Έφυγε ο Τσεν Γουέν

Ο Τσεν Γουέν (Chen Wen), δύο φορές επικεφαλής προπονητής των Ολυμπιακών Αγώνων για τις Βρετανικές Καταδύσεις, πέθανε σε ηλικία 80 ετών αυτήν την εβδομάδα. Ο Τσεν εργάστηκε στην Βρετανία από το 2003 έως και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, υπηρετώντας ως επικεφαλής προπονητής για τη βρετανική ομάδα τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όσο και στο Πεκίνο το 2008. Ο Τσεν δούλεψε επίσης με την αυστραλιανή ομάδα στους Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βρετανικής ομοσπονδίας Τζακ Μπάκνερ (Jack Buckner) είπε για τον θάνατο του Chen:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αξιότιμου προπονητή Τσεν Γουέν. Έτυχε μεγάλης εκτίμησης από την κοινότητα των καταδύσεων και η κληρονομιά του ζει μέσα από τους αμέτρητους προπονητές και αθλητές που ανέθρεψε στο άθλημα».

Ο Τσεν προπονούσε πολλούς αθλητές σε Ολυμπιακές εμφανίσεις για την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πιο παραγωγικούς δύτες της Βρετανίας, του Τομ Ντέιλι. Πριν από την αποχώρησή του από την προπονητική, ο Τσεν βοήθησε τον Ντέιλι να γίνει ο νεότερος Βρετανός πρωταθλητής στην πλατφόρμα των 10 μέτρων, ο νεότερος πρωταθλητής Ευρώπης και ο δεύτερος νεότερος Βρετανός αθλητής που εκπροσωπούσε τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους Αγώνες του 2008, τερμάτισε 8ος στα 10 μέτρα συγχρονισμένων καταδύσεων και 7ος στα 10 μέτρα.

Πριν από την εμφάνιση του Daley στους Ολυμπιακούς, ο Chen συνεργάστηκε με τον Leon Taylor πριν από τους Αγώνες του 2004. Ο Τέιλορ, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του σε τρεις Ολυμπιακούς αγώνες από το 1996 έως το 2004, κέρδισε το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, διεκδικώντας το ασημένιο στα 10 μέτρα σύγχρονα. Ήταν ο πρώτος Βρετανός δύτης που έλαβε μετάλλιο στους Αγώνες σε σχεδόν 50 χρόνια εκείνη την εποχή.

Η Tonia Couch και η Sarah Barrow έκαναν επίσης εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες υπό την καθοδήγησή του. Και οι δύο δύτες κέρδισαν τίτλους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού μεταλλίου που καταδύθηκαν μαζί στα 10 μέτρα synchro το 2012.

Εκτός από τη διεθνή επιτυχία των δυτών του, η δουλειά του ήταν επίσης καθοριστική για τις μελλοντικές γενιές προπονητών. Συνέχισε να εργάζεται τόσο με δύτες όσο και με προπονητές μετά τη συνταξιοδότησή του το 2008.

Ο τρέχων Βρετανός Διευθυντής Ταλέντου και Ανάπτυξης Καταδύσεων, Julain Bellan, είπε για τον Chen:

«Η κληρονομιά και η επιρροή του Τσεν στη σύγχρονη εποχή της βρετανικής κατάδυσης είναι αδιαμφισβήτητη. Καθόλη τη διάρκεια της θητείας του ως Εθνικός προπονητής άφησε ακούραστα τον χρόνο του για να συνεργαστεί με νέους προπονητές και δύτες. Ο αντίκτυπός του στη μορφή των μελλοντικών ομάδων τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι εμφανής, με τους Tom Daley, Tonia Couch και Sarah Barrow μεταξύ πολλών ονομάτων υψηλού προφίλ που έλαβαν - υπό την κηδεμονία του - μεγάλες θέσεις. Θα λείψει πολύ».

Ο Τσεν είναι ο δεύτερος επίλεκτος προπονητής από τις βρετανικές καταδύσεις που πεθαίνει τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Ντέιβιντ Τζένκινς, ο οποίος ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου της βρετανικής κατάδυσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, πέθανε σε ηλικία 31 ετών.