«Η περιέργεια με οδήγησε στο χρυσό»
Η 31χρονη Σουηδή κολυμβήτρια Σάρα Σιόστρεμ κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια στα 50μ και 100μ ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, οκτώ χρόνια μετά τη νίκη της στα 100μ πεταλούδα στο Ρίο 2016. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, κατέκτησε δύο χρυσά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Ντόχα, ανεβάζοντας το ρεκόρ της στα 23 παγκόσμια χρυσά μετάλλια. Παράλληλα, αναδείχθηκε Κορυφαία Ευρωπαία Κολυμβήτρια του 2024 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, λαμβάνοντας τη διάκριση για έκτη φορά.
Τι σκέφτεσαι κατά την προπόνηση; Έχει αλλάξει αυτό με τα χρόνια;
Εξαρτάται από τον στόχο της κάθε προπόνησης. Τις περισσότερες φορές εστιάζω στην τεχνική μου, στο συγχρονισμό και στην ένταση που πρέπει να διατηρήσω. Παράλληλα, δίνω μεγάλη προσοχή στο πώς αισθάνομαι σε σύγκριση με προηγούμενες προπονήσεις. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να διαφέρει πολύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκομαι στην προετοιμασία μου.
Ποια είναι η πιο περήφανη στιγμή της καριέρας σου μέχρι σήμερα;
Είναι πάντα δύσκολο να συγκρίνω διαφορετικές επιδόσεις – σχεδόν αδύνατο. Αλλά αυτή η νίκη είναι τεράστια, και νιώθω απίστευτα περήφανη που κέρδισα το χρυσό στα 100μ ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ήταν ένα αγώνισμα στο οποίο έδωσα μία τελευταία ευκαιρία, όμως είχα αρχίσει να το αφήνω πίσω μου για να επικεντρωθώ αποκλειστικά στα σύντομα σπριντ. Περισσότερο με οδήγησε η περιέργεια παρά η αποφασιστικότητα για νίκη – και αυτή τη φορά, η περιέργεια με οδήγησε στο χρυσό…
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας σου μέχρι σήμερα;
Για παράδειγμα, έπρεπε να βρω την ισορροπία μεταξύ έντασης και αποκατάστασης, ώστε να αποφύγω την υπερκόπωση, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζω να βελτιώνομαι.
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη;
Υπήρξαν φορές που προπονήθηκα υπερβολικά και ένιωσα εξουθενωμένη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Άλλες φορές, πάλι, αισθανόμουν ότι δεν έκανα αρκετά. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας ήταν καθοριστική.
Πόσο σημαντική ήταν η ψυχική προσαρμογή σου σε όλο αυτό;
Δούλεψα πολύ στο να διαχειρίζομαι την πίεση, τις προσδοκίες και τις αμφιβολίες για τον εαυτό μου. Στο παρελθόν, ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου μετά από μία κακή κούρσα ή άφηνα την εξωτερική πίεση να επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μου. Με τα χρόνια, έμαθα να εμπιστεύομαι τη διαδικασία, να εστιάζω σε αυτά που μπορώ να ελέγξω και να μην αφήνω μια μεμονωμένη επίδοση να με καθορίζει.
Πόσο έχει αλλάξει η επιτυχία σου την εικόνα της κολύμβησης στη Σουηδία;
Η Σουηδία είχε πάντα κολυμβητές στο κορυφαίο επίπεδο, και είναι υπέροχο που συνέχισα αυτή την παράδοση. Όμως, γενικά, δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει η θέση της κολύμβησης στη χώρα μου – και ίσως αυτό να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το άθλημα συνολικά.
Είσαι πιο πιθανό να αγωνίζεσαι στα 50μ παρά στα 100μ στο μέλλον;
100%
Φαίνεται ότι απολαμβάνεις πολύ την αγωνιστική διαδικασία. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το άθλημα – και για σένα;
Θα έλεγα πως το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη διαδικασία και όχι απλώς τη στιγμή που φτάνεις στον στόχο σου. Η διαδικασία είναι εκεί όπου γίνεται η πραγματική δουλειά, όπου μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και δοκιμάζεις τα όριά σου. Αν δεν βρίσκεις χαρά σε αυτό, τότε ακόμα και η επίτευξη του στόχου μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητική όσο περίμενες.
Πηγή: World Aquatics