«Καταδύσεις μετά μουσικής»
Σήμερα ο κόσμος είναι μπερδεμένος, καθώς άλλοι τον λένε Στέλιο Κοντέλη, άλλοι Αστέριο Κονδέλη, άλλοι Στέργιο Κοντέλη και υπάρχουν κι εκείνοι που τον φωνάζουν Στέργιο Κονδέλη. Το σωστό είναι Αστέριος Κοντέλης, καθώς έτσι γεννήθηκε, ωστόσο σήμερα η ταυτότητά του αναγράφει Αστέριος Κονδέλης
Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1952 στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα Ουζμπεκι στάν) από Έλληνες γονείς. Σήμερα είναι 71 ετών και βρίσκεται 60 ολόκληρα χρόνια στον χώρο των καταδύσεων!
Ήρθε στη χώρα μας το 1975 ως μετανάστης. Ξεκίνησε τις καταδύσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην Τασκένδη και ήταν πρωταγωνιστής, καθώς η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν πάντα από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο αγώνισμα.
«Έχω κερδίσει πολλούς μεγάλους αθλητές στην καριέρα μου. Πάντα είχα ειδικότητα τα 10 μέτρα σταθερού βατήρα κι αυτό γιατί στο τραμπολίνο, δηλαδή στο αναπηδητήριο στα 3 μέτρα ήμουν πολύ ελαφρύς, πετσί και κόκκαλο, και δεν μπορούσα να πατήσω γερά. Έτσι λοιπόν οι προπονητές μου αποφάσισαν να με μεταφέρουν στον σταθερό βατήρα των 10 μέτρων. Το 1973 ήταν η καλύτερη χρονιά μου, όταν πήρα τον τίτλο τιμής στη Σοβιετική Ένωση, «μάστερ του αθλητισμού». Γιατί ήρθα στην Ελλάδα το 1975; Άνοιξαν τα σύνορα μετά τη χούντα και οι γονείς μου περίμεναν πως και πως τόσα χρόνια αυτήν την στιγμή για να έρθουν στην χώρα. Ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία 23 ετών και πήγα αρχικά στη Λάρισα, μετά ήρθα στην Αθήνα και γράφτηκα στον Παναθηναϊκό και έκανα προπονήσεις στο Ζάππειο».
Για να ζήσει όμως ο Στέργιος έκανε κι άλλες δουλειές όπως παραδέχεται στο KoeMAG. Δούλεψε σε οικοδομές, σε ταβέρνες, καθώς έπρεπε να ζήσει και δεν έφταναν τα χρήματα από τις καταδύσεις. Μετά ήρθε από την Τασκένδη και ο Θεόδωρος Μπαρμπούτης κι έκαναν μαζί προπόνηση στη Γλυφάδα, ο Αστέριος ως αθλητής του Παναθηναϊκού και ο Θεόδωρος ως αθλητής της Γλυφάδας.
«Μας αγκάλιασε ευτυχώς ένας σπουδαίος άνθρωπος του αθλητισμού, ο Μηνάς Κατράς. Στη συνέχεια αφού είχα κάποιες διαφωνίες με την Κολυμβητική Ομοσπονδία βρέθηκα ξανά στη Λάρισα και μπήκα στον ΟΣΕ. Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, παντρεύτηκα και μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη, μιας και η σύζυγός μου ήταν από εκεί. Εκεί ξεκίνησε η προπονητική μου καριέρα αρχικά από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης τη δεκαετία του ’80, με τον δεύτερο πατέρα μου στη ζωή που δεν ήταν άλλος από τον τότε πρόεδρο του ΟΦΘ, τον Ζήνωνα Αθανασιάδη. Με υποστήριξε πάρα πολύ κι έμεινα 15 χρόνια στον σύλλογο, στη συνέχεια δούλεψα για την ΚΟΕ και ήμουν μάλιστα στο προπονητικό επιτελείο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004».
Στη Θεσσαλονίκη ο Κονδέλης δούλεψε και σε άλλα σωματεία, όπως ο Άλμπατρος, ο ΠΑΟΚ, τα «Αστέρια» και τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι στον Ηρακλή. Εκεί κάνει σπουδαία δουλειά κι έχει 20 παιδιά στη διάθεσή του. Θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα, όμως οι ώρες που χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο το τμήμα καταδύσεων είναι «τραγικές», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στο KoeMAG.
«Δεν μπορείς με το ακόντιο να χτυπήσεις αεροπλάνο», αυτή είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί διαρκώς.
«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν υποδομές, έχουμε δύο καινούργια τραμπολίνο κι ένα παλιό, υπάρχουν σταθεροί βατήρες από τα 3, τα 5 και τα 10 μέτρα, όμως αυτό που είναι αδιανόητο είναι οι ώρες που διατίθενται για τις προπονήσεις. Είναι τραγικές οι συνθήκες. Γυρίζω σπίτι μου με πονοκέφαλο και δεν μπορώ να διανοηθώ πως αυτήν την στιγμή κάνουμε κοινή προπόνηση με την καλλιτεχνική κολύμβηση! Από τη μία στιγμή έχουμε τη μουσική και από την άλλη απαιτείται ησυχία για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν οι αθλητές των καταδύσεων. Αυτό δε γίνεται πουθενά στον κόσμο, μόνο στη Θεσσαλονίκη! Κάνουμε καταδύσεις μετά μουσικής! Πρέπει να βρεθεί λύση, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!».
Από το 2023 ο Στέργιος Κονδέλης είναι ομοσπονδιακός προπονητής και στηρίζει τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Πέτρο Φυρίγο που μερικές φορές όταν είναι στο εξωτερικό έρχεται ο Κονδέλης στην Αθήνα και κάνει προπονήσεις στα παιδιά.
Πηγή: KoeMAG