Νέο άθλημα
ΝΕΟ ΑΘΛΗΜΑ
Άρθρο της ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΓΙΑ (φωτογραφίες ανάρτησης) που είναι ΤΕΧΝΙΚΗ σύμβουλος της ΚΟΕ
Τι αλλάζει με τους Νέους Κανονισμούς;
Η Καλλιτεχνική Κολύµβηση, το θεαµατικότερο και οµορφότερο ίσως άθληµα της οικογένειας του Υγρού Στίβου µεταλλάσσεται/µεταµορφώνεται
Στις προγραµµατισµένες αλλαγές που συµβαίνουν ανά τετραετία γίνεται ριζική αναδόµηση µε βασικά συστατικά τεχνολογικά εργαλεία που θα χρησιµοποιηθούν στην προσπάθεια να δοθεί αντικειµενικότερη χροιά στην ανθρώπινη κρίση. Οι αλλαγές πολλές και απαιτούν µελέτη προκειµένου το σύστηµα να είναι έτοιµο στην ώρα του να δώσει τα πρώτα αποτελέσµατα.
Τι αλλάζει όµως στην ουσία του αθλήµατος;
Μπορούµε να πούµε ότι έχουµε
ένα νέο άθληµα;
Η απάντηση πολυσύνθετη όπως και οι αλλαγές.
Αλλάζει η εικόνα του αθλήµατος µε αισθητή πια την παρουσία των ανδρών στα αγωνίσµατα. Έχουµε αγώνισµα στο οποίο συµµετέχουν µόνο άνδρες (Ανδρικό Σόλο Τεχνικό και Ελεύθερο). Έχουµε το Μικτό Ντουέτο που υπήρχε σε όλες τις διοργανώσεις. Έχουµε και όλα τα οµαδικά αγωνίσµατα µε µικτή συµµετοχή καθώς σε ένα οµαδικό αγώνισµα (Τεχνικό Οµαδικό, Ελεύθερο Οµαδικό, Ακροβατικό, Free Combination) υπάρχει η δυνατότητα να συµµετέχουν δύο άνδρες αφήνοντας πια βάσιµες υποψίες για τη µελλοντική συµµετοχή των ανδρών στην Ολυµπιάδα.
Αλλάζουν τα αγωνίσµατα που θα περιλαµβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραµµα ανάλογα µε την ηλικιακή κατηγορία. Στις δύο πιο µικρές κατηγορίες (Κ10/12 – Παίδων/Κορασίδων Β ή ∆ κατηγορία και Κ13/15 – Παίδων/Κορασίδων Α ή Γ κατηγορία) τα αγωνίσµατα είναι Φιγούρες, Σόλο, Ανδρικό Σόλο, Ντουέτο, Μικτό Ντουέτο, Οµαδικό και Free Combination, ενώ στις δύο πιο µεγάλες κατηγορίες (Κ15/18 – Εφήβων/Νεανίδων και ΟΠΕΝ) τα αγωνίσµατα είναι Τεχνικό Σόλο (ανδρών και γυναικών), Ελεύθερο Σόλο (ανδρών και γυναικών), Τεχνικό Ντουέτο (γυναικών και µικτό), Ελεύθερο Ντουέτο (γυναικών και µικτό), Τεχνικό Οµαδικό, Ελεύθερο Οµαδικό και Ακροβατικό. Το ακροβατικό είναι νέο αγώνισµα που αντικαθιστά το Highlight Routine και βασίζεται στα ακροβατικά που πρέπει να περιλαµβάνει.
Αλλάζουν οι ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι αθλητές και οι αθλήτριες βάσει της ηλικίας τους. Στις ηλικιακές κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων τα ηλικιακά όρια είναι 15-19 για τα κορίτσια και 15-20 για τα αγόρια, ενώ στην Κατηγορία Παίδων-Κορασίδων Α 13-15 για τα κορίτσια και 13-16 για τα αγόρια. Στην ουσία δίνεται περιθώριο ενός έτους παραπάνω στα αγόρια τα οποία έχουν µεγαλύτερο ποσοστό συµµετοχής στο άθληµα καθώς έχουµε ξεχωριστό αγώνισµα για το Ανδρικό Σόλο Τεχνικό και Ελεύθερο και συµµετοχή µε δυο αγόρια σε όλα τα οµαδικά αγωνίσµατα. Μένει λοιπόν µε αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόµενο συµµετοχής τους και στην Ολυµπιάδα εφόσον αυτό επικυρωθεί και από Ολυµπιακή Επιτροπή.
Αλλάζει επίσης η σύνθεση των προγραµµάτων-χορογραφιών καθώς δεν υπάρχει η απόλυτη ελευθερία πλέον για σύνθεση χορογραφίας ανάλογα µε την έµπνευση και τη φαντασία του εκάστοτε χορογράφου ή προπονητή, αλλά θα πρέπει αυτή να γίνεται µέσα σε όρια και περιορισµούς που θα καθιστούν τις χορογραφίες συγκρίσιµες µε όµοια κριτήρια και για το λόγο αυτό είναι προκαθορισµένος ο αριθµός των στοιχείων που θα καλούνται να κρίνουν οι κριτές και να δώσουν βαθµολογία, ενώ ο προπονητής µετά αποφασίζει για τη δυσκολία που θα έχουν τα στοιχεία αυτά τα οποία µπορεί να είναι ασκήσεις ή πετάγµατα.
∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ:
Καθένα από τα πιο πάνω προ απαιτούµενα στοιχεία µε τους νέους κανονισµούς θα έχουν ένα προκαθορισµένο Βαθµό ∆υσκολίας και αυτός θα επιλέγεται από τον προπονητή στις ελεύθερες επιλογές ή θα είναι προκαθορισµένο από τον Κανονισµό για τα Υποχρεωτικά Τεχνικά Στοιχεία. Η σύνθεση της κάθε Ελεύθερης Άσκησης ανάλογα µε τον αριθµό των κινήσεων που θα περιλαµβάνει και το συνολικό χρόνο άπνοιας θα έχει ένα Βασικό Βαθµό ∆υσκολίας (Base Mark) ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα µε τις κινήσεις που θα εκτελούνται και µια σειρά από µπόνους που θα περιλαµβάνουν ανάλογα µε το σχεδιασµό και το περιεχόµενο της άσκησης. Σε περίπτωση όµως λάθους ή παράλειψης η άσκηση θα λαµβάνει ως Βαθµό ∆υσκολίας µόνο το Βασικό Βαθµό ∆υσκολίας χωρίς τις προσαυξήσεις.
Πριν από τον αγώνα, κάθε προπονητής καλείται να καταθέσει κάρτα προπονητή για κάθε χορογραφία. Σε αυτές τις κάρτες προπονητών θα καταγράφεται ο χρόνος έναρξης του κάθε στοιχείου, το είδος (Υποχρεωτικό Τεχνικό Στοιχείο, Ελεύθερη Άσκηση, Ακροβατικό, Μεταφορά), η αρίθµηση του στοιχείου, ο Βασικός Βαθµός ∆υσκολίας, η δηλωµένη ∆υσκολία και τα εξτρά µπόνους.
Αλλάζουν τα πάνελ των κριτών από τρία σε δύο. Ένα πάνελ για την Εκτέλεση (αποτελούµενο από 5 κριτές) κι ένα πάνελ για την Καλλιτεχνική Εντύπωση (αποτελούµενο από 5 κριτές). Το πάνελ για την Εκτέλεση θα δίνει ένα βαθµό για κάθε Στοιχείο. Αυτό σηµαίνει ότι κάθε Κριτής θα δίνει 11 διαφορετικούς βαθµούς, για παράδειγµα, για κάθε ένα από το σύνολο των 11 στοιχείων που απαιτούνται στο Ελεύθερο Οµαδικό: 7 για Ελεύθερες Ασκήσεις και 4 για Ακροβατικά. Αντίστοιχα το πανελ για την Καλλιτεχνική Εντύπωση θα δίνει τρείς βαθµούς, ένα για χορογραφία-µουσικότητα, ένα για απόδοση(τρόπος παρουσίασης) κι ένα για µεταφορές(τρόπο µετακίνησης και σύνδεσης των επιµέρους στοιχείων).
Αλλάζει η διαβάθµιση στη βαθµολογική κλίµακα, που αντί για 10/100 (0,1) γίνεται 25/100 (0,25)
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού του βαθµού δυσκολίας των ασκήσεων και των ακροβατικών σε µια χορογραφία µε τη συµβολή δύο εγχειριδίων ένα για κάθε περίπτωση. Έχει γίνει µια ενδελεχής καταγραφή των ακροβατικών κινήσεων και πεταγµάτων καθώς και των οµάδων ασκήσεων που µπορεί να περιλαµβάνονται σε µια χορογραφία µε κάθε οµάδα κινήσεων να έχει πολλά επίπεδα σύµφωνα µε τα οποία θα αυξάνεται και η δυσκολία και κάθε επίπεδο για συγκεκριµένη οµάδα κινήσεων να παίρνει συγκεκριµένο βαθµό δυσκολίας. Επιπροσθέτως σε κάθε άσκηση θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους µπορεί κάποιος να πάρει προσαύξηση βαθµολογίας (µπόνους), ανάλογα βέβαια και µε το αγώνισµα.
Αλλάζει η σύνθεση της οµάδας των «κριτών», µε την προσθήκη ενός νέου ρόλου, αυτού του technical controller µε δύο εξειδικεύσεις µια για το Συγχρονισµό και µια για τη ∆υσκολία µε τη δραστηριοποίηση τριών ατόµων σε κάθε εξειδίκευση. Οι κοντρόλερς για το Συγχρονισµό θα καταγράφουν σε ειδική εφαρµογή τα λάθη Συγχρονισµού (µικρά, µεσαία, µεγάλα) και αφαιρείται το σύνολο των βαθµών ποινής για Συγχρονισµό από το Βαθµό για την Εκτέλεση. Οι κοντρόλερς για τη δυσκολία θα ελέγχουν την Κάρτα Προπονητή (κωδικοποιηµένη µορφή κάθε χορογραφίας συνταγµένη από τον προπονητή) και επικυρώνουν την ορθότητα ή επιβάλουν µειώσεις στους βαθµούς ∆υσκολίας των επιµέρους Στοιχείων.
Ο τελικός βαθµός της χορογραφίας θα είναι το άθροισµα του Βαθµού Εκτέλεσης των
Στοιχείων µε το Βαθµό Καλλιτεχνικής Εντύπωσης αφού αφαιρεθούν όλες οι επιπλέον ποινές.
Αλλάζει ο αριθµός των φιγούρων που θα εκτελεί ένας αθλητής ή µια αθλήτρια στην Κατηγορία Παίδων-Κορασίδων Α (13-15 ετών) από 4 σε δύο και µε την ιδιαιτερότητα να µην εκτελούν όλοι οι αθλητές-τριες τις ίδιες φιγούρες αλλά οι µισοί θα εκτελούν ένα γκρουπ δυο φιγούρων και οι άλλοι µισοί ένα άλλο γκρουπ δυο φιγούρων από την ίδια όµως ενότητα η οποία θα κληρώνεται 28-72 ώρες πριν από το αγώνισµα. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα δύο διαφορετικά γκρουπ µε φιγούρες θα έχουν ισοβαρή βαθµό δυσκολίας.
Αλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται η κλήρωσηγια τη σειρά εκτέλεσης στα διάφορα αγωνίσµατα. Η κληρώσεις για τη σειρά εκτέλεσης θα βασίζεται πλέον στην Παγκόσµια Κατάταξη(διετούς διάρκειας). ∆ύο οµάδες θα δηµιουργούνται µια µε όσους αναφέρονται στην Παγκόσµια Κατάταξη και θα αγωνίζονται τελευταίοι και µια µε όσους δεν αναφέρονται και θα αγωνίζονται πρώτοι.
Σε γενικές γραµµές, Όπου υπάρχει Προκριµατική και Τελική Φάση θα προκρίνονται οι 12 καλύτεροι εφόσον οι συµµετοχές στον Προκριµατικό δε ξεπερνούν τις 35, ενώ για τις Ηλικιακές κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων Α θα προκρίνονται οι 14 καλύτεροι όταν οι συµµετοχές στην Προκριµατική Φάση ξεπερνούν τις 35 σε αριθµό.
Κατά συνέπεια µπορούµε να πούµε ότι έχουµε µια ριζική ανανέωση στο άθληµα µε προσπάθεια να περιοριστεί η υποκειµενικότητα στην κρίση, αλλά και τα λάθη υπολογισµού µε το µυαλό σε ελάχιστο χρόνο. Οι κριτές θα αποτυπώνουν σε βαθµό αυτό που θα βλέπουν στην ουσία χωρίς να χρειάζεται να υπολογίσουν ποσοστά ή να κάνουν αστραπιαία πράξεις µε το µυαλό τους για να βγάλουν τη δυσκολία ή να συνυπολογίσουν πολλά διαφορετικά πράγµατα µαζί. Επίσης θα είναι προκαθορισµένη η δυσκολία και θα µένει να επιβεβαιωθεί. Ενώ τα λάθη συγχρονισµού κυρίως αλλά και ακρίβειας σε κάποιο βαθµό θα καταµετρώνται από ειδική εφαρµογή. Σηµαντική η συµβολή της τεχνολογίας µε τα εργαλεία που προσφέρει στο άθληµα για καταγραφή και αξιολόγηση και αναµένουµε να δούµε άµεσα κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο για το οµορφότερο άθληµα του υγρού στίβου.
4) ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ // ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ:
SENIOR/JUNIOR |
ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’) |
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ |
SOLO TECH |
2:00 |
7 |
Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων και 2 Ελεύθερων Ασκήσεων |
SOLO FREE |
2:15 |
7 |
Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων |
DUET TECH |
2:20 |
8 |
Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων, 2 Ελεύθερων Ασκήσεων κι ένα Ακροβατικό |
DUET FREE |
2:45 |
9 |
Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων και 2 Ακροβατικών |
MIXED DUET TECH |
2:20 |
8 |
Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων, 2 Ελεύθερων Ασκήσεων (µια από τις οποίες πρέπει να περιλαµβάνει µια υβριδική σύνδεση) και 1 Ακροβατικό. |
MIXED DUET FREE |
2:45 |
9 |
Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων (µια από τις οποίες πρέπει να περιλαµβάνει υβριδική σύνδεση), 2 Ακροβατικά: ένα πέταγµα µε το κεφάλι οδηγό κι ένα πέταγµα. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. ∆ύο (2) κινήσεις επιφανείας µε σύνδεση και µε προχώρηµα. |
TEAM TECH |
2:50 |
9 |
Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων και 3 Ελεύθερες Ασκήσεις (η µια πρέπει να περιλαµβάνει εφέ αλληλουχίας (cadence action) και ένα Υποχρεωτικό Οµαδικό Ακροβατικό |
TEAM FREE |
3:30 |
11 |
Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων και 4 Οµαδικά Ακροβατικά |
ACROBATIC ROUTINE |
3:00 |
7 |
7 Ακροβατικά (1 από κάθε γκρουπ = 4 + 3 ελεύθερης επιλογής) + οι µεταφορές είναι ελεύθερες, αλλά δεν αξιολογείται η δυσκολία + οι ασκήσεις µπορούν ελεύθερα να χρησιµοποιηθούν χωρίς να αξιολογηθεί όµως η δυσκολία τους |
YOUTH (13-15) |
ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’) |
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ |
SOLO FREE |
2:00 |
6 |
Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων |
DUET FREE |
2:30 |
7 |
Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 1 Ακροβατικού |
MIXED DUET FREE |
2:30 |
7 |
Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων (µια από τις οποίες πρέπει να περιλαµβάνει υβριδική σύνδεση), 1 Ακροβατικό. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. ∆ύο (2) κινήσεις επιφανείας µε σύνδεση και µε προχώρηµα. |
TEAM FREE |
3:00 |
9 |
Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 3 Οµαδικά Ακροβατικά (όριο ασφάλειας θα οριστεί). Απαιτούµενα συστατικά (εάν κάποια από τις 6 ασκήσεις): µια κίνηση πετάγµατος/εκτίναξης και µια κίνηση περιστροφής 720ο (R3), και οι δυο εκτελεσµένες πλήρως συγχρονισµένες (7 κινήσεις) |
YOUTH COMBO |
3:00 |
9 |
4 Ακροβατικά (περιορισµοί για την ασφάλεια των αθλητών-τριών) + Ελεύθερες Μεταφορές + ΜΟΝΟ 1 Χ Άσκηση Σόλο, 1 Χ Άσκηση Ντουέτο, 3 Χ Ασκήσεις Οµαδικού |
12U |
ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’) |
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ |
SOLO FREE |
2:00 |
5 |
Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων |
DUET FREE |
2:30 |
6 |
Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων και 1 Ακροβατικού |
MIXED DUET FREE |
2:30 |
6 |
Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων (µια από τις οποίες πρέπει να περιλαµβάνει υβριδική σύνδεση), 1 Ακροβατικό. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. ∆ύο (2) κινήσεις επιφανείας µε σύνδεση. |
TEAM FREE |
3:00 |
9 |
Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 3 Οµαδικά Ακροβατικά (όριο ασφάλειας θα οριστεί). |
12U COMBO |
3:00 |
8 |
3 Ακροβατικά (περιορισµοί για την ασφάλεια των αθλητών-τριών) + Ελεύθερες Μεταφορές + ΜΟΝΟ 1 Χ Άσκηση Σόλο, 1 Χ Άσκηση Ντουέτο, 3 Χ Ασκήσεις Οµαδικού |
ΠΗΓΗ KOEMAG