Ο υγρός στίβος επιστρέφει σπίτι του
Το Ζάππειο κολυµβητήριο είναι το πιο ιστορικό κολυµβητήριο της πατρίδας µας, που εγκαινιάστηκε το 1940 και επί σειρά ετών ήταν το µοναδικό κολυµβητήριο που χρησιµοποιούνταν για τα αθλήµατα του υγρού στίβου στην Ελλάδα, µε πισίνα 50 µέτρων και εξαιρετικές παροχές για την εποχή.
Έπειτα από 72 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας και µεγάλων επιτυχιών εντός αυτού, το Ολυµπιακό Κολυµβητήριο Ζαππείου ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του στις 22 Νοεµβρίου του 2012.
Ανήκει στην Εθνική Ολυµπιακή Επιτροπή και ο µεγάλος στόχος είναι το κολυµβητήριο αυτό να επαναλειτουργήσει και να φιλοξενήσει ξανά τις Εθνικές οµάδες πόλο αποτελώντας το µοναδικό κολυµβητήριο που θα δοθεί αποκλειστικά στο άθληµα που έχει φέρει στην χώρα µας Ολυµπιακά µετάλλια σε οµαδικό άθληµα.
Υπάρχει µια σηµαντική καθυστέρηση στη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η ΕΟΕ έχει προβεί στη δηµοσιοποίηση όλων των οικοδοµικών εργασιών που προτείνονται, ωστόσο η κωλυσιεργία οφείλεται στην Περιφέρεια Αττικής.
Έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισµός και αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης των µελετών και της έκδοσης της οικοδοµικής άδειας.
Μεγάλη επιθυµία και στόχος της ΕΟΕ είναι να λειτουργήσει η εγκατάσταση πριν τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Παρισίου το 2024 και οι Εθνικές µας οµάδες να πραγµατοποιήσουν εκεί το τελικό στάδιο της προετοιµασίας τους.
Ο αρχιτέκτονας Πέτρος Συναδινός έχει αναλάβει το συντονισµό των διαδικασιών για λογαριασµό της ΕΟΕ και είναι ο άνθρωπος που µας δίνει τις λεπτοµέρειες των έργων για την ανακαίνιση του χώρου:
«Θα γίνει στατική ενίσχυση του κτηρίου των αποδυτηρίων, του µηχανοστασίου και του υποσταθµού της ∆ΕΗ, µε «µανδύες» οπλισµένου σκυροδέµατος και ελαστοµερή υλικά. Επίσης, στόχος είναι η κατασκευή νέου µεταλλικού ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ εντός του κτηρίου των αποδυτηρίων και κατεδάφιση των βατήρων των καταδύσεων στον περιβάλλοντα χώρο. Θα γίνει ρήχυνση της κολυµβητικής δεξαµενής και τοποθέτηση νέας µεταλλικής κατασκευής. Επιπλέον, σχεδιάζεται η κατασκευή νέας υπόγειας δεξαµενής υπερχείλισης, αλλά και αντικατάσταση του αναψυκτηρίου καθώς και προσβασιµότητα των ΑΜΕΑ σε όλους τους υπόγειους χώρους».
Ο αρχιτέκτονας Πέτρος Συναδινός προσθέτει: «Είναι στα σχέδια η ανακαίνιση του κτηρίου των αποδυτηρίων µε νέους χώρους υγιεινής , γραφεία , αποδυτήρια, χώρους εκγύµνασης, ιατρείο και τµήµα φυσιοθεραπείας. Συν τοις άλλοις, θα υπάρξει διαµόρφωση του χώρου πάρκινγκ επί της οδού Αρδηττού µε καθορισµό νέων θέσεων στάθµευσης για την στάθµευση ασθενοφόρων, οχηµάτων ΑΜΕΑ αλλά και οχηµάτων λοιπών αθλούµενων αλλά και οριοθέτηση του χώρου κίνησης των πεζών. Στα σχέδια προς υλοποίηση είναι και η αποκατάσταση των ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων των αποδυτηρίων µε κλιµατισµό, θέρµανση και εξαερισµό, σύστηµα πυροπροστασίας, σύστηµα θέρµανσης της πισίνας αλλά και εγκατάσταση προβολέων LED στους έξι υφιστάµενους ιστούς περιµετρικά της δεξαµενής».
Ελπίδα όλων όσων εργάζονται για τη διεκπεραίωση του συγκεκριµένου έργου, µία: «να επιστρέψει ο υγρός στίβος ξανά στο σπίτι του».
Πηγή: koemag