίζεται η μητέρα του Ιωάννα.

Ο Ασημάκης όχι απλά τα καταφέρνει, αλλά πρωταγωνιστεί στους χώρους που κινείται. Στην υδατοσφαίριση έχει κατακτήσει ήδη τρία χρυσά μετάλλια με την ομάδα του, την Βουλιαγμένη. Δύο χρυσά στην κατηγορία νέων ανδρών και ένα στην κατηγορία των εφήβων. Στις πανελλήνιες εξετάσεις διέπρεψε και εισήχθη στην Σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, στο Πολυτεχνείο.

Στον αθλητισμό ασχολήθηκε αρχικά με το ποδόσφαιρο. Έπαιξε στις ακαδημίες του ιστορικού Πανιωνίου και ήταν πολύ καλός. Αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις, ακόμη και τερματοφύλακας. Σε ηλικία 12 ετών, πολύ καθυστερημένα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, αποφάσισε να παίξει πόλο. Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του τον προειδοποίησε για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, ο Ασημάκης δεν έκανε πίσω. Ήξερε ότι μέσα στο νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ακουστικά, γνώριζε ότι δεν θα ακούει τίποτα. Αυτός όμως επέμενε. Το πόλο τον είχε κερδίσει. «Παιδί μου είσαι σίγουρος; Θα παίξεις πόλο; Χωρίς ακουστικά;» του έλεγε η μητέρα του. «Με τα αυτιά θα παίζω πόλο βρε μάνα; Με το μυαλό μου θα παίζω», της απαντούσε.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο πατέρας του, ως προπονητής που ποτέ δεν θα ήθελε να κάνει διακρίσεις ένας συνάδελφός του μέσα στο νερό, είναι μερικές φορές αρκετά σκληρός με το γιο του: «Καμιά αδυναμία δεν του δείχνουμε σαν οικογένεια. Ίσα – ίσα εκτιμώ ότι μερικές φορές εγώ είμαι αρκετά σκληρός μαζί του. Τον είχα και σαν αθλητή δίπλα μου. Εγώ προπονητής, αυτός παίκτης. Βλέπω και τον κρίνω πολύ αυστηρά μέσα στο νερό. Εκτιμώ ότι ο Ασημάκης μπορεί άνετα να παίξει σε μια καλή ομάδα» τονίζει και η Ιωάννα δίπλα του συμπληρώνει: «Ο ρόλος του Ασημάκη δεν είναι εύκολος. Κάθε φορά που αλλάζει ο προπονητής ο Ασημάκης πρέπει να προσπαθεί 100 φορές περισσότερο από τα άλλα παιδιά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Για να αποδείξει ότι όχι απλά είναι σαν τους άλλους, αλλά καλύτερος από τους άλλους. Εάν ο Ασημάκης είναι σαν τους άλλους, ο προπονητής θα διαλέξει τον άλλο, όχι τον Ασημάκη. Ο προπονητής αισθάνεται πιο μεγάλη ασφάλεια με ένα παιδί που ακούει».

Την συζήτηση παρακολουθεί η μικρή Μαρκέλλα, η αδελφή του Ασημάκη. «Περνάω όμορφα μαζί του, δεν καταβάλλω καμία επιπλέον προσπάθεια, δεν καταλαβαίνω καμία διαφορά με τα άλλα παιδιά. Στέκομαι απλά απέναντι του και επικοινωνώ μαζί του με τα χείλη. Κανένα πρόβλημα».

Η οικογένεια εκφράστηκε. Ας δώσουμε βήμα στο μεγάλο πρωταγωνιστή. Τι λέει ο Ασημάκης για όλα αυτά;

«Το πρόβλημα της ακοής δεν με σταμάτησε ποτέ και πουθενά. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που προέκυπταν από το πρόβλημα μου, αλλά αν κάτι σε δυσκολεύει μπορεί να το αντιμετωπίσεις με άλλους τρόπους. Στο πόλο για παράδειγμα, όπου τα ακουστικά δεν είναι αδιάβροχα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, έχω σε ανεβασμένο επίπεδο τις άλλες μου αισθήσεις. Παρατηρώ πολύ καλύτερα. Μέσα στο παιχνίδι κοιτάω τα χείλη των άλλων και τις κινήσεις τους. Παρακολουθώ τον προπονητή μου και αν θέλει να μου πει κάτι θα μου το πει με κάποια κίνηση, με έναν ιδιαίτερο κωδικό επικοινωνίας. Θα διαβάσω τα χείλη του, θα τα καταφέρω. Με τα χείλη μιλάω και με τους συμπαίκτες μου. Όταν δε έχω γυρισμένη την πλάτη θα βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Θα μου πετάξουν λίγο νερό….».

Η επιστήμη εξελίσσεται. Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα βρεθεί πρόβλημα για αδιάβροχα ακουστικά. «Έχουμε ήδη δοκιμάσει κάποια ακουστικά αλλά δεν είχαν το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Αντί να με βοηθήσουν, με δυσκόλευαν, οπότε τα απέρριψα. Εάν στο μέλλον βγει κάτι άλλο, θα το δοκιμάσω», τονίζει το αστέρι του ΝΟΒ με το νούμερο 7 στο σκουφάκι.

Πρωταθλητής στην κατηγορία νέων ανδρών ο Ασημάκης, τρέφει όνειρα για το μέλλον του στην υδατοσφαίριση.

«Δεν σταματούν τα όνειρα. Είμαι πρωταθλητής, αλλά το καλοκαίρι έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας μου. Θα βάλω τα δυνατά μου, θα δοκιμάσω και όπου βγει με την Εθνική ομάδα» ισχυρίζεται ο παίκτης που σήμερα μετέχει στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας της Βουλιαγμένης κάτω από τις προπονητικές οδηγίες του Βλάντο Βουγιασίνοβιτς. Συνεχίζει ο Γεράσιμος Σπηλιόπουλος:

«Καταλαβαίνω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προπονητές μαζί μου. Λόγω της ακοής μπορεί να μου δοθεί μια ευκαιρία πιο αργά από τους άλλους συμπαίκτες μου, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μου δοθεί. Είναι δύσκολο για ένα προπονητή να εμπιστευτεί κάποιον που δεν θα ακούσει αυτό που θα του πει. Παίζει μεγάλο ρόλο η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε μένα και στον προπονητή. Αυτή η εμπιστοσύνη κερδίζεται, οικοδομείται, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος επιπλέον».

Στερήσεις; Δεν υπάρχουν. Ο Ασημάκης απολαμβάνει τη ζωή του, έχοντας δίπλα την οικογένειά του που τον έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή.

«Κάνω τα πάντα. Δεν μπορώ να δω μόνο μεταγλωττισμένες ταινίες. Εκεί χρειάζομαι οπωσδήποτε υπότιτλους. Στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο καθόμαι πάντα στις πρώτες θέσεις για να παρακολουθώ καλύτερα τον καθηγητή».

Ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον προπονητή Νίκο Δεληγιάννη για την αναφορά στο πρόσωπό του. Τον συνάντησε αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος νέων ανδρών και συζήτησε μαζί του.

Ο Ασημάκης ανήκει στον αστερισμό του Λέοντα, νιώθει λιοντάρι και έχει ως πρότυπο του τον Άγγελο Βλαχόπουλο (διεθνής Έλληνας υδατοσφαιριστής και Ολυμπιονίκης). «Ο τρόπος που δουλεύει μέσα στο παιχνίδι με έχει εντυπωσιάσει. Είναι το γρανάζι της κάθε ομάδας. Ο ηγέτης. Όλα ξεκινούν από αυτόν και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ» υποστηρίζει και καταλήγει:

«Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα».

ΠΗΓΗ KOEMAG 

Pisina.net 

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.