24 θέματα, 105 σελίδες
Με εξώφυλλο το χρυσό κορίτσι της ελληνικής κολύμβησης, την Άννα Ντουντουνάκη, κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος του επίσημου περιοδικού της κολυμβητικής ομοσπονδίας, του KoeMAG. Μια έκδοση περισσότερων από 100 σελίδων, με 24 θέματα που προβάλλουν προσωπικότητες του χώρου και καταγράφουν – αναλύουν τα δεδομένα στα αθλήματα που φιλοξενεί η ΚΟΕ.
Το περιοδικό μπορεί να προωθήσει ο καθένας μας σε πρόσωπα από το οικογενειακό και επαγγελματικό του περιβάλλον, ενώ με την ίδια ευκολία μπορεί να ξεφυλλίσει το περιοδικό στον υπολογιστή του, στο κινητό του τηλέφωνο και να το εκτυπώσει ολόκληρο ή ανά θέμα που τον ενδιαφέρει.
Η Άννα Ντουντουνάκη μιλά για την επιθυμία της να παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 στο Παρίσι.
Στο περιοδικό εγκαινιάζουμε μία νέα ενότητα που έχει σχέση με τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες που εκφράζουν το αύριο του χώρου. Η αρχή γίνεται με τον Απόστολο Παπαστάμο, τον Στέργιο Μπίλα, την Γεωργία Δαμασιώτη και την Χρύσα Μητσάκου. Στα επόμενα τεύχη θα παρελάσουν όλα τα παιδιά που αποτελούν το νέο αίμα του αθλήματος.
Πιο λεπτομερής δεν θα μπορούσε να είναι η ανάλυση, με πίνακες και γραφήματα, που επιχειρεί ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας Βαγγέλης Κοζομπόλης ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της περιόδου 2021 – 2022 και τις προοπτικές εξέλιξης μέχρι το 2024.
Ο Γιάννης Νάτσιος από την Θεσσαλονίκη καταγράφει, ως πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής Κεντροδυτικής Μακεδονίας, τα μεγάλα προβλήματα υποδομών που ταλανίζουν την Θεσσαλονίκη, ενώ μιλώντας ως υπεύθυνος της κλασικής κολύμβησης υποστηρίζει ότι στόχος της ΚΟΕ είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου το 2024 στο Παρίσι.
Αξίζει κανείς να διαβάσει το άρθρο που αναφέρεται στην παίκτρια του ΝΟ Χανίων, την Μαρκέλλα Πλούμη – Κατσουλάκη. Το κορίτσι που προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο όταν ο φακός την απαθανάτισε να δίνει με το μπιμπερό γάλα το νεογέννητο μωράκι της την ώρα που βρισκόταν στο κολυμβητήριο και αγωνίζονταν. Εκφράζοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα της γυναίκας, μάνας, και αθλήτριας, η Μαρκέλλα έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα. Στο συγκεκριμένο άρθρο του περιοδικού γίνεται μία σπουδαία φωτογράφιση από τον Θεόφιλο Κυριακόπουλο, που πήρε την οικογένεια της Μαρκέλλας, τον σύζυγο Γιώργο και τα παιδιά της, τον Ιδομενέα, τον Αντώνη και την Ματθίλδη και έκαναν μια βόλτα - για τις ανάγκες του περιοδικού - στο κολυμβητήριο και στο ιστορικό λιμάνι της πόλης των Χανίων.
Ένα άλλο θέμα που εκτιμάμε ότι θα προκαλέσει αίσθηση είναι η χρυσή παρέα 50 ετών που αποτελούν θρύλοι της ομάδας πόλο του Εθνικού Πειραιά. Καταφέραμε να «μαζέψουμε» επτά προσωπικότητες του αθλήματος που αποτέλεσαν δύο χρυσές γενιές της ομάδας υδατοσφαίρισης του Εθνικού. Τα παιδιά αυτά (εβδομήντα και …βάλε σήμερα) πέρασαν στην ιστορία αφού κατέκτησαν μέσα σε 33 χρόνια 32 πρωταθλήματα (1953-1985).
Ένας από τους κορυφαίους υδατοσφαιριστές όλων των εποχών αποχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες από την ενεργό δράση σε ηλικία 37 ετών. Ο Μανώλης Μυλωνάκης φωτογραφήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και δηλώνει «πλήρης» από την υπέροχη παρουσία του στο άθλημα για περισσότερα από 20 ολόκληρα χρόνια σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.
Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες και προπονητές όλων των εποχών στην υδατοσφαίριση είναι ο νυν τεχνικός της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ο Ιγκόρ Μιλάνοβιτς. Συναντήσαμε αυτόν τον θρύλο στον Πειραιά και τον «υποχρεώσαμε» να μιλήσει για τον εαυτό του, τις περιπέτειες της ζωής του, το ελληνικό και παγκόσμιο πόλο, τον Ολυμπιακό και τις μεγάλες φιλίες που διατηρεί στην χώρα μας. Ο Ιγκόρ εκφράστηκε για τους καλύτερους παίκτες και προπονητές που γνώρισε την ζωή του, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για την κορυφαία επτάδα των 40 χρόνων που ο ίδιος πρωταγωνιστεί στο σπορ.
Η Έλενα Ξενάκη αποτελεί την φωνή των αθλητών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕ. Αναφέρεται στους στόχους της που έχουν σχέση με την καταγραφή των προβλημάτων και την επίλυσή τους.
Από το προηγούμενο τεύχος είχαμε μία εκκρεμότητα. Την αναφορά του Τομ Χόουντ στους κορυφαίους παίκτες και προπονητές υδατοσφαίρισης όλων των εποχών. Ο Τομ, με οκτώ ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα του ως παίκτης και προπονητής της Αυστραλίας, κάνει μία ιστορική καταγραφή. Είναι άλλωστε από τους λίγους θρύλους του πόλο που βρίσκονται στη ζωή και οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν για εκείνους που έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία του αθλήματος ΕΔΩ και 100 χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης νέων ανδρών έφτασε στη βρύση αλλά δεν ήπιε νερό. Κατέλαβε την τέταρτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Για την προσπάθεια των παικτών του Ηλία Μαχαίρα μίλησε ο Νίκος Γκίλλας, πρώτος σκόρερ της συγκεκριμένης διοργάνωσης. «Τα όνειρά μου δεν έχουν ταβάνι» μας είπε.
Σήμερα ΚΟΕ, χθες ΕΚΟΦ. Ενενήντα πέντε (95) χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της κολυμβητικής ομοσπονδίας. Το 1927 τέσσερα σωματεία, ο Πανελλήνιος, ο Πέλοπας, ο Ολυμπιακός και η Καστέλλα, έβαλαν τις βάσεις. Πρώτος προσωρινός πρόεδρος ο Α. Σαράτσογλου και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Δ. Καλλιμασιώτης. Ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία φιλοξενούνται στο άρθρο αυτό.
Ο Γιάννης Παληός ήταν ένας από τους προέδρους της κολυμβητικής ομοσπονδίας. Πριν από τη θέση του στα διοικητικά τίμησε το άθλημα της ελληνικής υδατοσφαίρισης σαν παίκτης του Ολυμπιακού και αρχηγός της Εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Μιλά για την ιστορία του στον χώρο και τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν δίπλα του.
Ο Ανδρέας Καλομοίρης συμπλήρωσε 97 χρόνια ζωής. Θυμάται τα πάντα ως αθλητής του Ολυμπιακού, διαιτητής και υπεύθυνος της διαιτησίας επί σειρά ετών. «Το αίσθημα δικαίου να κυριαρχεί στις αποφάσεις σου» είναι το μήνυμα που τον χαρακτήρισε σε όλη του τη ζωή.
Δύο θέματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης φιλοξενούνται στο περιοδικό. Μια συνέντευξη της πρωταθλήτριας Μαρίας Αλζιγκούζη - Κομηνέα και ένα άρθρο της Ελένης Κουγιά που αναφέρεται στην θεαματική αλλαγή των κανονισμών που καθιστούν την καλλιτεχνική «Νέο Άθλημα».
«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» υποστηρίζει η έφορος των καταδύσεων και πρώην πρωταθλήτρια Πέπη Χαραλάμπους, έχοντας δίπλα της τον γιο της Θεόφιλο Αυθίνο, πρωταθλητή του αθλήματος σήμερα. Η κυρία Χαραλάμπους αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το άθλημα.
Τον Αύγουστο του 2022 η Ελλάδα κατέκτησε 11 μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα masters που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη. Με δύο μετάλλια επέστρεψε ο Θοδωρής Κατσαρός στην κατηγορία 65 – 69. Ο Θοδωρής είναι ένας μεταμοσχευμένος αθλητής που συγκλονίζει με την αναφορά του καλώντας όλους τους Έλληνες να γίνουν δότες οργάνων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος της τεχνικής κολύμβησης μαζεύτηκαν στον ίδιο χώρο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των τελευταίων 40 ετών. Δείτε τις αναφορές τους για ένα άθλημα προόδου και εξέλιξης.
Ο αυριανός πρωταγωνιστής στο άθλημα της ανοικτής θάλασσας ακούει στο όνομα Βασίλης Κακουλάκης. Τον Οκτώβριο γύρισε από τους Μεσογειακούς αγώνες του Βελιγραδίου με ένα χρυσό μετάλλιο. Μια Ολυμπιάδα είναι από τώρα στα όνειρά του Ηρακλειώτη αθλητή.
Το Ζάππειο κολυμβητήριο πρέπει να αποτελέσει το «σπίτι των Εθνικών ομάδων». Αυτή είναι η άποψη των εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε θα ανοίξει εκ νέου ο ιστορικός αυτός χώρος;».
Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί βασικό χορηγό της κολυμβητικής ομοσπονδίας. Η διευθύντρια στρατηγικής και βιώσιμης ανάπτυξης κυρία Αφροδίτη Αβραμέα ερμηνεύει την πρωτοβουλία της εταιρείας και θεωρεί «πηγή έμπνευσης το αθλητικό ιδεώδες».
«Την ώρα που στην κεντρική Ευρώπη κλείνουν κολυμβητήρια εμείς ανοίγουμε ένα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟΕ Κυριάκος Γιαννόπουλος αναφερόμενος στην λειτουργία του κολυμβητηρίου της Ξάνθης, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες.
Στο Πρώτο Θέμα του περιοδικού φιλοξενείται συνέντευξη του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας Στέφανου Αυγουλέα ο οποίος βάζει θετικό πρόσημο στην διοίκηση Κυριάκου Γιαννόπουλου μετά την συμπλήρωση 20 μηνών από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2021.
Η έκδοση ΕΔΩ