Ανησυχίες και προτάσεις του ΣΕΠΥ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης κάνοντας μια αποτίμηση της διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Μίνι-Παίδων, Παίδων & Εφήβων 2021-22 (μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς με πολλές υποχρεώσεις σε εθνικό επίπεδο), εκπόνησε την ακόλουθη μελέτη προτείνοντας αλλαγές για την περαιτέρω εξέλιξη τους.
Οι ακόλουθες προτάσεις επικοινωνήθηκαν με την ΚΟΕ στα πλαίσια της διαρκούς συνεργασίας μας.
Αύγουστος 2022
1. Παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγωνιστικών φάσεων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μίνι-Παίδων, Παίδων & Εφήβων
Α. Μίνι Παίδων 2021 – 2022 (γεν. 2009):
1. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν συνολικά 56 ομάδες.
2. Η Α’ Φάση διεξήχθη στις 15-17 Απριλίου 2022. Αποκλείστηκαν 14 ομάδες από τη συνέχεια.
3. Η Β’ Φάση διεξήχθη στις 20-22 Μαΐου 2022. Αποκλείστηκαν 18 ομάδες από τη συνέχεια.
Παρατήρηση: Στις 22 Μαΐου 2022, 32 ομάδες μίνι παίδων (~ 400 παιδιά ηλικίας 12 & 13 ετών) τέθηκαν εκτός επίσημων αγωνιστικών στόχων. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία να αξιοποιήσουν το διάστημα μετά το κλείσιμο των σχολείων, για εντατικότερη ενασχόληση με το άθλημα.
Β. Παίδων 2021 - 2022
1. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν συνολικά 52 ομάδες.
2. Η Α’ Φάση διεξήχθη στις 10-12 Δεκεμβρίου 2021. Αποκλείστηκαν 11 ομάδες από τη συνέχεια.
3. Η Β’ Φάση διεξήχθη στις 14-16 Ιανουαρίου 2022. Αποκλείστηκαν 19 ομάδες από τη συνέχεια.
Παρατήρηση: Σε ένα κρίσιμο πρωτάθλημα από άποψη ηλικίας των αθλητών (14 – 15 ετών), 30 ομάδες βρέθηκαν εκτός επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων από αρχές Ιανουαρίου. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, υπολογίζεται ότι περίπου 250 παιδιά αυτής της ηλικίας βρέθηκαν εκτός αγωνιστικών στόχων.
Γ. Εφήβων 2021 – 2022
1. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν συνολικά 53 ομάδες.
2. Η Α’ Φάση διεξήχθη στις 3-5 Δεκεμβρίου 2021. Αποκλείστηκαν 11 ομάδες από τη συνέχεια.
3. Η Β’ Φάση διεξήχθη στις 28-30 Δεκεμβρίου 2021. Αποκλείστηκαν 19 ομάδες από τη συνέχεια.
Παρατήρηση: Σε ένα κρίσιμο πρωτάθλημα από άποψη ηλικίας των αθλητών (16 – 17 ετών), 30 ομάδες βρέθηκαν εκτός επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων από τέλη Δεκεμβρίου. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, υπολογίζεται ότι περίπου 250 παιδιά αυτής της ηλικίας βρέθηκαν εκτός αγωνιστικών στόχων.
Πρόταση:
Ο αποκλεισμός περίπου 500 αθλητών υδατοσφαίρισης ηλικίας 14-17 ετών από αρχές Ιανουαρίου είναι γεγονός που δε συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Αντιθέτως, αποθαρρύνει κι απομακρύνει τους νέους από το άθλημα της υδατοσφαίρισης και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αθλητικών σωματείων.
Το ίδιο ισχύει και για τους περίπου 400 αθλητές ηλικίας 12-13 ετών, που είναι προς όφελος όλων να παραμένουν ενεργοί μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Κατανοώντας την ανάγκη για επαρκή χρόνο προετοιμασίας των αντίστοιχων Εθνικών Ομάδων και εφόσον αυτή επιβάλει τη διεξαγωγή Φάσεων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, προτείνουμε τη διεξαγωγή “Αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων Παίδων & Εφήβων”, με τη συμμετοχή των ομάδων που αποκλείονται από τις δύο πρώτες φάσεις. Αυτές οι περίπου τριάντα (30) ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος σε μία ξεχωριστή Ημιτελική και Τελική φάση, στις ίδιες ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι αντίστοιχες φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Οι συγκεκριμένοι αγώνες αναμένεται να είναι πολύ αμφίρροποι, αφού θα συμμετέχουν ομάδες ανάλογου αγωνιστικού επιπέδου. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι ομάδες που αποκλείονται από την Α’ Φάση του αντίστοιχου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος θα συμμετέχουν σε τουλάχιστον άλλη μία αγωνιστική φάση (Ημιτελική Φάση Αναπτυξιακού Πρωταθλήματος) και θα παρατείνεται χρονικά το αγωνιστικό κίνητρο των νεαρών αθλητών.
2. Προτάσεις για βελτίωση της διεξαγωγής Των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Μίνι Παίδων (Κ13), Παίδων (Κ15) & Εφήβων (Κ17)
Δεδομένα:
1. Τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα αποτελούν την κορύφωση της αγωνιστικής
δραστηριότητας για τους νέους αθλητές.
2. Στα δύο από τα τρία Πανελλήνια Ηλικιακά Πρωταθλήματα (Παίδων & Εφήβων) οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων της τελικής κατάταξης λαμβάνουν μοριοδότηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
3. Οι Τελικές Φάσεις των συγκεκριμένων Πανελληνίων Ηλικιακών Πρωταθλημάτων αποτελούν τη βασική δεξαμενή τροφοδότησης για τις αντίστοιχες Εθνικές Ομάδες.
4. Όλες οι Προκριματικές Φάσεις των Πανελληνίων Ηλικιακών Πρωταθλημάτων (συμπεριλαμβανομένης και της Ημιτελικής) διεξάγονται με γεωγραφικά κριτήρια, με στόχο τον περιορισμό του κόστους.
5. Η Ημιτελική Φάση των συγκεκριμένων Πανελληνίων Ηλικιακών Πρωταθλημάτων διεξάγεται σε πέντε ομίλους, από τους οποίους προκρίνονται στην Τελική Φάση οι δύο πρώτες ομάδες στην κατάταξη κάθε ομίλου – συνολικά δέκα ομάδες (Final 10).
6. Η ομάδα που πρώτευσε στην κατάταξη σε κάθε όμιλο της Ημιτελικής Φάσης, τίθεται επικεφαλής κατά την κλήρωση των ομίλων της Τελικής Φάσης.
7. Οι δέκα ομάδες της Τελικής Φάσης, χωρίζονται σε δύο ομίλους των πέντε ομάδων (Α’ και Β’ Όμιλος). Οι πέντε επικεφαλής ομάδες που προκύπτουν από την Ημιτελική Φάση εκ των πραγμάτων χωρίζονται στους δύο ομίλους ανισομερώς (τρεις στον Α’ όμιλο και δύο στον Β’).
8. Οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης σε κάθε όμιλο της Τελικής Φάσης προκρίνονται απευθείας στα ημιτελικά. Ο πρώτος της κατάταξης στον Α’ όμιλο αντιμετωπίζει τον δεύτερο της κατάταξης του Β’ ομίλου. Αντίστοιχα, ο πρώτος της κατάταξης στο Β’ όμιλο αντιμετωπίζει τον δεύτερο της κατάταξης του Α’ ομίλου.
9. Οι τρίτες ομάδες της κατάταξης στον Α’ & Β’ όμιλο της Τελικής Φάσης αποτελούν το ζευγάρι του αγώνα για την 5η – 6η θέση. Αντίστοιχα, οι τέταρτες ομάδες της κατάταξης αποτελούν το ζευγάρι του αγώνα για την 7η – 8η θέση.
10. Συνολικά σε κάθε Τελική Φάση που συμμετέχουν δέκα ομάδες, διεξάγονται είκοσι έξι (26) αγώνες.
Στατιστικά Στοιχεία:
1. Βάσει του τρόπου διεξαγωγής της Τελικής Φάσης στα συγκεκριμένα Πανελλήνια Ηλικιακά Πρωταθλήματα, οι ομάδες του Α’ ομίλου αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες του Β’ ομίλου σε τέσσερις (4) αγώνες: ημιτελικός Α’, ημιτελικός Β’, αγώνας κατάταξης 5ης – 6ης θέσης και αγώνας κατάταξης 7ης – 8ης θέσης.
2. Στις Τελικές Φάσεις των τεσσάρων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Ιούλιο 2022 (Μίνι Παίδων γεν.2008, Παίδων, Εφήβων & Μίνι Παίδων γεν. 2009) διεξήχθησαν δεκαέξι (16) αγώνες μεταξύ ομάδων από τον Α’ και Β’ όμιλο (ημιτελικοί & αγώνες κατάταξης 5ης – 8ης θέσης).
3. Σε σύνολο δεκαέξι (16) αγώνων μεταξύ ομάδων διαφορετικού ομίλου Τελικής Φάσης, στους δεκαπέντε (15) αγώνες επικράτησαν οι ομάδες από τον ίδιο όμιλο.
4. Στην Τελική Φάση δύο Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων (Μίνι Παίδων γεν. 2007 & Παίδων γεν. 2008) υπήρξε τριπλή ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων του ενός ομίλου. Στους αγώνες κατάταξης που ακολούθησαν οι ομάδες του συγκεκριμένου ομίλου επικράτησαν και στους οκτώ (8) αγώνες, με αντιπάλους ομάδες του άλλου ομίλου.
5. Με το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής της Τελικής Φάσης, υπάρχουν δύο ομάδες (μία σε κάθε όμιλο – η ομάδα που έχει ρεπό την πρώτη αγωνιστική), που υποχρεούνται να παίξουν έξι (6) συνεχόμενα παιχνίδια, σε περίπτωση που τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Ο συγκεκριμένος αριθμός αγώνων υψηλών απαιτήσεων, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών, κρίνεται υπερβολικός και φυσικά προσθέτει επιπλέον δυσκολία στην προσπάθεια των συγκεκριμένων ομάδων (σωματική και πνευματική κόπωση, τραυματισμοί, κτλ).
Συμπεράσματα - Προτάσεις:
1. Η τελική κατάταξη των ομάδων στην Τελική Φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, όταν αυτή διεξάγεται με δέκα (10) ομάδες (Final-10) φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την κλήρωση που διαμορφώνει τους δύο ομίλους.
2. Τα γεωγραφικά κριτήρια που πληρούνται έως και την Ημιτελική Φάση, σε συνδυασμό με τον περιττό αριθμό επικεφαλής ομίλων που προκύπτει από την Ημιτελική Φάση, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα διαμόρφωσης ομίλων στην Τελική Φάση με εμφανές διαφορετικό αγωνιστικό επίπεδο.
3. Προτείνεται η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συγκεκριμένων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ο παράγοντας τύχη-κλήρωση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην τελική κατάταξη των ομάδων και ο αριθμός των αγώνων που δίνει κάθε ομάδα θα είναι διαχειρίσιμος, ως προς την επιβάρυνση που προκαλεί στις ομάδες.
Προτεινόμενο Σύστημα Διεξαγωγής Ηλικιακών Πρωταθλημάτων: Μίνι-Παίδων, Παίδων & Εφήβων
1. Διεξαγωγή της Α’ Φάσης με τον υπάρχον σύστημα: διαμόρφωση ομίλων των τεσσάρων (4) ή πέντε (5) ομάδων, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Στα πρόσφατα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (2021 – 2022) ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτή τη φάση ήταν από 53 (Πρωτάθλημα Παίδων & Εφήβων) έως 56 (Πρωτάθλημα Μίνι-Παίδων) και διαμορφώθηκαν έντεκα (11) έως δεκατρείς (13) όμιλοι, αντίστοιχα. Για τα πρωταθλήματα Παίδων κι Εφήβων οι ομάδες της Τελικής Φάσης της περασμένης αγωνιστικής περιόδου τίθενται επικεφαλής των ομίλων.
2. Από κάθε όμιλο της Α’ Φάσης προκρίνονται στην Β’ Φάση όλες οι ομάδες της κατάταξης, πλην της τελευταίας. Οι δύο πρώτες ομάδες στην κατάταξη κάθε ομίλου τίθενται επικεφαλής στους ομίλους της Β’ Φάσης.
3. Διεξαγωγή της Β’ Φάσης σε οκτώ (8) ομίλους των πέντε (5) ή έξι (6) ομάδων ομάδων και με διαχωρισμό των ομάδων βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Στα πρόσφατα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (2021 – 2022) ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτή τη φάση ήταν από 41 (Πρωτάθλημα Παίδων) έως 43 (Πρωτάθλημα Μίνι-Παίδων). Με τη συγκεκριμένη μορφή η Β’ Φάση μπορεί να έχει έως 48 ομάδες.
4. Από κάθε όμιλο της Β’ Φάσης προκρίνονται στην Ημιτελική Φάση οι τρεις (3) πρώτες ομάδες της κατάταξης – συνολικά δώδεκα (24) ομάδες. Οκτώ (8) ομάδες προκρίνονται ως επικεφαλής, οκτώ (8) ως δεύτερες και ισάριθμες ως τρίτες.
5. Διεξαγωγή της Ημιτελικής Φάσης σε τέσσερις (4) ομίλους των έξι (6) ομάδων και με διαχωρισμό των ομάδων βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Στα πρόσφατα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (2021 – 2022) ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτή τη φάση ήταν από 22 (Πρωτάθλημα Παίδων) έως 25 (Πρωτάθλημα Μίνι-Παίδων). Σε κάθε όμιλο συμμετέχουν δύο (2) ομάδες που προκρίθηκαν από τη Β’ Φάση ως πρώτες, δύο (2) που προκρίθηκαν ως δεύτερες και δύο (2) που προκρίθηκαν ως τρίτες.
6. Από κάθε όμιλο της Ημιτελικής Φάσης προκρίνονται στην Τελική Φάση οι τρεις (3) πρώτες ομάδες της κατάταξης – συνολικά δώδεκα (12) ομάδες. Τέσσερις (4) ομάδες προκρίνονται ως επικεφαλής, τέσσερις (4) ως δεύτερες και ισάριθμες ως τρίτες.
7. Η Τελική Φάση διεξάγεται σε τέσσερις (4) ομίλους των τριών (3) ομάδων. Σε κάθε όμιλο συμμετέχει μία (1) ομάδα που προκρίθηκε από την Ημιτελική Φάση ως πρώτη, μία (1) που προκρίθηκε ως δεύτερη και μία (1) που προκρίθηκε ως τρίτη.
8. Προκειμένου οι ομάδες να αντιμετωπίζουν διαφορετικούς αντιπάλους σε Ημιτελική & Τελική Φάση, όσες προκρίθηκαν από τον ίδιο όμιλο της Ημιτελικής Φάσης θα τοποθετούνται σε διαφορετικούς ομίλους της Τελικής Φάσης.
9. Διεξάγονται τρεις (3) αγωνιστικές για τους ομίλους της Τελικής Φάσης (12 αγώνες), με όλες τις ομάδες να έχουν από ένα ρεπό. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα της κατάταξης σε κάθε όμιλο προκρίνεται στα προημιτελικά.
10. Η τρίτη ομάδα στην κατάταξη κάθε ομίλου δίνει αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 9-12. Οι δύο καλύτερες τρίτες ομάδες παίζουν για τις θέσεις 9-10 και οι άλλες δύο ομάδες για τις θέσεις 11-12 (2 αγώνες). Τα κριτήρια για την κατάταξη των τρίτων ομάδων κάθε ομίλου είναι με τη σειρά: οι πόντοι της βαθμολογίας, η διαφορά τερμάτων και η καλύτερη επίθεση.
10. Οι οκτώ (8) ομάδες που συνεχίζουν στην Τελική Φάση, μετά από κλήρωση σχηματίζουν τα τέσσερα (4) ζευγάρια των προημιτελικών αγώνων: μία ομάδα που πρώτευσε στον όμιλό της αντιμετωπίζει μία ομάδα που ήταν δεύτερη στην κατάταξη ενός άλλου ομίλου (4 αγώνες).
11. Προβλέπεται ότι οι ομάδες που προκρίθηκαν από τον ίδιο όμιλο της Τελικής Φάσης, δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου αντιμέτωπες στον προημιτελικό αγώνα. Στην κλήρωση για τους προημιτελικούς αγώνες, καθορίζονται και οι πιθανοί αντίπαλοι στους ημιτελικούς αγώνες, καθώς και στους αγώνες κατάταξης για την 5η-6η & 7η–8η θέση.
12. Οι νικήτριες ομάδες των προημιτελικών προκρίνονται στους ημιτελικούς και ακολούθως σχηματίζουν τα ζευγάρια του Μικρού και Μεγάλου Τελικού (4 αγώνες).
13. Οι ηττημένοι των προημιτελικών αγωνίζονται μεταξύ τους για τις θέσεις 5 έως 8 (4 αγώνες).
14. Το σύνολο των αγώνων για την Τελική Φάση είναι είκοσι έξι (26).
Σύνοψη:
Το νέο σύστημα διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Μίνι-Παίδων, Παίδων κι Εφήβων διατηρεί τα γεωγραφικά κριτήρια διαμόρφωσης των ομίλων σε όλες τις Φάσεις, πλην της Τελικής, κι υπερτερεί του υφιστάμενου στα εξής σημεία:
1. Επιτρέπει σε περισσότερες ομάδες να προκριθούν στην Τελική Φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων (12 από 10), προσφέροντας κίνητρο για εντατικότερη ενασχόληση με το άθλημα σε περισσότερους νεαρούς αθλητές.
2. Αυξάνει την πολυσυλλεκτικότητα των αντιπάλων που αντιμετωπίζει κάθε ομάδα στην προσπάθειά της για διάκριση. Περιορίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο ο αντίκτυπος μιας ευνοϊκής κλήρωσης στην Ημιτελική ή την Τελική Φάση.
3. Καθιστά τη σωματική και πνευματική επιβάρυνση των νεαρών αθλητών κατά την Τελική Φάση περισσότερο διαχειρίσιμη, δίνοντας χρόνο για ξεκούραση κι ανασύνταξη δυνάμεων.
4. Διατηρεί τον συνολικό αριθμό των αγώνων σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ως προς το οργανωτικό κομμάτι.
ΠΗΓΗ ΣΕΠΥ
Pisina.net