Θρίαμβος Ιταλίας, πρόοδος Ελλάδας
Θρίαμβος της Ιταλίας και Πρόοδος της Ελλάδας
Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης τέλειωσε με θρίαμβο - για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας - με 35 συνολικά μετάλλια και με μεγάλη πρόοδο της Ελληνικής ομάδας - με τρία συνολικά μετάλλια - και την 10η θέση στην βαθμολογία των μεταλλίων.
Στο «Φόρο Ιτάλικο» η διοργανώτρια χώρα πήρε άριστα στην οργάνωση γιατί κατόρθωσε να τραβήξει πολύ κοινό στις κερκίδες χάρις στον σχετικά καλό καιρό και βέβαια τα πολύ καλά αποτελέσματα της Εθνικής της Ομάδας.
Βέβαια το «περιβάλλον» για επιδόσεις δεν ήταν και τόσο καλό γιατί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξήχθη λίγο καιρό μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και πολύ κοντά από την τελευταία Ολυμπιάδα του Τόκιο.
Η ανάλυση της διοργάνωσης θα γίνει σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να έχετε μια πολύ καλύτερη εικόνα των αγώνων.
Η Εξέλιξη των Ομάδων
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχουμε μια μεγάλη δύναμη του αθλήματος -όπως η Ρωσία - αποκλεισμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κάτι που αλλάζει ριζικά το παζλ του βάθρου.
ΡΩΜΗ (2022) ΧΡ/ΑΡ/ΧΑ/ΣΥΝ
1 ΙΤΑΛΙΑ 13 13 9 35
2 ΟΥΓΓΑΡΙΑ 5 7 3 15
3 ΑΓΓΛΙΑ 4 5 6 15
10 ΕΛΛΑΔΑ 1 1 1 3
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (2021) ΧΡ/ΑΡ/ΧΑ/ΣΥΝ
1 ΑΓΓΛΙΑ 11 9 6 26
2 ΡΩΣΙΑ 9 5 8 22
3 ΙΤΑΛΙΑ 5 9 13 27
11 ΕΛΛΑΔΑ 1 0 2 3
Η Ιταλία μέσα σε μια ηλεκτρική ατμόσφαιρα και με την συμπαράσταση του κοινού κέρδισε το στοίχημα.
Παρουσιάστηκε δυνατή τόσο στις γυναίκες (με δυο χρυσά στα 800 και 1500 Ελεύθερο με την Quadarella και την Panzieria στα 100 και 200 Ύπτιο) όσο και στους Άνδρες (με μια φανταστική ομάδα στα 4Χ100 Μικτή 3.28.46, τον εκπληκτικό πρόσθιο Martinenghi που πέτυχε δυο χρυσά στα 50 και 100 μέτρα, τον Paltrinieri που η τιφόζοι περίμεναν περισσότερα, χωρίς να ξεχάσουμε τον Παγκόσμιο πρωταθλητή στο Ύπτιο,τον Cesson και όλα τα άλλα παιδιά που συμμετείχαν στην υπέροχη νίκη).
Η Αγγλία χωρίς τον Παγκόσμιο Adam Peaty σαν ηγέτη δεν είναι η ίδια ομάδα .
Η στρατηγική και η φόρμα των Ducan Scoot και Thomas Dean παραμένει ένα μυστήριο. Ο Proud με την νίκη του στα 50 ελεύθερο, ο Wilby στα 200 Πρόσθιο καθώς και οι σκυταλοδρομίες 4x100 ελεύθερο γυναικών και 4 x200 Ελεύθερο mixed, σώθηκαν από το ναυάγιο.
H Ουγγαρία παραμένει μια ομάδα με σταθερές διακρίσεις, καλούς κολυμβητές και κούρσες που είναι στα μέτρα της όπως ο καλύτερος πεταλουδίστας Kristof Milak.
Στα «σκληρά αγωνίσματα», όπως τα 400 μικτή, χάνει όμως την βασίλισσα Katinka Hosszu που τόσα πολλά έδωσε στο άθλημα τα τελευταία χρόνια. Η Ουγγαρία έδειξε όμως ότι εργάζεται σε βάθος και αναδεικνύει νέα ταλέντα.
Για παράδειγμα Mixalyvari στα 400 μικτή και άλλα αξιόλογα παιδιά που θα πρωταγωνιστήσουν σύντομα.
Η Ελληνική ομάδα κερδίζει μια θέση στην βαθμολογία. Από 11η στην Βουδαπέστη και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βρέθηκε στην 10η θέση στην Ρώμη με τον ίδιο αριθμό μεταλλίων (3) αλλά ένα περισσότερο αργυρό.
Ο Απόστολος Χρήστου - με δυο Μετάλλια στα 50 και 100 Ύπτιο - έδειξε ότι συνεχίζει την ανάβαση προς την Παγκόσμια κορυφή, ενώ ο Κρίστιαν Γκολομέεβ είναι ένας κολυμβητής που είναι παρόν στα μεγάλα ραντεβού.
Δύσκολη ήταν η χρονιά για την Άννα Ντουντουνάκη και τον Ανδρέα Βαζαίο που ίσως να είμαστε πολύ απαιτητικοί και να τους βάλαμε πολύ στρες, αλλά αυτό είναι λογικό στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Τίποτε δεν χάθηκε όμως και το Παγκόσμιο της Ιαπωνίας του χρόνου μια νέα ευκαιρία για διακρίσεις.
Για να μπορέσει η ομάδα μας να ανέβει στην γενική βαθμολογία χρειάζεται να βρει τον κολυμβητή ή την κολυμβήτρια που θα κερδίσει ένα ακόμα χρυσό γιατί με μόνο έναν φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη η αναρρίχηση.
Ο καλύτερος Κολυμβητής
Δεν υπάρχει καμμιά αντίρρηση ότι ο Ρουμάνος Νταβίντ Ποποβίτσι ήταν ο κορυφαίος αθλητής των αγώνων.
Ο 17χρόνος Ρουμάνος κολυμβητής έκανε Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 Ελεύθερο με το μυθικό 47.47, κέρδισε τα 200 Ελεύθερο με ένα υπέροχο 1.42.97 - που είναι Παγκόσμιο Ρεκόρ Νέων - και ανέβηκε στα 400 κατά την διάρκεια των προκριματικών στο 3.47.99 αλλά τελικά δεν συμμετείχε στον τελικό!
Η Καλύτερη Κολυμβήτρια
Η Σουηδέζα Σάρα Σέστρεμ (Sarah Sjoestrom) στα ατομικά αγωνίσματα περιορίστηκε στα 50 μέτρα Ελεύθερο σε έναν χρόνο 23.91 έναντι 23.67 που είναι το παγκόσμιο ρεκόρ και στα 50 πεταλούδα σε επίδοση 24.96 έναντι 24.43 του Παγκοσμίου Ρεκόρ, αλλά ήταν αυτή που τα πλησίασε.
Το ίδιο έγινε και με την Λιθουανή Ruta Meillutyte που κολύμπησε πάρα πολύ γρήγορα το πενηντάρι πρόσθιο (29.59 έναντι 29.30 του Παγκοσμίου Ρεκόρ της Ιταλίδας Benedetto Pillato).
Μια συμβολική διάκριση επίσης και για την 16χρονη κολυμβήτρια από την Βοσνία, την Lana Pudar για την νίκη της στα 200 πεταλούδα με ένα πολύ καλό χρόνο (2.06.81).
Ο Καλύτερος Έλληνας
Ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βέλεντζα, Απόστολος Χρήστου ήταν ο καλύτερος Έλληνας κολυμβητής όχι μόνο γιατί κέρδισε το μοναδικό χρυσό και το μοναδικό αργυρό μετάλλιο για την πατρίδα του, αλλά γιατί πέτυχε και δυο φανταστικούς χρόνους στις δυο αποστάσεις, ήτοι:
50 Ύπτιο - 24.36 - Χρυσό – 5η Καλύτερη Παγκόσμια επίδοση της Χρονιάς.
100 Ύπτιο - 52.24 - Αργυρό- 4η Καλύτερη Παγκόσμια επίδοση της Χρονιάς.
Προσωπική Διάκριση
Το ανερχόμενό αστέρι της Ευρωπαϊκής Κολύμβησης είναι ο Ιταλός Nichola Martinenghi που κατά την γνώμη μου είναι ο διάδοχος του Adam Peaty.
Τον παρακολουθώ από την στιγμή που κέρδισε τον Ευρωπαϊκό τίτλο στους Νέους.
Είναι σε συνεχή πρόοδο με τους καλύτερους παγκοσμίως χρόνους της χρόνιας σε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, ήτοι:
50 πρόσθιο 26.33
100 Πρόσθιο 58.26
Περιμένοντας ένα καλύτερο αύριο για τους κολυμβητές μας.
Χρήστος Παπαρροδόπουλος
Συνεργάτης διεθνούς κολύμβησης
Pisina.net