Ο Βαρβαρέσος και ο Γιάνναρος
Ο Γιώργος Δούνιας και ο Γεράσιμος Συριάτος που διαχειρίζονται το αρχείο με τις φωτογραφίες του Εθνικού στο εγχείρημα της συγγραφής του βιβλίου για τον σύλλογο, μας μεταφέρουν την κάτωθι πληροφόρηση.Το Νο 5 της φωτογραφίας είναι ο ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ και το Νο 6 ο ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ.
Πριν από αρκετές ημέρες το pisina.net είχε - με τον τίτλο «ποιός είναι ο 6ος; Βοηθήστε μας» - αναφέρει τα κάτωθι:
Το 1948 ο Εθνικός Πειραιά κατέκτησε τον 3ο τίτλο του στο πόλο. Αργότερα έφθασε τα 38 πρωταθλήματα και παραμένει ακόμη έως σήμερα πολυνίκης. Η φωτογραφία είναι από εκείνο το θρυλικό πρωτάθλημα λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο!
Σε εκείνη την ομάδα μετείχε ο Ανδρέας Γαρύφαλλος, ο πατριάρχης του αθλήματος, μια τεράστια προσωπικότητα στον χώρο! Ο παίκτης που ως αθλητής και προπονητής πήρε μέρος στην συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλημάτων του «αυτοκράτορα».
Ποιοί όμως είναι οι 7 της φωτογραφίας; Μια φωτογραφία που φιλοξενήθηκε στην σελίδα water polo legends.
Μέσα από το διαδίκτυο είδαμε πολλές αναρτήσεις και σχόλια. Κάναμε και την δική μας έρευνα και έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην αναγνώριση όλων των παικτών που δόξασαν τον σύλλογο πριν από 74 ολόκληρα χρόνια!
Από αριστερά προς τα δεξιά λοιπόν:
1. Σπύρος Πετρούτσος,
2. Παναγιώτης Χατζηκυριακάκης,
3. Ανδρέας Γαρύφαλλος,
4. Γουναράκης,
5. Γεωργιάδης,
6. ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ
7. Ανδρέας Γκιουζέλης
Τα ερωτήματα που απορρέουν είναι:
Είναι σωστά τα ονόματα;
Ποια είναι τα μικρά ονόματα των Γουναράκη και Γεωργιάδη;
Ποιος είναι ο 6ος της θρυλικής ομάδας;
Παρακαλείστε να εκφράσετε την άποψή σας και να μας βοηθήσετε να συμπληρώσουμε σωστά την λεζάντα!
Ευχαριστούμε».
Στην συνέχεια της ανάρτησης ο κύριος Δούνιας έκανε την κάτωθι τοποθέτηση:
«Συγκεντρώνουμε εδώ και 15 χρόνια όλα τα αποτελέσματα σε όλα τα αθλήματα καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες (συνθέσεις, σκόρερς, επιδόσεις, κατατάξεις, αλλά και φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, κλπ) και είμαστε κοντά στην έκδοση ενός σχετικού (ογκώδους) βιβλίου.
Στα αρχεία μας για το 1948 στην υδατοσφαίριση έχουμε βρει να αγωνίζονται οι παίκτες: Ανδρεάδης, Βαρβαρέσος, Γαρύφαλλος, Γεωργιάδης, Κουράντης, Λύκας, Πετρούτσος, Χατζηκυριακάκης. Και για το 1949 είναι ίδιοι οι παίκτες, με την προσθήκη και του Γιάνναρου. Δεν έχουμε βρει αν αγωνίστηκαν και πόσο οι Γουναράκης και Γκιουζέλης το 1948 (συνήθως οι συνθέσεις σε κάθε αγώνα είχαν ακριβώς 7 παίκτες τότε και δεν υπήρχαν αλλαγές).
Ωστόσο ο Γουναράκης βρίσκουμε ότι έχει επιλεγεί στην Προεθνική υδατοσφαίρισης το 1947. Σε κάποιους κολυμβητικούς αγώνες βρίσκουμε επίσης να αναφέρονται Γουναράκης Ι και ΙΙ (χωρίς μικρά ονόματα ωστόσο).
Ακόμη, οι Χατζηκυριακάκης, Γαρύφαλος, Γεωργιάδης, Γουναράκης το 1948 μετέχουν στην Εθνική Ομάδα Κολύμβησης, άρα είναι πιθανόν ο Γουναράκης να έχει όντως συμμετάσχει και σε αγώνες υδατοσφαίρισης και να είναι και στη φωτογραφία. Όλοι οι υδατοσφαιριστές του Εθνικού μετείχαν στους τότε αγώνες κολύμβησης σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις (για την εποχή).
Ο Ανδρέας Γκιουζέλης μπορεί να είναι λίγο μεταγενέστερος. Εμείς στα αρχεία μας τον βρίσκουμε να διακρίνεται ως κολυμβητής πεταλούδας το 1955 (και μετά να αναλαμβάνει και προπονητής του ΝΟ Σύρου).
Ένας Γεωργιάδης εμφανίζεται ως (εξαιρετικός) κολυμβητής του Εθνικού με διακρίσεις την προπολεμική εποχή (από τις αρχές του ’30) και το μικρό του όνομα κατά τον τύπο είναι Ι. (πιθανώς Ιωάννης). Δεν πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν του 1948 (ίσως είναι συγγενής) γιατί τότε αγωνίζεται πάλι Γεωργιάδης στην ομάδα υδατοσφαίρισης του Εθνικού και μάλιστα είναι και μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης που συνεχίζει στον Εθνικό βασικός τουλάχιστον ως το 1961 (είναι μόνιμος σκόρερ της ομάδας). Το όνομά του όπως βλέπω στα αρχεία μας μάλλον είναι Δημήτρης (πρέπει να είναι αυτός της φωτογραφίας).
Φυσικά αν δεν βρεθεί φωτογραφία που να αναγράφει πίσω λεπτομερώς τα ονόματα (ή σχετικό δημοσίευμα της εποχής με λεπτομέρειες) δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε τους παίκτες από τα χαρακτηριστικά τους, καθώς έχουν περάσει πια 80 χρόνια κι οι περισσότεροι παλιοί δεν είναι πλέον στη ζωή. Ίσως όμως να τους θυμάται ο κ. Θυμαράς ο παλιός τερματοφύλακας του Εθνικού, που ζει στον Πειραιά (δεν ξέρω αν έχει ακόμη το πρακτορείο ΟΠΑΠ)».
Ευχαριστούμε τους κυρίους που καταγράφουν την ιστορία του Εθνικού και επιτελούν ένα τεράστιο έργο σεβόμενοι τις ρίζες τους.
Pisina.net
Σπύρος