Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Να πέφτει η αυλαία με χαμόγελο είναι από τις ευλογημένες στιγμές στα σπορ και δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ταξιδεύει και η ικανοποίηση από την ποσότητα της σκληρής δουλειάς που έριξε κάποιος, από το πόσο πάλεψε, από το πόσο δεν νικήθηκε από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η γυναικεία ομάδα του Εθνικού Πειραιά πάλεψε, δεν εγκατέλειψε καμία μάχη και στο τέλος στο «Π. Καπαγέρωφ» υπήρχαν πλατιά χαμόγελα, μια αίσθηση δικαίωσης ενδεχομένως που άφησε η τελευταία στιγμή της αγωνιστικής περιόδου. Παράλληλα, το φινάλε κατάφερε με όσα έφερε να δώσει ήδη το εφαλτήριο για το άμεσο μέλλον, καθώς αποτέλεσε κινητήριος δύναμη για όλη την «κυανόλευκη» οικογένεια, ώστε να εργαστεί ακόμη περισσότερο για να προοδεύσει.

Αρκετοί δεν αναγνωρίζουν ότι οι ομάδες αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, έχουν όμορφες στιγμές και εκείνες των δυσκολιών όμως όταν υπάρχει ηρεμία, σχέδιο και υψηλός στόχος όλες οι κακοτοπιές σβήνουν, δεν αγγίζουν τον κορμό του δημιουργήματος και το σύνολο οδηγείται προς την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό συνέβη και φέτος στον Εθνικό Πειραιά, με τον Στέφανο Λέανδρο να ηγείται της προσπάθειας, με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του και της Διοικητικής ομάδας του γυναικείου τμήματος, με τον έμπειρο προπονητή να τοποθετεί το δικό του δόγμα στις αθλήτριες, δηλαδή… δουλειά, δουλειά, δουλειά, μελέτη και προσπάθεια. Μια νοοτροπία που πέρασε με τον καιρό στις αθλήτριες, η Διοίκηση τη στήριξε και στο τέλος ένιωσαν άπαντες δικαιωμένοι.

Δεν ήταν λίγοι όσοι αμφισβητούσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη που θα μπορούσε να φθάσει ο Εθνικός Πειραιά, όμως έχουν γνώση οι φύλακες και με υπομονή δημιουργήθηκε ένα σύνολο με υψηλό κίνητρο να αποδείξει πράγματα, να δουλέψει και να φτιάξουν οι αθλήτριες μεταξύ τους ένα περιβάλλον ευχαρίστησης που ανέδειξε τα ταλέντα αυτής της ομάδας. Οι «κυανόλευκες» έχτισαν ομοιογένεια, η οποία άρχισε να εμφανίζεται στον ορίζοντα στην εντός έδρας νίκη του Α’ γύρου της Α1 γυναικών κόντρα στον ΑΝΟ Γλυφάδας, στην ευρωπαϊκή πρόκριση της Μιλούζ και έφθασε σε ένα διαμορφωμένο σημείο λίγο αργότερα, όπως για παράδειγμα στην τρομερή εμφάνιση στην έδρα της μετέπειτα Κυπελλούχου Ευρώπης, Ουΐπεστ, αλλά κυρίως στα Πλέι Οφ, όπου ο Εθνικός ήταν σαρωτικός σε πολλές αναμετρήσεις.

Έτσι λοιπόν, ο Εθνικός Πειραιά ολοκλήρωσε τη σεζόν φθάνοντας στο χάλκινο μετάλλιο στο Ελληνικό πρωτάθλημα, στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, στους «8» του Euro Cup και στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ!

IMG_2552-768x512.jpg.webp

Η τελευταία κόρνα της γραμματείας έβαλε τον Εθνικό δικαίως στο βάθρο της Α1 γυναικών, τοποθετώντας τον πήχη ψηλά και για την επόμενη σεζόν, με τον προπονητή, Στέφανο Λέανδρο, να πραγματοποιεί τη δική του εξομολόγηση στο ethnikoswaterpolo.gr και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Ορέστη Κανελλόπουλο.

Αξίζει να την απολαύσετε…

Πώς συνοψίζεται η επιτυχία του χάλκινου μεταλλίου για την ομάδα σε μια πολύ γεμάτη χρόνια που έκρυβε μέσα της πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Για τα κορίτσια και για την ομάδα η κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι πολύ σημαντική, ιδίως με τον τρόπο που ήρθε μέσα από μια σειρά πολύ κλειστών παιχνιδιών, με «σπάσιμο» εδρών ή την ισοπαλία και τον αποκλεισμό στα πέναλτι στην προηγούμενη φάση.

Παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια όπου είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα, μετά κακές εμφανίσεις και γενικότερα καταστάσεις που έχρηζαν ιδιαίτερης διαχείρισης. Τα κορίτσια θεωρώ αντεπεξήλθαν εξαιρετικά έδειξαν έμπρακτα ότι μπορούν να αφήσουν στην άκρη μια κακή εμφάνιση και να συγκεντρωθούν στο επόμενο παιχνίδι ή τον επόμενο στόχο!

Αυτό ακούγεται απλό στα λόγια αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Το να κερδίζεις την Βουλιαγμένη στην έδρα της μετά από ένα πολύ κακό παιχνίδι για τον ημιτελικό κυπέλλου ή να μπορείς να σπας την έδρα της περυσινής φιναλίστ μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες από την ίδια ομάδα και τελικά να κατακτάς εσύ την 3η θέση είναι σημαντικό επίτευγμα για μια καινούρια ομάδα όπως η δίκη μας. Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν με αντιπάλους πολύ καλές ομάδες, όπως είναι η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα σε χρονιά που και αυτές οι ομάδες έπαιξαν σπουδαίο πόλο και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα σε εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκαν.

Εδώ μάλλον πρέπει να αδράξω την ευκαιρία και να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που έχω δίπλα μου από την πρώτη στιγμή τον Γιώργο Μορφέση και την Αγγελική Γερόλυμου που έχουμε συνεργαστεί αρκετά χρόνια και στις εθνικές ομάδες. Άνθρωποι οι οποίοι εκτός από το κομμάτι της προπονητικής γνωρίζουν άριστα και το κομμάτι της ψυχολογίας και την διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων. Ήταν αυτοί που έκατσαν στον πάγκο στα κρίσιμα παιχνίδια με την Βουλιαγμένη μετά την τιμωρία μου και έφτασαν την ομάδα μισό βήμα από την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Πολύ μεγάλο ευχαριστώ και στον Πέτρο Δουδέση που ήμασταν μαζί στον πάγκο και κάναμε μαζί και ανάλυση αντιπάλων στην Άννα Χατζηγεωργάκη που ήταν από την αρχή σε αυτήν την καινούρια προσπάθεια του φυσικοθεραπευτές μας τον Βασίλη και την Ρένια και φυσικά τον έφορο μας τον Σήφη Γαλανάκη. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έκανε εξαιρετική δουλειά και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ξεχωριστό «ευχαριστώ» οφείλουμε όλοι στην διοικητική μας ομάδα, τον κ. Δημήτρη Κολοβό που είναι η ψυχή του τμήματος και βασικός χρηματοδότης, τον κ. Ιωσήφ Βουράκη που ανέλαβε να τρέξει διοικητικά το τμήμα με την αρωγή του γιατρού μας του κ. Ευάγγελου Νιάκα και του γενικού αρχηγού του τμήματος κ. Ευάγγελου Αναγνώστου».

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα της Ευρώπης τι ήταν αυτό που πυροδότησε αυτή την πρόοδο που είδαμε στην ομάδα και την εξέλιξη στο παιχνίδι της με αποκορύφωμα τα πλέι οφ;

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο γεγονός που πυροδότησε κάτι! Δουλεύαμε από την πρώτη μας προπόνηση με συγκεκριμένες αρχές γνωρίζοντας που είμασταν και που θέλουμε να φτάσουμε. Η ομαδική αλλά και η ατομική πρόοδος είναι μια χρονοβόρος διαδικασία για την οποία απαιτούνται ώρες προπόνησης αφοσίωση από τις αθλήτριες και εμπιστοσύνη στο πλάνο. Πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου εμφανιστήκαμε καλύτεροι ακριβώς γιατί τα κορίτσια προσαρμόστηκαν στα νέα τεχνικά και τακτικά δεδομένα».

ethnikos-polo.jpg.webp

 

Ως επικεφαλής για μόλις έναν χρόνο στον Εθνικό, ποιες ήταν οι προκλήσεις και για σένα αλλά και για το σύνολο το οποίο έφτασε έως την 3η θέση στο πρωτάθλημα διεκδικώντας μάλιστα και την είσοδο του στους τελικούς;

«Ένα κλαμπ όπως ο Εθνικός έχει μεγάλη ιστορία και οι απαιτήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι δεδομένες! Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν σύλλογο που την περυσινή χρονιά κατέκτησε άνετα όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα έναν ευρωπαϊκό τίτλο, είχε δηλαδή μια πολύ μεγάλη επιτυχία! Όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μπορέσεις να διατηρηθείς σαν σύλλογος στο γκρουπ αυτό των ομάδων που θέλουν και μπορούν να διεκδικούν τίτλους ή μετάλλια. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μπορέσουμε να εμφανίσουμε μια ομάδα η οποία θα ήταν σαφώς ανανεωμένη, αλλά θα είχε ξεκάθαρη ταυτότητα και ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι και ανταγωνιστική. Αυτό όλο έπρεπε να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς με τα δεδομένα της κλήρωσης ερχόμασταν από νωρίς αντιμέτωποι με ομάδες σαφώς πιο έτοιμες από εμάς που ήταν κύριοι ανταγωνιστές.

Τελικά θεωρώ ότι καταφέραμε ιδίως προς το τέλος της χρόνιας να παρουσιάσουμε ένα σύνολο που έβγαζε υγεία, ήξερε τι ήθελε να πετύχει και ως ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Ένας δεύτερος πυλώνας που μας ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν η ανάδειξη νέων παιδιών που θα μπορέσουν να βρουν χρόνο συμμετοχής, αλλά και ρόλο σε μια ομάδα όπως η δίκη μας που θέλει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Θα έλεγα ως ένα βαθμό έχουμε κάποια πρώτα πολύ ενθαρρυντικά βήματα, αλλά αυτή είναι μια χρονοβόρος και δύσκολη διαδικασία. Θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή ιδίως από τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά που λογικό είναι να θέλουν να αγωνίζονται».

Ποιο ήταν το highlight της χρονιάς για σένα και για την ομάδα και πως εξελίχθηκε το πλάνο σου στην διάρκεια της σεζόν, δεδομένου ότι είδαμε πολλά και καλά αποτελέσματα αλλά και σκαμπανεβάσματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε συγκεκριμένο highight, αλλά σίγουρα υπήρξαν κάποια κομβικά παιχνίδια όπως το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της UVSE ή το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στην έδρα της Βουλιαγμένης, τα οποία διαμόρφωσαν την ψυχολογία και την αγωνιστικότητα της ομάδας. Ο τρόπος που η ομάδα έδειξε ότι δεν θα τα παρατήσει καθόλου εύκολα ή ακόμα και αν ξεκινήσει άσχημα είτε αυτό είναι ένα παιχνίδι, είτε είναι σειρά αγώνων θα βρει την ψυχική δύναμη και το μέταλλο να επιστρέψει, διαμορφώθηκε μέσα από παιχνίδια όπως τα προαναφερόμενα και ουσιαστικά έγινε βασικό χαρακτηριστικό αυτού του συνόλου».

Πως θα κινηθεί η ομάδα από εδώ και πέρα; Υπάρχουν υψηλότεροι στόχοι για την Ευρώπη του χρόνου με βάση τα φετινά δείγματα; Τι κρατάμε από το ελληνικό πρωτάθλημα του 2023 και ποια τα επόμενα βήματα του Εθνικού σε αυτό;

«Η Διοικητική ηγετική ομάδα του Εθνικού έχει δείξει ότι έχει όραμα για την επόμενη μέρα του Εθνικού! Και ο κος Κολοβός και ο κος Βουράκης που ηγούνται της προσπάθειας που γίνεται πέρα από το όραμα που έχουν είναι και φύσει φιλόδοξοι άνθρωποι.

Πολλές φορές το μακροπρόθεσμο πλάνο δεν συμβαδίζει με την λογική του άμεσου αποτελέσματος. Στόχος του τεχνικού τιμ είναι να μπορέσουμε να βρούμε την σωστή ισορροπία και με αυτό σαν γνώμονα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις και με τα δικά μας κορίτσια, αλλά και με άλλες αθλήτριες ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ξανά ένα ανταγωνιστικό και ισορροπημένο σύνολο. Είναι μια πολύ δύσκολη, Ολυμπιακή χρονιά, με ότι αυτό συνεπάγεται στις ενδεχόμενες μεταγραφικές επιλογές που έχουμε αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

348445608_224487566975320_6339588432637306555_n-768x452.jpg.webp

Αν μπορούσα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο αυτό θα ήταν ότι πιστεύω ότι παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον πρωτάθλημα φέτος.
Πολλά συγχαρητήρια στον πρωταθλητή Ολυμπιακό που απόλυτα δίκαια κατέκτησε την πρώτη θέση αλλά και στην φιναλίστ Βουλιαγμένη που είχε σταθερά πολύ καλά αποτελέσματα φέτος. Συγχαρητήρια και στα κορίτσια της Γλυφάδας και στον προπονητή τους για την πολύ καλή χρόνια που έκαναν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Φέτος παρακολουθήσαμε παιχνίδια που θεωρώ ότι έφεραν το πρωτάθλημα μας γενικότερα ένα βήμα μπροστά όσον αφορά το επίπεδο ανταγωνισμού και ενδιαφέροντος.

Ίσως γινόμαστε κάπως γραφικοί με το να ζητάμε συχνά πυκνά μεγαλύτερη προβολή και τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, αλλά θεωρώ ότι τα αποτελέσματα και η ένταση των αγώνων μιλούν από μόνα τους και πιστεύω πως αξίζουμε καλύτερης αντιμετώπισης.

Για εσένα και την ομάδα σου αξίζουν επίσης πολλά συγχαρητήρια γιατί είστε πάντα εκεί, προσπαθείτε για την καλύτερη δυνατή και αμερόληπτη προβολή και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό»!

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.