Δικαίωση για την Σεμένια
Η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διαφυλική αθλήτρια είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ ύστερα από τον αποκλεισμό της από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου εξαιτίας των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης της. Η απόφαση υπέρ της πρωταθλήτριας ελήφθη με πλειοψηφία 4-3.
Η πρωταθλήτρια από τη Νότιο Αφρική είχε αναδειχθεί «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 800 μ. στις διοργανώσεις του 2012 και του 2016. Το 2019, η Παγκόσμια Ομοσπονδία της απαγόρευσε να παίρνει μέρος σε αγώνες και της ζήτησε να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά τεστοστερόνης που υπάρχουν, εκ φύσεως, στον οργανισμό της. Η Ολυμπιονίκης αρνήθηκε και προσέφυγε στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.
Η αντιπαράθεση της αθλήτριας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου κρατάει από το 2009. Μάλιστα, το 2018, η Ομοσπονδία, με τη βοήθεια ειδικών, καθόρισε ένα μέγιστο όριο τεστοστερόνης στις γυναίκες, σύμφωνα με το οποίο οι «υπερανδρογονικές» γυναίκες, με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», όπως η Κάστερ, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L με φάρμακα προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.
Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα η αθλήτρια να βρεθεί εκτός από πολλούς αγώνες, μεταξύ των οποίων και από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο εάν οι ιθύνοντες του παγκόσμιου στίβου θα δεχτούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιτρέψουν στη Σεμένια, εφόσον προκριθεί, να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
Η Σεμένια Κάστερ γεννήθηκε σε ένα χωριό της Νότιας Αφρικής. Η πρώτη εμφάνισή της σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση ήταν το 2008, όταν πρώτευσε στα 800μ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος νεανίδων. Από αυτόν τον αγώνα κι έπειτα η πρώτη θέση στα 800 μ. είχε το… όνομά της, με αποτέλεσμα το περιοδικό «Track and Field News» να την χαρακτηρίσει, ύστερα από ψηφοφορία, την κορυφαία αθλήτρια των 800 μ. του 2009.
Η νίκη της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009, σε συνδυασμό με τους χρόνους και την εμφάνισή της, έφερε στην… επιφάνεια τις συζητήσεις για το εάν η πρωταθλήτρια είναι γυναίκα. Η IAAF ζήτησε από την αθλήτρια να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης φύλου και τα αποτελέσματα τής έδωσαν το «διαβατήριο» για να αγωνιστεί στις επόμενες διοργανώσεις. Στην τροπαιοθήκη της Σεμένια υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο χρυσά μετάλλια από Ολυμπιακούς, τρία χρυσά από παγκόσμια πρωταθλήματα στα 800 μ. και ένα χάλκινο από το παγκόσμιο του 2017 στα 1500 μ. «Είμαι γυναίκα και είμαι αθλήτρια παγκόσμιας κλάσης. Αποδέχομαι τον εαυτό μου και είμαι περήφανη», έχει δηλώσει η ίδια.
Το 2012, η Κάστερ τιμήθηκε ως η Νοτιοφρικανική αθλήτρια της χρονιάς. Το 2014 της απένειμαν το παράσημο του Τάγματος Ικχαμάνγκα (το απονείμει ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής για εξαιρετικά επιτεύγματα σε λογοτέχνες, μουσικούς, δημοσιογράφους και αθλητές). Το 2019 το περιοδικό Time την κατέταξε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ν. Αφρικής η περιουσία της κυμαίνεται από ένα έως πέντε εκατομμύρια δολάρια. Από το 2019 ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, η σχέση της με τον αθλητισμό άρχισε μέσα από τη «στρογγυλή θεά».
Η Σεμένια Κάστερ, στην προσωπική της ζωή, είναι παντρεμένη με παραδοσιακή τελετή από το 2015 με την Βάιολερ Ρασεμπόγια και έχουν δύο κόρες. Η Ολυμπιονίκης είναι δραστήρια στις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης με περισσότερους από 226.000 followers στο Instagram και 417.000 στο Twitter.