Στην κορυφή ο Γερμανός
Σε μια χρονιά που καταστράφηκε από τον COVID, το τοπίο της κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι μόνοι μεγάλοι διεθνείς αγώνες ήταν οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και η διοργάνωση της FINA (10 χιλιομέτρων) στο τέλος του έτους που πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μικρής πισίνας.
Με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και τη νίκη στο τέλος της χρονιάς λοιπόν, ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς είναι ο Φλόριαν Βέλμπροκ (Florian Wellbrock) από τη Γερμανία.
Το μόνο «ελάττωμα» στο ρόστερ του ήταν ένα χάλκινο μετάλλιο στο πρώτο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Μάιο, πίσω από τον Ιταλό Παλτρινιέρι (Gregorio Paltrinieri) και τον Γάλλο Ολιβιέ (Marc-Antoine Olivier).
Πήρε όμως την εκδίκησή του λίγους μήνες αργότερα, κυριαρχώντας στον Ολυμπιακό αγώνα με 25,3 δευτερόλεπτα διαφορά, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η προηγούμενη μεγαλύτερη απόσταση ήταν η νίκη του Τυνήσιου Μελλούλι (Ous Mellouli) το 2012, όπου κέρδισε με διαφορά 3,4 δευτερολέπτων.
Η ικανότητα του Wellbrock να ξεχωρίζει τόσο στην πισίνα όσο και στην ανοιχτή θάλασσα γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή – ακόμα και όταν περισσότεροι κολυμβητές της πισίνας μεταβαίνουν σε ανοιχτά νερά. Η πρόκληση του να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 1500 ελεύθερα στην πισίνα την 1η Αυγούστου και μετά από τέσσερις μέρες να …απλωθεί σε μια κολύμβηση 10 χιλιομέτρων, σχεδόν έναν αγώνα δύο ωρών, δεν μπορεί να μην εκτιμηθεί.
Αυτό είναι το δεύτερο βραβείο του Wellbrock που είχε κερδίσει στο παρελθόν, το 2019, ξανά τον τίτλο του κορυφαίου.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης φέτος στην διεθνή σκηνή η παρουσία του Έλληνα Άλκη Κυνηγάκη (5ος στο Τόκιο) ο οποίος μπορεί να εκφράσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο άθλημα.
ΑΛΛΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
1. Gregorio Paltrinieri, Ιταλία – Ένας άλλος κολυμβητής που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τόσο στην πισίνα όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, ο Paltrinieri ήταν 2ος στα 800 ελεύθερα, 4ος στα 1500 ελεύθερα και 3ος στον αγώνα 10 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, κέρδισε τρία Ευρωπαϊκά χρυσά μετάλλια σε ανοιχτή θάλασσα (από τα τέσσερα πιθανά), παίρνοντας τα χρυσά στα 5 χλμ, 10 χλμ και ομαδικό ανοιχτής θάλασσας. Ήδη χρυσός Ολυμπιονίκης στην πισίνα, ο Παλτρινιέρι έχει δείξει ενδιαφέρον να στραφεί όλο και περισσότερο προς την ανοιχτή θάλασσα. Ίσως τον δούμε στην κορυφή του βάθρου στο Παρίσι.
2. Kristof Rasovsky, Ουγγαρία – Ο Ούγγρος είναι ο μόνος εξειδικευμένος στην ανοικτή θάλασσα εκ των τριών τιμώμενων. Ο 24χρονος Rasovsky πήρε ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πήρε μόνο ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην ομαδική σκυταλοδρομία, αλλά κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στο συνοδευτικό αγώνα Short Course Worlds με τον οποίο τελείωσε η χρονιά. Έδωσε επίσης στον Wellbrock τη μεγαλύτερη πίεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ήταν μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω στο 12ο από τα 14 σημεία ελέγχου, πριν ο Γερμανός επιταχύνει μακριά στο τελευταίο μισό χιλιόμετρο.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
2012 Swammy – Ous Mellouli, Τυνησία (Co-Ed Award)
2013 Swammy – Thomas Lurz, Γερμανία
2014 Swammy – Ferry Weertman, Ολλανδία
2015 Swammy – Jordan Wilimovsky, Ηνωμένες Πολιτείες
2016 Swammy – Ferry Weertman, Ολλανδία
2017 Swammy – Ferry Weertman, Ολλανδία
2018 Swammy – Kristof Rasovsky, Ουγγαρία
2019 Swammy – Florian Wellbrock, Γερμανία
2020 Swammy – Marc-Antoine Olivier, Γαλλία
2021 Swammy – Florian Wellbrock, Γερμανία
ΠΗΓΗ SwimSwam
Pisina.net