Η Μαρία Θηβαίου στην Ριέκα

Η Μαρία Θηβαίου, γενική και τεχνική διευθύντρια του ΑΝΟ - Σκαθάρια Μεταμόρφωσης και επί σειρά ετών πρωταγωνίστρια του αθλήματος της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Ριέκα της Κροατίας και παρακολουθεί ως αντιπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ΝΕΑΝΙΔΩΝ που γίνεται στην κροατική πόλη χωρίς ελληνική συμμετοχή.

Αναφερόμενη στους αγώνες η κυρία Θηβαίου τονίζει στην επίσημη σελίδα του συλλόγου.

«Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται το 1ο Youth European Championships and Mediterranean Cup στην πανέμορφη Ριέκα της Κροατίας.

Η διοργάνωση έχει δυο κατατάξεις, μια για τις Ευρωπαϊκές Χωρες και μια για τις Μεσογειακές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αθλητές και Ομοσπονδίες για περισσότερα μετάλλια.

Αυτή η ηλικιακή κατηγορία προδιαγράφει την δυναμικότητα των χωρών και κατά συνέπεια του αθλήματος σε επίπεδο συμμετοχής, αγωνιστικών αποτελεσμάτων και κατεύθυνσης του αθλήματος.

Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στα δρώμενα του αθλήματος η συνεχής και έντονη αγωνιστική παρουσία.

Στην Ελλάδα τα πρωταθλήματα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι απο τα πιο πετυχημένα τόσο σε συμμετοχή όσο και σε αγωνιστικά αποτελέσματα διεθνώς, δίνοντας στα πολλά σωματεία που στηρίζουν αυτά τα πρωταθλήματα κίνητρο να κρατήσουν τις αθλήτριες τους με στόχο την στελεχώση της αντίστοιχης Εθνικής ομάδας.

Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση τα παιδιά γεννημένα το 2005 έχασαν την ευκαιρία λόγω COVID να συμμετέχουν σε αυτή την κατηγορία και τα παιδιά γεννημένα το 2006 λόγω μη παρουσίας της Ελλάδας στους αγώνες.

Αυτές οι δυο χρονιές είχαν πολλές και καλές αθλήτριες που κατά παράδοση της χώρας θα πρωτοστατούσαν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κερδίζοντας μετάλλια και από την Ευρωπαϊκή κατάταξη αλλά και από την Μεσογειακή.

Αλλάζει το αγωνιστικό τοπίο δίνοντας θέση και σε άλλες χώρες να πρωτοστατήσουν και καινούργιες χωρες να εμφανιστούν.

Καθιερώθηκε και σε αυτή την κατηγορία η συμμετοχή του μεικτού ντουέτο και έχουμε συμμετοχή και των αγοριών και στα ομαδικά αθλήματα.

Το αγώνισμα του highlight θα παρουσιαστεί πρώτη και τελευταία φορά σε αυτήν την κατηγορία μιας και η κατεύθυνση της Fina είναι να κρατήσει το κόμπο σε αυτήν την ηλικία και το highlight στις μεγαλύτερες.

Η Fina, μέσω της Τεχνικής επιτροπής, ετοιμάζει ανατρεπτικές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης και βαθμολόγησης του αθλήματος μετά το Παγκόσμιο της Fukuoka που ήδη έχουν δρομολογηθεί και δοκιμάζονται από τις χώρες.

Ένας καινούργιος ορίζοντας ανατέλλει για το άθλημα και η τύχη της καλλιτεχνικής θα είναι στα χέρια των χωρών που έχουν ήδη επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό με γνώση, προγραμματισμό, στρατηγική και χαμηλό προφίλ, όσο περίεργο και αν ακούγεται γιατί σε πολλά αθλήματα εξειδίκευσης και ιδιαίτερα στην καλλιτεχνική η επιτυχία, που αποτελεί την βιτρίνα του αθλήματος, μπορεί να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα εάν δεν υπάρχει το υπόβαθρο από πίσω να την στηρίζει».

ΠΗΓΗ ΑΝΟ-ΣΚΑΘΑΡΙΑ